2010-01-08

Ny internbudget för personalfrågorna under 2010

Vi tog idag en ny internbudget inför arbetet med personalfrågor 2010. I dessa besparingstider har vi ca 3 miljoner kronor mindre att röra oss med.
I budgeten omfördelar vi en del pengar till att lägga mer på jämställdhet och mångfald, liksom att vi tillskjuter mer medel till chefsstödet inom Arbetsmiljöområdet. Cheferna pressas från olika håll och behöver ytterligare stöd i sitt arbete. Vi ser personalens sjukfrånvaro minska samtidigt som vi får signaler om att cheferna inte alltid mår så bra.

Jag vill gärna träffa Äldreomsorgen tillsammans med Corren

Den senaste debatten om undertalighet och annan underfinansiering inom äldrevården kan inte få gå obemärkt förbi. Jag hoppas kunna följa med Corren vid deras nästa besök inom Äldreomsorgen för att skaffa mig en egen uppfattning.

Kommunens chefer och personal beskriver med olika ord hur situationen uppfattas i flera av Correns artiklar. Jag blir själv väldigt berörd när minst ett uttalande beskriver att man inte törs klaga. Det är inte bra och jag vill självfallet att kommunens anställda ska kunna säga sin mening.

Att bli gammal ska inte betyda att man lämnas i händerna på en utförare som inte ser till kvaliten , det är A och O att kvaliteten kommer på första plats. Men sen gäller det också att personalen känner en tillhörighet och en stolthet för sitt arbete, sin arbetsplats och för det man utför.
Jag förstår att vi måste lägga ännu mer arbete på att vara dels en attraktiv arbetsgivare men också dels vara en väldigt duktig kravställare vid upphandling.

Jag vet att vi är på rätt väg när det gäller de senaste upphandlingarna men det räcker inte. Det verkar som en djupare dialog måste föras med både de anställda och de äldre för att riktigt bena ut svårigheterna. Eftersom jag själv i unga år arbetat inom vårdområdet förstår jag mkt väl att arbetet är tungt , vårdtyngden ligger ju också på det psykologiska planet.
Jag tror visst att vi ska kunna komma framåt med frågorna och vi måste göra det.
Det är ett oerhörda krav som kommer ställas på den här typen av arbete i fortsättningen. Det blir fler äldre och färre yngre.
Kommunen och andra utförare måste utveckla arbetet att ständigt kvalitetsförbättra.
Näringslivet har arbetat med kvalitetsförbättning under långa tiderm, väldfärdstjänstsektorn måste göra detsamma.

Biogasen är inte luktfri

I en kommentar till Ljusspelet i Linköping skriver en medborgare och att Biogasen numera har en besvärande lukt. Det håller jag med om. När man närmar sig City eller lite beroende på hur vindarna tar sig så känner man av lukten. Nu läste jag i Corren att det kommer Svensk Biogas kunna avhjälpa. Det är bra och nödvändigt om vi ska kunna "sälja in eller övertyga" människor om förträffligheten med biogas.
Det gäller ju inte bara oss själva (Linköpingsborna) utan även de som vi vill sälja gasen vidare till.

Nu är det ju ändå så att biogasen är betydligt skonsammare för vår hälsa än andra drivmedel, men det hjälper inte som argument om lukten är outhärdlig eller mycket besvärande.
När den väl "tappats" i bussar och bilar, när gasen alltså uppgraderats och färdig, finns en lukt kvar, men inte av samma karaktär som i tidigt produktionskede.

2010-01-04

Gå och titta en kväll på slottsväggen!

Var 20.e minut under den mörka delen av dygnet (kvällstid) kan man se ett ljusspel på slottets främre vägg, den som vätter mot Borggården.
Passa på att gå och titta, ljusspelet tar 11 minuter och är en härlig upplevelse!

Bloggarkiv