2009-05-23

15 dagar kvar - Torget

Idag finns vi på Stora Torget i Linköping för att under en stund få berätta vad vi tycker är viktigast i EU-valet. Alla partier kommer finnas där under en halvtimma var.
Jag tänker ta upp både det ena och det andra men viktigast är miljö och klimatfrågan. Jobben och hur de ska komma tillbaka till Europa samt den gränsöverskridande brottsligheten.
Att jobben är viktiga betyder också att vi måse lägga en del pengar på forskning för att sedan kunna erövra nya områden att skapa arbete runt.
Så här skriver Moderaternas förstanamn till EU-kommisiisonens ordförande José Manuel Barroso:
EU måste våga tänka långsiktigt, trots finanskrisen, och storsatsa på forskningen. Publicerad 22 maj 2009 16:21 Uppdaterad Fri May 22 16:24:11 CEST 2009

Med målet att EU ska ta täten ut ur krisen vill Gunnar Hökmark ta tio procent från jordbruksbudgeten och i stället lägga på forskning. En sådan omfördelning skulle innebära att forskningsmedlen ökar från 60 till 160 miljarder euro, enligt Hökmarks beräkningar. För Sveriges del skulle anslagen öka från 2,8 miljarder kronor till 8,4 miljarder kronor, enligt Sebastian Carlsson, pressekreterare hos Moderaterna.
Stockholm TT

2009-05-22

16 dagar kvar till valet - våra huvudfrågor


Jobb
Den globala finanskrisen riskerar att få långvariga konsekvenser på både sysselsättning och tillväxt. På samma sätt som Moderaterna driver på för att minska utanförskapet i Sverige vill vi minska utanförskapet i hela EU.EU:s framtida konkurrenskraft ska varken bygga på gamla meriter eller låga löner. I stället ska den globala konkurrensen mötas med hög kunskapsnivå och välutvecklade företag. Genom att minska byråkratin, ta bort onödiga regler och öka rörligheten över gränserna kan fler jobb skapas i hela Europa.Ordning och reda ska alltid gälla på svensk arbetsmarknad. Det är viktigt att människor som kommer till Sverige för att arbeta möts av trygga och goda villkor. Vi värnar den svenska modellen och tycker inte att EU ska bestämma över vår arbetsmarknadspolitik.

Brott
Grov organiserad brottslighet såsom människosmuggling och narkotikahandel är problem vars konsekvenser drabbar invånarna i alla EU:s medlemsländer.När brottslingar kan röra sig fritt över nationsgränserna krävs det också att polisen och åklagarna i olika länder kan samarbeta utan att hindras av onödig byråkrati. Därför vill vi stärka det europeiska polissamarbetet och förbättra utbytet av information mellan medlemsländerna.Sveriges röst behövs för att vinna striden mot de krafter som vill göra narkotikan rumsren i Europa.

Flyktingpolitik
De senaste åren har antalet asylsökande till Sverige ökat. Samtidigt har trenden varit nedåtgående i övriga Europa. Det är viktigt att hela EU tar ansvar för det internationella flyktingskyddet. Därför vill vi se en gemensam asyl- och migrationspolitik inom EU så snart som möjligt.Med en gemensam flyktingpolitik kan EU-länderna tillsammans ta ett större ansvar med en jämnare fördelning sinsemellan.Vi vill att asylpolitiken i EU ska vara human, rättssäker och generös. Sverige ska fortsätta vara samvetet i EU:s globala arbete.

Vi moderater är fast beslutna att ta ansvar för Europas ekonomi för att ta oss ut ur krisen. Rätt politik nu säkrar och stärker vår konkurrenskraft i världen. Avgörande för att nå resultat är att driva en ansvarsfull ekonomisk politik i hela EU och aldrig riskera statsfinanserna.

