2009-01-30

Rökfri arbetstid

Ett enigt personalutskott beslutade idag att föreslå Kommunstyrelsen att införa rökfri arbetstid för kommunens anställda och för förtroendevalda. Rökfri arbetstid föreslås införas fr.o.m. 1 mars 2009.

Tuna Kungsgård och Översteboställe

Ute vid Roxen ligger en kungsgård som heter Tuna kungsgård och har anor från 1200-talet.
Jag fick tillfälle att besöka den idag tillsammans med ciceronen Eva Modén, antikvarie vi Östergötlands länsmuseum, som entusiastiskt berättade gårdens historia.
Många ägare har bebott och/eller ägt gården, Magnus Ladulås., Biskop Brask och Gustav Vasa, Hertig Karl är några av dem. Släkten Mörner kom sedan att äga gården i nästan ett helt sekel och många förändringar gjordes under den tiden.
Husen där är fantastiska och det finns målningar i taken från 1600-talet, men även graffiti från 1900-talet då man tydligen svängt sina lurviga bl.a i den stora salen under midsommaraftnar och då ristat in namn på väggarna över de vackra målningarna.
Statens fastighetsverk äger husen och gården idag och man har i uppdrag att levandegöra vårt gemensamma kulturarv för allmänheten. En varsam renovering ska påbörjas, men det är långt kvar till en levande miljö, många timmars arbete, men jag tror också det kräver någon typ av lokalt engagemang för att få fram gårdens alla möjligheter. Fortsättning följer troligtvis......
http://www.sfv.se/cms/sfv/vara_fastigheter/sverige/e_ostergotlands_lan/Tuna_overstebostalle.html

2009-01-29

Åter

Åter från en 24 timmars övning med Stadshus AB och dotterbolagen. Vi har disktuerat framtidsfrågor såsom skatteproblematik och hur vi kan stödja ,bidra och underlätta för Linköping i lågkonjunkturens spår. Det finns många tankar som nu presenterats och som måste tas omhand både kortsiktiga åtgärder såväl som långsiktiga sådana.

2009-01-27

Förintelsens minnesdag

Fullmäktiges ledamöter deltog idag vid minnesstunden av Förintelsen. Björn Eriksson talade och även Linköpings kommuns ungdomombud Sofie Elliot. Sofies avslutning var lysande , hon sa ungefär så här. Bomber kan aldrig träffa rätt, men kärlek, medmänsklighet träffar alltid rätt.
Läs om ungdomsombuden på http://www.ungdomsombud.blogspot.com/

Vi tände ljus och ställde dem så de bildade en Davidsstjärna, en symbol för alla judar som berövades sina liv under 2.a världkriget. Barn som aldrig fick bli ungdomar, ungdomar som aldrig kunde leva ut sina drömmar, vuxna som såg sina barn mördas mitt framför dem och mor-och farföräldrar som var de som inte var värda ens ett vitten.
En djävulsk agenda som nazismen gjorde allt för att förverkliga höll på att utplåna ett helt folk.
Vi ska minnas den här dagen, även åren som kommer framöver.

Bloggarkiv