2009-05-30

Lollo Asplund

Lollo Asplund skriver på temat "Jag har aldrig varit rädd när jag cyklat hem".
Kan inte Corren tillfråga någon kvinnlig journalist så att det blir ett bredare perspektiv av vad rädsla respektive trygghet för en människa är på en cykelväg eller i anslutning till en tunnel?
Den mördade kvinnan talade med i sin man i telefonen när hon cyklade hem.
För att hon var pratsugen?
Knappast! Jag kan ha fel förstås, men jag tror hon talade med honom för att hon skulle känna sig tryggare när hon cyklade hem mitt i natten.

Jag har själv varit 26 år och bott i stadsdelen Lambohov och känt mig väldigt ensam under mörka kvällar genom Rydsskogen. På den tiden ägde jag ingen mobiltelefon utan fick trampa på ensam i mörkret.
Jag blev stoppad av en man vid ett tillfälle på Lambohovsleden, som tur var det på dagtid, men den händelsen och tidigare händelser där män stoppat mig med dunkla avsikter är jag inte ensam om att ha fått erfara.

Att sedan olika andra män med gott uppsåt försöker berätta för oss kvinnor att ingen fara föreligger känns ganska tomt och innehållslöst!
Trygghetsvandringar där syftet är att skapa en trygg miljö innehåller mål som att ta bort skymmande buskar och ge trafikplatser en bra belysning. Det är det som är meningen med en trygghetsvandring, samt att ge de boende, av båda könen , sin syn på saken.

8 dagar kvar - Till Ulricehamn

Idag går färden till Ulricehman med Kvinnoföreningen i Linköping. Moderaternas kampanjskylt står längst bak i bussens bakruta och syns väl för de som åker i bilarna bakom.
Gårdagens kapanj i Åtvidaberg blev intressant men lite lugnare, vi parkerade oss vid Systembolaget, kanske att det var mer beökande vid ICA. Där stod två ungdomar från Norrköpingmoderaterna som tagit sig till Åtvidaberg för att stötta! Bra gjort!

Idag besöker Anna Maria Corazza Bildt besöker Linköping och Norrköping

http://moderat.sitedirect.se/website5/1.0.5.0/271/1/index.php?item=art_art-s5/450&group=art_art_grp-s5/1

2009-05-29

Minnesstunden för den unga kvinnan i Lambohov

Till minnesstunden i Lambohovs kyrka ikväll var det många som ville samla sig en stund inför det faktum att en ung kvinna berövats livet. Intermezzo ur Cavalleria Rusticana var en av de stycken som spelades med piano och violin, väldigt känslosamt.

Jag letade sedan efter den undergång där mordet skedde. Det finns en mängd passager i Lambohov som går under vägarna där. På ett ställe finns 3 st undergångar som ligger väldigt nära varandra, 2 parallellt och 1 sidled. Här är det lätt att gömma sig, finns ingen vidare belysning. Det är fritt fram för den som inte vill synas.
Det var dock fel ställe jag gick till allra först. Visste inte om jag skulle gå höger eller vänster.
Till slut frågade jag en kvinna om vägen.
Det visade sig också vara 2 st undergångar i nära parallell anslutning till varandra med ytterligare 1 anslutande cykelväg i sidled.
Inte heller här är det några svårigheter att hålla sig gömd. Det kan bara sluta i ett omdöme. När man byggde de här broarna med tillhörande cykelvägar , ja då fanns knappast säkerhetsaspekten i åtanke. Knappast någon utvecklad tanke om att belysningen skulle vara viktig.
Så här 10- 20 år senare är det uppenbart att det borde vara belysning och fri sikt från alla hålla och kanter.
Jag träffade Christer Eklöf som är ordförande i Trygghetsrådet och som dementerade att man alldeles nyligen skulle gjort en trygghetsvandring. Han menade att man under många år arbetat med trygghetsvandringar men inte gjort någon nyligen eftersom att företrädaren från Teknik- coh Samhällsbyggnadsenheten var på begravning den dagen som vandringen skulle ha skett.

Mordet i Lambohov


Ännu en gång har en ung kvinna fallit offer för en gärningsman och fått mista sitt liv. Det är så oerhört tragiskt och jag vill uttrycka min djupa medkänsla för hennes anhöriga.

Idag uttalar sig min kommunalrådskollega Muharrem Demirok över trygghetsaspekten med belysning och liknande trygghetsskapande åtgärder i Corren.

Det märks att det ännu en gång är en man som uttalar sig över det som hänt.


Vi kvinnor som ofta känner oss utsatta och otrygga tycker inte att belysning är oviktig och tillfrågas inte!Det syns ju tydligt på Correns bild att det under bron där mordet skedde är betydligt mer mörkt och dunkelt än vid mynningarna. Jag är innerligt trött på alla män som alltid vet vad som är bäst för oss kvinnor.

Hade den unga kvinnan bättre kunnat se vad som väntade henne, kanske hon hunnit vända sin cykel och tagit en annan väg. Jag kräver att trygghetsvandringar i fortsättningen ska ske med flera kvinnor som referenspersoner! Alla trygghetsråd i Linköping (som finns representerade från våra olika stadsdelar och kommundelar) ska noga se över sin sammansättning så att kvinnornas röster liksom ungdomars röster kommer fram mer!

9 dagar kvar - Åtvidaberg

Ikväll arrangerar moderaterna i Åtvidaberg en kampanj på sitt torg, naturligtvis åker jag dit.


Vi kommer finnas centralt vid torget! Vi kampanjar för en gemensam miljöpolitik, en europeisk jobbmarknad och att mota internationell brottslighet.


Gårdagens Blodomlopp var lyckat och Linköpings MUF:arna delade ut vatten till törstiga löpare och vandrare.


