2011-12-07

Strategisk plan för samverkan - Aktuellt - www.polisen.se

Strategisk plan för samverkan - Aktuellt - www.polisen.se

Utdrag ur kommunens hemsida  20111207

Samverkan mot organiserad brottslighet



– Det allra viktigaste vi kan göra är att på alla sätt söka förhindra att ungdomar dras in i brottslighet. Det säger kommunalråd Ann-Cathrine Hjerdt i en kommentar till den strategiska planen för samverkan mot kriminella nätverk, som Linköpings kommun skrev under på tisdagen, tillsammans med polisen i länet och övriga kommuner.






Polisen och kommunerna i Östergötland ska samverka för att förhindra den organiserade brottsligheten. På tisdagen skrev parterna under ett avtal som bland annat innebär att:


• Kommunerna i sitt brottsförebyggande arbete bland ungdomar särskilt ska uppmärksamma och motverka risker och tendenser till samröre med kriminella nätverk och annan organiserad brottslighet


• En mycket noggrann tillsyn av beslutade och prövning av nya ansökningar om bygglov med inriktning på att kriminella nätverk inte ska äga, hyra eller disponera fastigheter ska ske


• Kontroll av och noggrann prövning av utbetalningar inom ramen för kommunens försörjningsstöd till personer knutna till kriminella nätverk och supportergrupper ska prioriteras


• Beslut om serveringstillstånd enligt alkohollagen ska prövas noggrant med särskilt fokus på lämplighet och laglydnad. Detta för att motverka att kriminella nätverk etablerar sig inom restaurangbranschen.






– Nu samlar vi demokratins alla resurser för att förhindra organiserad brottslighet, ett sätt att samverka där kryphålen ska vara svåra att hitta, säger Ann-Cathrine Hjerdt.


2011-12-06

Underskrift

Idag skriver Östergötlands kommuner under den överenskommelse som framöver ska ge samverkan kring arbetet mot organsierad brottslighet. Ett nytt avtal som också inbegriper polismyndigheten i D-län och F-län.
Anledningen till det är att polisen numera organiserar sin verksamhet i regionala underrättlesecentra. Linköpings ingång till polisen kommer ske den vägen.
Avtalet inbegriper numera samverkan av säpo, finanspolisen, migrationsverket och flera andra av samhällets aktörer , allt för enad front mot brottslighet som riskerar förstöra livet för många människor, både utsatta men också förövare. Det är särskilt angeläget att söka förhindra att ungdomar dras med i brottslig verksamhet.

Bloggarkiv