2009-05-21

Dag 13 - En mellandag och Metardag


Idag måste jag ta igen allt ordinarie arbete som blivit liggande eftersom allt kampanjande tar mycket tid.
Debatterna igår var mycket intressanta och flera av de andra partiernas främsta kandidater var med på Universitetet.
Biståndsdebatten var egentligen den mest intressanta, vi dök ned i frågor som verkligen kräver både klokskap och eftertanke. Hur ska EU kunna hjälpa fattiga länder och hur ska vi uppnå FN:s milleniemål om halverad fattgdom i världen fram till 2015? Utmaningen är myckt stor. Alliansregeringens nya mål att inrikta sig på tre tematiska områden är en klok väg. Det handlar om att främja
  • demokrati och mänskliga rättigheter
  • jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingen
  • samt klimat och miljö

    Eventuellt gräver jag upp en mask och tar mig ned den korta vägen till Stångån för att fiska. Kanske finns några intresserade personer bland metarna som vill prata EU:s fiskepolitik där.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fisk

2009-05-20

Dag 12 -20 maj -Flera debatter

Idag börjar dagen med en presskonferens om vårt budgetläge. Väntar mig att media ska vara synnerligen intresserade. Vi har ett stort skattebortfall under 2009 och 2010 som måste hanteras.
Brottsförebyggande rådet har idag ett riksmöte i Linköping som bl.a . ska ta upp den organsierade brottsligheten. Såg att motorcykelfrågan på nytt kommer upp i Norrköping då en förening vill köpa en ny fastighet mitt i staden. Svenska Dagbladet skriver idag att den organsierade brottsligheten breder ut sig och att gängen blir fler, verkar dock inte vara motorcykelgängen som växer mest. Hur som helst, det visar att konferensen är väldigt aktuell.
Diskussionen om gränsöverskridande polissamarbete mellan våra länder ter sig också som väldigt angelägen.
Sedan går färden mot Universitetet och en debatt om EU-valet med alla riksdagspartier närvarande.
Efter det blir det en debatt på Sensus om biståndssfrågor. Biståndsfrågorna som vi moderater också vill koppla till möjlig miljöutveckling i tredje världen. Bistånd kan inte bara lämnas år ut och år in utan att de kopplas till något värdeskapande för de som får hjälpen. Hjälp till självhjälp låter slitet men behöver hela tiden en påminnelse.

2009-05-19

Dag 11 - 19 maj-Moderaternas Valmanifest

Idag kommmer jag presentera Moderarernas valmanifest klockan 10.30 i Stadshuset. Vårt valmanifest är ett 27 punktsprogram inom olika delar såsom klimat- och miljösatsningar , jobbfrågan och inom brottsbekämpningsområdet. Utöver det har vi en förstås en politik för ett brett ansvarstagande av alla frågor som vi tycker ska tas om hand av Europa.

Skillnaden mellan oss och socialdemokraterna är att vi inte tänker ge bort ansvar över frågor som vi tycker vi fortfarande själva ska bestämma över. En viktig sådan fråga är tex jämställdhetsfrågan, här vill vi inte ha en överstatlighet, låt oss behålla de egna uppnådda målen och låt inte EU:s inblandning riskera att vi tappar över 100-år av jämställdhetssträvanden. Svenska kvinnor ska tex själva bestämma över om de vill ha abort eller inte, det ska absolut inte EU göra.

2009-05-18

Dag 10 - 18 maj

Idag öppnar vi tältet på Stora Torget där partierna kommer att finnas för väljarnas skull fram
till valet. Idag har jag också varit på radio och spelat in ett program som handlar om EU-frågorna. En klass från Folkungskolan var på besök och fick EU-info av (kd) (s) och (m).
Det kretsar rätt mycket runt EU-frågor nu.

2009-05-17

Dag 9 - 17 maj och Norges nationaldag

Det blir en lugnare dag idag med lite "bakomarbete". Väntar på att höra från min dotter och alla hennes svenska vänner som också bor i Oslo och arbetar där. Har de har firat på KarlJohan och Lejonbacken? Det borde vara liv i luckan , kanske mer än vanligt idag nu när norrmännen också vann schlagerfestivalen.
Som jag tidigare har skrivit om äger Sverige en del mark i Oslo, gå in på
www.voksenaasen.no
för att se bilder från hotellet där som är en femstjärnig konferensanläggning också.
Voksenaasen skänktes till Sverige som en gåva efter andra världskriget som tack för det stöd som Sverige gav under tyskarnas ockupation av Norge.

Bloggarkiv