2011-04-01

Marknadsbolagets årstämma

Idag har det gemensamma Marknadsbolaget årstämma, det blir mitt första sammanträde med dem eftersom att jag är en av dem som valts att representera Linköping i styrelsen. Det ska bli riktigt intressant att få vara med och sätta vår region på kartan i det mediala bruset där många vill synas och marknadsföra sina städer, regioner och länder. Vår region har så mycket att visa upp, återstår bara att förpacka och visualisera på rätt sätt så att man känner sig lockad att komma hit, som turist, som företagsetablerare, som boende, som anställd, som student, som så mycket annat.
Marknadsbolaget har ett stort stöd av näringslivet som så gärna vill vara där för att ge sin syn och bild av vår region. Det är en enorm stor fördel att näringslivet engagerar sig så hängivet.
Vi har alla förutsättningar att sälla oss till de tre stora städernas skara och vi ska på sikt nå dit.
http://www.fjarde.se/

Grattis till Flygvapenmuseum som tog priset

Konkurrenterna fick ge vika vilket inte förvånar eftersom att flygvapenmuseum skildrar Sveriges historia än just bara flygplan. Flygvapenmuseum i Linköping är ett enastående storslaget museum som skildrar vardagsliv och enskilda stora händelser i en kombination som gör att man vill komma tillbaka. De lite äldre herrar som vårdar och guidar är en stor tillgång till helhetsintrycket, de älskar flygplanen och kan sin historia grundligt.
Det är riktigt roligt att få gratulera till priset!
Jag besökte Medeltismuseét som var en konkurrent i slutomgången. Det var ett fantastiskt bra museum och mycket levande det också. De hade också engagerade guider som berättar om vardagen på medeltiden får tidsskildringen liv.
Dagens museum har så mycket mer att ge än att bara visa döda föremål, det är roligt att se hur fler och fler hakar på och ger besökarna upplevelser. Tursismen är en av de näringar som Sverige har en stor potential att utveckla. Vi har levt på vår vackra natur i många år, men kan vi också lägga till kultur och mat så kan vi hitta en ännu större marknad att locka hit.

2011-03-31

Interreligiöst Interkulturellt råd och Mänskliga rättigheter

Linköping har under åren som gått liksom  på många andra håll i Sverige haft en stor inflyttning av europeiska liksom utomeuropeiska flyktingar. Många stannar här men lever ganska isolerat i sina grupperingar och med sin gamla kultur och sin religion högst levande.
Ibland upplevs religion och kultur som mycket hotfullt av de som inte har samma religion.
Att bana väg för en arena där man kan samlas oavsett religion och få en fördjupad förståelse för varandras olika värdegrunder är en oerhört viktig uppgift som kommunen bör ta ansvaret för tillsammans med olika trossamfund. Närpolisen bör också ha en konsulterande roll i arbetet.
Här lever vi och ska fortsätta leva tillsammans, det förebyggande arbetet som jag tror måste göras kan inte längre vänta. Under åren som kommer måste en Mänskliga Rättigheters strategi upprättas och som ska innehålla  FN:s olika konventioner. I den bör ingå en möjlighet att upprätta ett liknande råd. En arena för kunskap och insikt men där man inte behöver dela varandras åsikter, men ändå kunna leva sida vid sida.

2011-03-30

Ambassadör

Igår avslutade USA.s ambassadör sitt besök i Linköping. Matthew Barzun gjorde medial succé med sina pannkakor. Hans idé att åka runt med pannkakerecept är lysande förstås och han berättade också att man gjort stora ögon på ambassaden när idén kläcktes. Kunde man göra så? Ja, tydligen fungerade det väldigt fin.
Hjärta , CMIV, magnetröngenkamera
Tyvärr kunde jag inte delta igår när ambassadören träffade allmänheten, men vi fick tillfälle att umgås när han besökte CMIV på US. Magnetröntgenkameran som tar sådana informativa bilder locka rmånga att träffa Anders Persson som är ansvarig för verksamheten.
    

Matthew Barzun
 

Bloggarkiv