2009-12-21

Julen närmar sig

Julen närmar sig och våra Linköpingsfamiljer börjar att samlas här på hemmaplan.
Det märks att det är så för på stan möer man nu många hemvändande julfirare.

Något som också är glädjande är att vi nu ser studenterna stanna kvar i Linköping. Jag menar nu inte bara till jul, utan även när de studerat färdigt. Hur vet vi det?
Statistiken ger svar på att de som är mellan 25 år- 29 år i allt högre grad stannar kvar i Linköping, och så var det inte förut.
Linköping växer just nu rejält, inte bara med studenterna utan även med invandring.
Våra statistiker pekar dock på att invandringen nu är i ett "slutskede" och den snart kommer att plana ut. Det är nu som anhöriginvandringen märks.Det betyder att nu kommer familjerna till de som tidigare fått en fristad här.

Hur kommer det då se ut i framtiden? Studenterna kommer å sin sida att fortsatt vara intressanta att få behålla i Linköping efter slutförda studier. Det är något som vi kan påverka, men bara till vissa delar. Vi vet nämligena att årskullarna kommer att minska totalt sett i landet som helhet. Då blir det också angeläget att kunna locka dem till just vårt Universitet, det kommer alltså att bli en konkurrens om eleverna i framtiden. Så först locka dem hit, sen också behålla dem. En inte allför lätt uppgift som vi bara kan klara tillsammans med Universitetet men också näringslivet och studentkårerna.
Invandringen å sin sida är svår att spå, inte så påverkbar alltså, utom i de delar som handlar om arbetskraftsinvandring, där är det främst näringslivet som är den viktigaste aktören.

Bloggarkiv