2009-03-28

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2729897
Borgå firar skilsmässa från Sverige berättas om idag på nyheterna. Här har jag rötter sedan sekel tillbaka, 1598 var en av mina förfäder Borgmästare i Borgå.
Firandet går ut på att man fick mer frihet under Ryssland än vad man haft under Sverige.
"Som ryskt storfurstendöme fick Finland råda över egna angelägenheter på ett helt annat sätt än under de omkring 600 åren som ett svenskt landskap. Med det i ryggen kunde landet, när tsarryssland föll samman under första världskriget, bli helt självständigt. Det ger Borgå lantdag en speciell betydelse för hela Finland",
Frihet är då som idag det allra bästa, eller hur?

Bonusar

Bonussystem kan fungera för att sporra till bra resultat, inom vissa branscher måste förstås tilläggas. Har själv arbetat i ett sådant system en kort period men förstås med promilletal av vad som nu diskuteras. Det man alltid måste fundera över är den etik och grundläggande moral som ständigt måste finnas när man tillämpar ett bonussystem. Det gäller att hålla huvudet kallt och inte ta sådana risker att det påverkar tredje man negativt eller företaget.
Idag säger Mona Sahlin att bonusar är negativt men att hon stöttar Wanja. Det blir helt fel signaler, bonusar är bra i rätt omfattning, alltså i proportion till insatsen och rätt hanterade. Wanja däremot har brustit i de delar som handlar om etik och moral, hon har stoppat huvudet i sanden och inte burit dessa värden högt.

2009-03-26

Earth hour





43.000 till Brasilen och Rumänien

Vid gårdagens Välgörenhetsarrangemang i Pingstkyrkan så samlades 43.000 kronor in som går direkt in till gatubarnen både i Rumänien och i Brasilien,
http://www.uponor.se/upload/Documents%20(PDF%20and%20officedocuments)/Sweden/IE/%C3%96vrigt/FCE.pdf
Jag deltog tillsammans med Landshövdningen och andra mer kända Linköpingsbor.
För mig är det 3:e gången som jag deltar i den här mannekänguppvisningen.

På måndag kommer ungdomar på besök från barnhemmen i Rumänien , bl.a har en av pojkarna själv bott på ett sk transithem, han är idag 19 år. Transithem betyder att man där får lära sig att leva ett nytt liv och förhålla sig till allt vad ett samhälle kan kräva och ge. Här bor man med ett föräldrapar som kan ge ungdomarna stadga och kärlek.
Vi ska träffas tillsammans med våra ungdomsombud.

Att få en dialog mellan ungdomar som tidigare haft de sämsta förutsättningarna här i livet och få tala lite om vad våra ungdomar här i Sverige arbetar med för frågor, tror jag blir ett lärorikt och mycket bra tillfälle och också väldigt utvecklande.

Günther & EU

Läs om Günther och hans påverkan EU-byråkratin, det är ett alldeles utmärkt sätt att belysa hur regler försvårat för småföretagare. http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/regelkrangel/article74722.ece?csref=_newsletter_nfsn_2009-03-26

Barn som begår brott

Alltmer efterfrågas samarbetet mellan kommunen och polis, förädrar och skola för att komma tillrätta med att hindra en eskalerande utveckling i ett liv med upprepade händelser av skadegörelse, brott eller drogmissbruk.

I tisdags lämnade vi vårt yttrande från kommunen på ett betänkande som ska lämnas till Justiedepartementet, där framgår tydligt att varje barn som en regel alltid ska ha ett samtal tillsammans med föräldrar, socialtjänst och polis när något inträffar.
OM man beslutar att frångå den rutinen ska detta också bestämmas tillsammans med nämnda företrädare ovan.
Vi måste hitta sätt att snabbt gå in med samtal för att få ändring på ett beteende som kretsar kring brott, det är något av ett samhälles viktigaste uppgifter. Våra ungdomar är allt för viktiga för att deras liv ska slösas bort.

2009-03-23

LHK

Linköpings Handbollsklubb, LHK, vann i går mot Mantorp och får stanna i division I även nästa säsong. Eftersom jag är hedersmedlem i klubben , men inte så ofta får tillfälle att gå på deras matcher vill jag ändå framhålla hur väl de förvaltar det arv som Linköping har i handboll.
Grattis LHK! Riktigt bra insatser och tack för allt arbete ni lägger ned på snyggt bollspel.
Kustvik tror att det är 6 år kvar till elitseriehandbollen, hoppas att han har fel och att det går snabbare än så!

Östros

Thomas Östros besökte imorse Linköping City Airport. Han hade rest hemifrån klockan 05.00 för att nå Linköping klockan 08.00. Väl framme berättade han för nätverket Skyline förstås hur hans medicin mot arbetslösheten skulle komma att se ut.
Som väntat är hans recept annorlunda mot finansministerns och det var nog ingen som väntat sig något annat. Företagarnas företrädare i Östergötland , Lars Holm undrade över det som inte sas, nämligen hur det ska se ut för alla småföretagare och om de kan vänta sig lättnader i arbetsgivaravgiften och minskat regelkrångel eller inte.

Trädgårdföreningen 150 år & EGHN

Trädgårdsföreningens 150 års firande hölls i tre rum, det första på Ekoxen där inbjudna gäster samlades till lunch, det andra i Garden (förstås) på Konsert & Kongress där allmänhet och gäster fick höra om Trädgårdsföreningens historia. Det tredje rummet var Trädgårdsföreningen själv och det var alltså det gröna rummet där vi firade de 150 åren med säckpipor och tal samt hurrarop. Som en extra present den här dagen blev Trädgårdsföreningen medlem i EGHN, European Garden Heritage Network, http://cmsen.eghn.org/home. Trädgårdsföreningen är därmed den första svenska medlemmen i nätverket.

Grattis "Trädgårn" till dina 150 år!

Bloggarkiv