2009-10-08

I huvudet på en polis- Psykiatriveckan

Närpolis Håkan Stenbäck fick möjligheten att ge sin syn på hur det är att omhänderta människor som är sjuka, psykotiska eller påverkade.
Han målar en bild av att vara en människa med stor empati och förstås 35 år i yrket.
Han har blivit slagen en gång av en man som sa sig höra röster.
Håkan menar att den handräckning som polisen måste ge ibland till psykvården inte borde utföras av poliskåren utan av utbildad personal från sjukvården.
Trots det har har han alltså många gånger hjälpt sjuka och menar att man aldrig får tränga en person som är i psykos, dialog gäller. Bemötandet är alltid A och O.

Röster 2010

Sveriges Kommuner och Landsting ordnar möten landet över så att man får diskutera med politker och tjänstemän angående det sjunkande valdeltagandet i Sverige.
Många valkretsar i Sverige uppvisar också stora skillnader (omkring 30-40%) mellan de distrikt där man haft många som deltagit i valet och de inte röstat i lika hög grad (2006) . I Linköping var skillnaderna störst mellan ett distrikt i Kärna och ett distrikt i Skäggetorp (ca 27%).
Samma sak i Norrköping, Stockholm, Malmö och andra större städer.
På landsbygden visar det sig vara bättre, inte lika stora skillnader i röstdeltagande alltså.

Orsakerna till lågt valdeltagande verkar vara lika landet över, låg utbildning, unga människor, arbetslöshet och utlandsfödda hade det sämsta valdeltagandet.

Vad ska man göra då? Ja ,kankse ordna så att föreningar ute i bostadsområden kan informera om vikten av att rösta, att 1 röst faktiskt kan göra skillnad. Informera på skolor, mobila valbussar, ungdomsinformation via tidningar, Facebook etc.
Fler ideer kommer så småningom att presenteras för kommunerna, partierna har ju också en skyldighet att informera förstås - så är det alltid.
De flesta partier ligger i startgroparna just nu, filar på sina ideer och gör nya program.

2009-10-07

60 nyanställda

60 nyanställda fick idag på förmiddagen veta mer om sin nya arbetsgivare Linköpings Kommun.
Roligt att se så många nya ansikten och förväntansfulla sådana. Till kaffet samlades alla i smågrupper för att byta erfarenheter. Många bra åsikter om hur man bäst tas emot på sin arbetsplats kunde de nyanställda tipsa oss om.
Har du också någon ide som skulle underlätta så hör av dig!

2009-10-04

Dublin sa Ja!

Tack för det Irland. Nu kan EU fortsätta utvidgningsprocessen, vi får fler parlamentariker och en kommissionen får en "utrikesminister". Det är några av de förändringar som nu blir möjliga och som gör att EU inte fastnar i gamla spår. Irländarna är tydligen nöjda med de undantag man fått och förtydliganden som gjort sedan förra omröstningen.

Sedan kan jag bara beklaga att de är hopplöst föråldrade i sin syn på kvinnan och kvinnans rätt till sin egen kropp (läs abortförbudet).

Katolska kyrkans sätt att visa sig överlägsen individen hör inte hemma i vår tid. De män som sitter vid makten i kyrkan borde efter alla ofantligt förvånande skandaler som handlar om egna prästers sexövergrepp (pedofiler) förstå bättre och sätta igång en bred värdediskussion inom kyrkan.

Psykiatriveckan

På biblioteket hålls den veckan föreläsningar inom psykiatriområdet, både brukare, personal och anhöriga ger sin bild av hur psykiatrivården fungerar.

Bästa saxen

Bästa saxen hitills hade Studio 22 vid invigningen av nya lokaler i Rådhuset. Normalt brukar man klippa band vid invigninga, men Studio 22 hade ordnat en lång fläta av hår som jag fick klippa av. Flätan delades som om den vore av smör eftesom att saxen var så vass.

Rådhuset har på nytt fått en domare i sina rum. Roger Svensson är till och med en internationell domare och kommer nu alltså arbeta på samma våningsplan där 1800-talets domare och tillika borgmästare var verksam.

Bloggarkiv