2009-10-30

Hedersrelaterat våld och mäns våld mot kvinnor

Under två dagar har jag deltagit i några konferenser som behandlat dels sk. "hedersrelaterat våld" och dels "mäns våld mot kvinnor i nära relationer". Nima Dervish och Emre Güngör är två författare till boken " Varför mördar man sin dotter?" http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2009/Host/gungor_emre-varfor_mordar_man_sin_dotter-inbunden/
och Jackson Katz en amerikan som bedriver preventivt arbete med ungdomar i idrottsföreningar och i skolorna för att diskutera könsmakt.
http://video.google.co.uk/videosearch?hl=en&q=jacksom+katz&um=1&ie=UTF-8&ei=B5bqStD_ENLn-Qau_rzqCw&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CBIQqwQwAA#

Efter att ha lyssnat på de här tre männen står det klart att båda företeelserna som nästan uteslutande i praktiken innebär att en man stänger inne, misshandlar eller rentav mördar sitt barn, alla dessa tillvägagångssätten handlar om kontroll och makt.
Det framgår också att vi människor, även svenskar, har djupt rotade mönster som inte helt lätt kan brytas för att vi ska få ett jämställt samhälle.

Vad kan man göra, naturligtvis handlar det mest om preventivt arbete, och det ska vi så snart som möjligt gå igång med inom kommunen. Dels ska alla politker och chefer gå igenom ett jämställdhetsprogram och dels ska vi titta på om inte alla tjänstemän också kan få en utbildning som handlar om kön.
Kommunen som samlar så många barn och ungdomar är en naturlig plats för att också bedriva preventivt arbete om allas lika värde.
Men det krävs att även kloka män ur alla kategorier står upp för att både pojkar och flickor ska kunna ha samma rörelsefrihet.
Det kan låta banalt men det krävs att männen går ut och pratar med andra pojkar och män om hur man uppför sig och behandlar det andra könet.
Jämlikhetssträvanden har under många år gjort att man i media, forskare och politker diskuterat frågorna på ett könsneutralt sätt. Faktum är dock att en försvinnande liten del kvinnor utövar våld, mördar eller våldtar.
På det hela taget är det här ett gemensamt problem för båda könen men lösningen tenderar att ligga i att männen deltar i resonemangen.
Jackson Katz , liksom Emre och Nima är alla tre mycket "maskulina män", män som redan vågat lyfta frågorna över ytan.
Lyssna gärna på Jackson Katz när han pratar om hur media beskriver skolskjutningen på Colombine Highschool http://http://www.youtube.com/watch?v=6rG0M9Y6GuI

2009-10-28

Korea

Igår träffade jag några koreaner från Seoul (SydKorea). De började inledningsvis att berätta hur tacksamma de var för att kunna vara i Sverige. I det Sverige som hade bistått med hjälp och förnödenheter efter Koreakriget.
Det är inte utan att man börjar fundera över när det kriget slutade. Officiellt pågår kriget fortfarande eftersom det slutade med ett vapenstillestånd 27 juli 1953.
Den väpnade delen är avslutad men vi läser både nu och då om NordKorea och deras ledares agerande.
Hur som helst så slog det mig att Sverige rent generellt har gott rykte i världen, och för det mesta för sina biståndsinsatser eller för det fredsarbete som bedrivits i oroshärdar.
ISydKorea finns alltså minnet kvar att vårt land Sverige kunde bistå SydKoreanerna med hjälp, ett minne som man bär med sig trots att det gått 56 år sedan dess.
Jag måste säga att jag stannade upp för en stund och eftertänksamheten slog till!

2009-10-26

Burqha och niqab

Jag fick en fråga:
- Tycker du att burqha och niqab ska kunna användas vid undervisning i skolan?
Mitt svar blev ett nej. Men frågan är inte enkel, man måste våga ta ställning.
Liksom centerpartisten Staffan Danielsson påpekar i en motion, anser jag att:
citat"Religionsfrihet är en oerhört viktig grundlagsskyddad rättighet, men det finns gränser även för denna. Vi menar att en gräns rimligen går vid att vilja eller åläggas att dölja sitt ansikte i t ex offentliga miljöer och på sitt arbete"slut citat.

Det finns förstås kvinnor som vill försvara sin rätt att bära dessa kläder. Det har visat sig fler än en gång att dessa kvinnor vill hänvisa till religionen för att motivera sitt val av klädedräkt.
Men det känns väldigt avlägset att vi sekulariserade svenskar skulle vilja ta århundraden tillbaka av kliv i motsatt riktning när det gäller kvinnors frigörelse och t.e.x.vilja låta våra barn möta ett raster av trådar eller en smal springa att titta in i när de ska möta sin fröken och lärare i skolan.

Höjt grundavdrag för pensionärer

Pensionärer över 65 får från 2010 sänkt skatt. Pensionärerna har länge klagat över att de betalar mer i skatt än de som arbetar. Jobbskatteavdraget har ju den innebörden att det ska gälla dem som arbetar och det har även gällt för pensionärer som stannat kvar i arbete.

Nu får emellertid även de som inte arbetar en lägre skatt, men jobbskatteavdrag kan det inte kallas. (Pensionärsorganisationerna hävdar att pensionen är en uppskjuten lön, vilket inte stämmer.Dagens arbetare betalar in pengar till dagens pensionärer, det är inte pensionärernas egna pengar som används idag så det kan inte kallas uppskjuten lön.
Än värre kommer det bli ju fler pensionärer vi får i Sverige, det är de som arbetar som ska försörja de som gått i pension)

Hur som helst visar det sig efter beräkningar som gjorts att en löntagare har större utgifter än en pensionär. För att man ska kunna tjäna pengar genom arbete har man också sannolikt kostnader för det. Några reseavdrag eller avdrag för kläder som slits i arbetet finns ju inte längre.
(källa: Riksdag och Departement nr 31 2009)

FÖREBILD

Offentliga arbetsgivare som kommun och landsting ska vara förebilder när det gäller att erbjuda heltidstjänster. Det arbetar vi med i Linköpings Kommun för att uppfylla.

Under en tid i livet är det förstås så att många väljer jobba lite mindre, jag tänker då på "småbarnsåren".
Som kvinna och moderat vill jag att föräldrarna ska kunna dela på de intjänade pensionspoäng man får under de här åren. Även att de ska kunna ingå vid en bodelning.
Det har stor betydelse för den framtida pensionen hur poängen fördelas mellan makarna.
Jag och övriga moderatkvinnor vill inte se deltidsarbete som grund för att bli framtidens "fattigpensionär".

2009-10-25

Vad är trygghet för dig?

Linköpings Kommun ska nyskapa ett program för alla Linköpingsbor som ska handla om Trygghet. Jag vill veta vad som är trygghet för dig!
Ge dina kommentarer och sänd in till mig, antingen via blogen eller till annhje@linkoping.se
Kommunens tjänstemän kommer ta fram ett underlag till program, men jag vill också veta vad du skulle vilja ha med i programmet!

Bloggarkiv