2010-02-04

Det kom ett brev från Paul McCartney

Det kom ett brev från Sir Paul McCartney som sänts till mig personligen, ja inte bara mig förstås utan till flera borgmästare.
Brevet handlar om vårt sätt att leva och att vårt intag av köttprodukter bidrar till kolioxidutsläppen och som vi har planer på att minska.
I brevet berättas om flera europeiska städer som infört köttfria dagar och bara häromdagen hörde jag talas om en skola i Stockholm som endast serverar vegatarisk mat.
I brevet hoppas man på att vi politker ska kunna påverka invånarna att tänka på saken och kanske själva avstå från att äta kött.
Nu för tiden finns för det mesta vegetariska alternativ på de flesta matsedlar i Sverige och jag tror att många väljer det utifrån att det är god lagad mat. Kanske inte så många tänker på koldioxiden ännu? Men när det kommer ett brev från en av världens allra mest kända personer så tänker man till. Jag sänder brevet vidare till fler organisationer och beslutsfattare i Linköping.
PaulMcCartney är en av mina första idoler, hans livsresa är brokig och ibland kantad av skandaler, men det är intressant och stimulerande för andra att han tar ställning i en livsviktig fråga.

2010-02-03

Influencer of the Year - Lena Rydin Hansson - vår kommundirektör

Lena Rydin Hansson, kommundirektör i Linköpings kommun, har idag onsdagen den 3 februari utnämnts till Influencer of the Year. Priset delas årligen ut i sex europeiska länder till en person som inspirerat den kommunala sektorn på ett positivt sätt.
http://linweb/linweb.linkoping.se/Linweb/_news/lenarydin.htm

Ungdomsarbetslösheten

Under min tid som anställd i bank, vilken varit rejält lång, så har jag träffat en mängd företagare som inte hittar någon som vill ta över den verksamhet som hon/han bedriver. Igår träffade jag ännu en sådan person på den stora konferens som anordnades av Swedbank och flera lokala Sparbanker i länet. Den här företagaren vittnade om att det var svårt att få ungdomar att vilja jobba med hans älskade yrke, att många ungdomar idag gärna hellre vill vara citat "programledare eller Robinsondeltagare" slut citat.

Har vi lurat ungdomarna att tro att det finns en värld där allt bara är lätt och glammigt? Idolprogrammen glorifierar ibland sina deltagare till att bli något som alla andra också vill bli.
Att få pröva ett "vanligt" jobb behövs som motvikt, att få känna på lite olika typer av jobb behövs också.

Initiativet till Ungajobb är fantastiskt bra och bankernas samhällsengagemang lyser starkt.
Låt oss tillsammans försöka oss på satsningen att skaffa fram praktikjobb, vi från kommunen ska göra vårt bästa och sommarjobben är kanske de allra viktigaste att få till just nu.

2010-02-01

Rättelse ang. Gripen, Gripen NG

Jag skrev i ett tidigare blogginlägg att man vill sälja Gripen Demonstrator till Indien och Brasilien. En läsare undrade om jag förstått det hela rätt så vid en kontroll med Saabs Informationschef , Lars Jagerfelt, framkom att det rätta uttrycket är Gripen NG.
Ber om ursäkt för detta och vill alltså påpeka att jag vid diskussion med en av Saabs provflygare måste missuppfattat saken.

Bloggarkiv