2009-07-04

Almedalen Lördag

Idag åker vi hem men först ska vi lyssna på Fredrik och hans tal här i Almedalen. Det kommer förstås bli statsmannamässig och riktas mot EU-nivå. För övrigt borde han komma ngt utspel på nationell nivå.
Det är så att alla väntar sig utspel här i Almedalen och jag tror Fredrik kommer att infria det idag. Våra (m) opinionssiffror går nedåt just nu, men håller sig ändå på en hygglig nivå. Det duger dock inte att i inledningen av det kommande valåret se en fallande trend.
Jag tror inte att EU-profilen ensam kommer att hålla siffrorna stången.

Politik är ett lagspel och därför är det också viktigt att Anders Borg är densamme stabile finansminister som förr. Partiet har allt att vinna på att hålla fast vid sin finanspolitik och inte falla till föga för utgifter som inte ger riktiga jobb.

2009-07-03

Regnet kom hit

Jag hade fel, regnet kom. Det var en befrielse att luften rensades upp. Jag var på ett seminarium när åskskuren började, och tog cykeln jag har hyrt nerför backarna här. Det är brant ska jag säga, jag hade bråtttom till nästa seminarium som skulle handla om säkerhetspolitik och bistånd. Snopet nog var seminariet inställt, så nu återstår att vänta på miljöpartiets Peter Eriksson i Almedalen (han är ju riksdagsman för Östergötalands län). Sedan blir det rusning till kvällens "Efterfrågat".
Imorgon kommer Fredrik Reinfeldt till Almedalen, såklart har jag väntat på det talet och det var en av anledningarna till att jag åkte hit. Men den största orsaken till att vara här är att representera Fjärde Storstadsregionen, vi som är här representerar inte bara politiken, utan här finns många företrädare från olika branscher och som alltså kommer från vår region. Jag känner mig så stolt och glad när jag hör vilka framsteg Östergötland gjort inom t.e.x. visualiseringstekniken.
Idag höll CMIV och proffessor Anders Persson(se bilden ovan) ett föredrag om virtuell obduktion. Se länken nedan:
Virtuell obduktion ger svar som inte en vanlig obduktion kan ge, men kan också vara till hjälp i kulturer där man genast måste begrava en människa eller där kulturen inte tillåter att man skär i en kropp.


Den 3 juli


Talmannen med gruppledare tar emot EP-ledare
Europaparlamentets talmanskonferens under ledning av talman Hans-Gert Pöttering besöker Stockholm 6 juli, som en del i det svenska ordförandeskapet i EU.
I EP-talmanskonferensen ingår gruppledarna för de nyvalda partigrupperna i Europaparlamentet.

Talman Per Westerberg och gruppledarna i riksdagen tar emot för möte på förmiddagen. På eftermiddagen träffar EP-delegationen regeringen, som är huvudvärd för besöket.

På förmiddagens agenda står riksdagens interparlamentariska aktiviteter under ordförandeskapet och samarbetet mellan de nationella parlamenten och Europaparlamentet med hänsyn till Lissabonfördraget.

Idag, den 3 juli, är det varmt!

Så här tidigt på förmiddagen är det riktigt varmt här på Gotland, såg att regnet skulle komma till Linköping idag, men här lär det inte bli något regn. Tur för de som vill lyssna på Peter Eriksson ikväll.
Gårdagens tal av Göran Hägglund i parken var klokt och innehållsrikt, han låter väldigt eftertänksam och leder sitt parti i de frågor som inte alltid är så opportunistiskt lätta.
Det handlar mycket om ärlighet heder och moral. Det här är svåra kapitel att ge sig in på, ibland är det bra att ta tag i frågor och hålla fast vid dem, men i vissa fall tycker jag ändå kristdemokraterna skulle släppa taget istället för att lusa sig fram.

