2011-07-08

Årets Nybyggarkommun

Jag möter som vanligt många människor i Almedalen under politikerveckan sommaren 2011 när jag är på plats för att representera min kommun Linköping men även representera ”Fjärde Storstadsregionen”.
Kvällen innan Linköping ska tilldelas priset som Årets Nybyggarkommun 2011 träffar jag Ashkan, en kille som har ett otroligt trevligt sätt men som också utstrålar en stor energi runt omkring sig och han berättar för mig om sitt företagande. Jag vet inte då att han, tillsammans med sin kollega, är Årets Nybyggarpionjär och som tilldelats pris av vår kung Carl den IXV Gustaf.


Dagen efteråt får jag motta priset för Linköpings del av Maroun Aoun som är VD för IFS.
Linköping utses alltså som bästa Nybyggarkommun och jag är otroligt glad och nöjd med att vi efter många års enträget arbete uppmärksammas för det långsiktiga arbetet som lagts ned. Arbetet har resulterat i ett brett gemensamt nätverk inom Linköping och givit företagare med invandrarbakgrund en möjlighet att plantera och odla sin företagsidé just hos oss.

Under min tid före politiken har jag under några år arbetat som företagshandläggare på en av landets banker. Jag vet alltså hur det är att möta en människa som är full av entusiasm för sin affärsidé men som kanske behöver stöttning i att komma igång med sitt företagande. En plattform av vila på när allt börjar snurra, ett sätt att hitta affärskollegor eller finna vägar i sitt entreprenörskap.
IFS har funnits med i arbetet med att ge nyföretagare en bra och tillitsfull grund att stå på under lång tid, men har också givit kontinuitet och hållbarhet i kontakterna mellan kommun, näringsliv, kreditgivare och alltså kvinnan eller mannen med affärsidén.
Ashkan som jag träffade dagen innan prisutdelningen kommer inte från Linköping men är just den typ av företagare som landet behöver för den framtida tillväxten.

Årets företagare i Linköping blev 2011, Christina de Amaral, även hon en person med utländsk bakgrund. Christinas motto är ”Allt att vinna inget att förlora” och jag tror att det sätter fingret på något mycket viktigt, nämligen att man ska tro på sig själv och även att nätverk och kontakter bara är tillgodo för alla.
Sverige är ett litet land och vi behöver alla krafter för att kunna växa och ge framtidstro till ungdomen. Förebilder behövs och nu har alltså Linköping blivit en av dessa genom priset.
Tack, säger jag och välkomna till Linköping med nya idéer. ”Linköping staden där idéer blir till verklighet”.

Ann-Cathrine Hjerdt
Borgmästare Linköping

2011-07-06

Årets Nybyggare

Jag har just tagit emot IFS Internationella Företagareföreningen Sveriges pris som Årets Nybyggarekommun. Det innebär att vi kan vara otroligt stolta över det långsiktiga arbete som Linköping genomfört för att stimulera till att starta företag. Sveriges tillväxt är beroende av att vi får fler företag att etableras. Grattis till hela Linköping!!

2011-07-05

Swedbank och framtiden

Swedbanks Michael Wolfgang ordnade idag ett riktigt bra seminarium om hur vår framtid måste se ut för att vi ska klara av den svenska modellen i framtiden. Det var ett riktigt bra seminarium med kloka tankar om ungdomars inträde på arbetsmarknaden och svårigheterna med det (måste lösas samfällt av företag och politik). Men också om integrationens eviga kamp som inte längre kan få fortgå. Arbetsmarknadsdepartementets företrädare gjorde flera bra inlägg och menade att vi infödda svenskar verkligen måste ta invandrarnas boende och bofasthet på allvar. Om vi alla tror att de snart ska återvända till sina respektive länder kommer aldrig några jobb att erbjudas dem. Attitydförändringar med andra ord! Verkligen kloka ord och ett jättebra seminarium . Imorgon vankas överraskningar för Linköping inom ämnesområdet!

Bloggarkiv