2009-01-30

Tuna Kungsgård och Översteboställe

Ute vid Roxen ligger en kungsgård som heter Tuna kungsgård och har anor från 1200-talet.
Jag fick tillfälle att besöka den idag tillsammans med ciceronen Eva Modén, antikvarie vi Östergötlands länsmuseum, som entusiastiskt berättade gårdens historia.
Många ägare har bebott och/eller ägt gården, Magnus Ladulås., Biskop Brask och Gustav Vasa, Hertig Karl är några av dem. Släkten Mörner kom sedan att äga gården i nästan ett helt sekel och många förändringar gjordes under den tiden.
Husen där är fantastiska och det finns målningar i taken från 1600-talet, men även graffiti från 1900-talet då man tydligen svängt sina lurviga bl.a i den stora salen under midsommaraftnar och då ristat in namn på väggarna över de vackra målningarna.
Statens fastighetsverk äger husen och gården idag och man har i uppdrag att levandegöra vårt gemensamma kulturarv för allmänheten. En varsam renovering ska påbörjas, men det är långt kvar till en levande miljö, många timmars arbete, men jag tror också det kräver någon typ av lokalt engagemang för att få fram gårdens alla möjligheter. Fortsättning följer troligtvis......
http://www.sfv.se/cms/sfv/vara_fastigheter/sverige/e_ostergotlands_lan/Tuna_overstebostalle.html

Inga kommentarer:

Bloggarkiv