Det är kul att Linköping har ett stort motionslopp varje år. IK Akele är enormt idoga och bra på att arrangera de här loppen. Förmodligen arbetar de stadigt under hela året med att arrangera allt så går så smidigt till som igår. Det var ju hela 14.000 personer som deltog.


Vi finns där nästa år igen och då är vi början av nästa kampanj inför riksdagsvalet 2010.

2009-05-28

10 dagar kvar - Motala

Idag gör jag företagsbesök i Motala hos Folke Sandelin AB samt åker även till Mantorp för att se på kylaggregat som representerar ny teknik när det gäller att minimiera freonanvändningen.

Den här resan bland våra östgötska företag som jag gjort under de senaste månaderna är fantastisk att göra, så mycket kunskap det finns och så mycket tid som lagts ned på att ta fram nya innovationer.
Våra östgötska företagare är värda all respekt och de måste kunna ges förutsättningar för att lyckas på den internationella marknaden. Fri handel och borttagande av snåriga regler är därför förutsättningar för att de ska klara det och orka ta sig ut på exportmarknaden. Fri handel med slopande av tullar och andra handelshinder är en moderaternas hjärtefrågor i EU.

I kväll kommer moderaterna och MUF att kampanja vid Blodomloppet. De som springer förbi mig kommer att få något gott att stoppa i munnnen från vårt Kvinnoförbund!

Gårdagens dörrknack gick i Vidingsjö, vi fortsätter nästa vecka med andra bostadsområden!

2009-05-27

11 dagar kvar



Idag kommmer vi fortsätta med dörrknackning i Linköping. Under dagen kommer jag också delta i en EU-debatt på Berseliusskolan för gymnasieelever.




För övrigt så kommer Barndiabetesfonden ha ett möte i Linköping för sina "ambassadörer". Johnny Ludvigsson , Årets Linköpingsbo, samlar till ett möte på Universitetssjukhuset för att berätta om nya rön inom diabetesforskningen. Efteråt en samling på Linköpings slott hos landshövdingen för oss som är ambassadörer (vilket jag alltså har blivit).


Jag måste erkänna att jag hittills inte haft den tid jag skulle önska till att mer ingående sätta mig in i frågorna som rör forskningssituationen.




Därför hoppas jag på att bli lite klokare idag.

2009-05-26

12 dagar kvar - Dörrknackning

Ikväll blir det dörrknackning i södra delarna av Linköping, det gör vi för att möta våra väljare och påminna om att det är EU-val. Vi vet ju väl var vi har våra moderata röstande, idag får man lätt fram det genom olika undersökningar, men att de går och röstar är något vi vill påminna om alltså. Med fler moderata röstande ju fler moderater i Europaparlamentet som också kan påverka de andra parlamentarikerna. För det är faktiskt så det fungerar inom parlamentet, påverkan fås genom att man envetet driver sina hjärtefrågor och söker likasinnade för att kunna gå framåt.



Senare ikväll åker jag Kind med besökande från Canada, exportrådet följer med delegationen och visar idag upp Norrköping och Händelö, imorgon besöker delegationen Gärstadverken och biogasanläggningen i Linköping.

Vår region har gott rykte om god teknikutveckling som alltså nu också man vill besöka och se med flera tjänstemän och politiker från Canada

.

2009-05-25

13 dagar kvar - Norrköpings valbyrå






Idag öppnade Alliansen sin valbyrå i Norrköping. 4 EU-valskandidater var där och presenterade sig inför den samlade pressen.
Christina Doctare (kd), José Kimenga (fp), Muharrem Demirok (c) och så jag själv, Ann-Cathrine Hjerdt (m).
Två fina tårtor "antändes" med sprakande ljus som inledning på dagens kampanjande . Valstugan står mellan Spiralen och Spiralen, ett ställe som alla Norrköpingsbor känner till.

Läs Jörgens och Fredriks blogg i Norrköpings Tidningar om hur de var med vid invigningen men också träffade Hökmark som besökte Östergötland idag.

2009-05-24

www.linz09.at - vår systerort Linz






Ska ni till Österrike i sommar eller höst, vår systerort Linz är under 2009 Europas Kulturhuvudstad, eller på engelska European Capital of Culture. Österrike är ju ett av våra mest populära resmål trots att de flesta idag väljer Thailand.
Här pågår en Teaterfestival i sommar och mycket mycket mer. Har ni vägarna förbi så tror jag det finns något att stanna till för i Linz.


14 dagar kvar - Slita sulor.....

Idag har vi ingen gemensam östgötaaktivitet, men att slita skosulor blir det ändå.
Vi måste nu på allvar bokstavligen gå runt i våra bostadsområden med information om EU-Valet.
För övrigt ska jag göra en god rabarberpaj att bjuda mor och moster på som kommer på besök.

Här är klipp från gårdagens torgmöte i Linköping. http://www.moderat.se/web/Kvinnliga_kandidater_pa_Stora_torget.aspx

Imorgon öppnar Norrköpingsmoderaterna sin valbyrå, den har de tillsammans med övriga partierna i Alliansen. Då åker jag dit för att vi tillsammans ska kunna få fokus på valets stora frågor och som skiljer vår moderat politik från ett rött Europa som inte oväntat vill ha mer av överstatlighet .
Moderaterna vill inte att mer makt ska till Bryssel, det finns en mängd beslut som vi kan ta själva, låt Bryssel ta hand om miljöfrågan, den internationella brottsligheten och flyktingpolitiken.
Varje medlemsland ska ta sitt ansvar och ta hand om "kvotflyktingar", idag är Sverige ett av EU:s största mottagarländer av flyktingar. En gemensam flyktingpolitk med flyktingskydd är angeläget att få fram så att alla medlemsländer kan fullgöra sina åtaganden.

Bloggarkiv