Det handlar t.e.x. om frågan om homosexualitet.Vad är det som hindrar kristdemokraterna från att erkänna homosexualiteten som en grund för samlevnad. Homosexualitet har funnits i alla tider, själv tycker jag det svårt att förneka det och varför ska man hindra två personer som tycker om varandra deras kärlek.
Världen blir inte bättre av det, tvärtom.
Vårt öppna land kan inte neka kristdemokraterna att hålla frågan stången, men Sverige skulle än mer framstå som ett föregångsland om även kristdemokraterna kunde förlika sig med tanken på samkönade äktenskap. Det vore bättre för Sverige och för övriga världen om samtliga svenska partier istället och fördjupat kunde tala om varje människas unika värde och våra mänskliga rättigheter. Det skulle hjälpa mot förföljelse och hatbrott mot homosexuella. Dessutom stod Kristus för ett kärleksbudskap som inte går att ta fel på, inte ens så 2000 år efteråt, det tycker jag kristdemokraterna borde fundera över en gång till eftersom att man lutar sin politik på just kristna värderingar.

Efter talet i Almedalen så vidtog "Efterfrågat" en utfrågning av Göran Hägglund som gjordes av Aduktusson men också med Göran Gabrielsson , imitatören, som i olika skepnader förärade scenen med att härma ett otal manliga politker. Folk var som galna och kom springande när dörrarna öppnades och publiken släpptes in. Här har "Fjärde Storstadregionen" skapat en riktig storsäljare, "alla" vill se och höra "Efterfrågat". http://www.fjarde.se/

2009-07-02

Samtal med Sverige

Alliansens partisekreterare har presenterat resultatet av samtal med Sverige i Almedalen. Samtal med Sverige har pågått under våren 2009 och har varit ett öppet samråd som syftat till att fler skall kunna bidra med sina idéer om vilken politik Alliansen ska föra framöver.

Målsättningen med Samtal med Sverige var att inbringa 1000 svar på två frågor. Det uppnåddes med god marginal och totalt svarade 1464 personer från hela landet. Svaren har inkommit antingen genom att man svarat via hemsidor på nätet eller på öppna möten med Alliansens företrädare.

Jobb, miljö, sjukvård och skola är de svar som hamnar högst i topp på båda frågorna, se fördelning nedan. Svaren visar att dessa ämnen både är centrala framtidsfrågor och viktiga för Alliansen att fortsätta prioritera under nästa mandatperiod.

Resultatet från de två frågorna:

Fråga 1: Hur ser de viktigaste framtidsfrågorna ut för Sverige respektive den kommun du bor i?
1. Jobb och arbetslöshet (26 procent)
2. Miljö, klimat och energi (19 procent)
3. Skola, utbildning och forskning (16 procent)
4. Sjukvård (9 procent)

Fråga 2: Vilka frågor ska Alliansen lyfta under nästa mandatperiod?
1. Jobb och arbetslöshet (20 procent)
2. Miljö, klimat och energi (16 procent)
3. Skolor och förskolor (9 procent)
4. Sjukvård (9 procent

Almedalen

Almedalen låg i dimma under morgonen. Temperaturskillnaderna mellan hav och land syntes tydligt under hela färden hit, mest dimmar var det nog i Norsholm, där låg dimman hög och tjock.
Idag ska nya Marknadsbolaget invigas, och med på resan till Gotland var Marknadsbolagets ordförande Peter Wass, senare under invigningsdelen som ska ske till havs, ska också Marknadsbolagets VD utses offentligt. Det här bolaget är ett samarbete mellan Norrköpings och Linköpings kommuner, Näringslivets företrädare och Universitetet.

Ser fram mot att lyssna på den paneldebatt som arrangeras idag inför Köpenhamnsmötet senare i år.http://www.fjarde.se/703.pdf

Idag är det andra dagen som Sverige håller i EU:s ordförandeklubba. Läs mer på länken nedan om vad som händer idag.
http://www.eu-upplysningen.se/Aktuellt/EU-kalender/Riksdagens-EU-namnd-sammantrader/

Bloggarkiv