2009-04-09

Nasjonalgaven Voksenaasen

Visste inte att Norge för 54 år sedan gav Sverige ett landområde i de högst belägna delarna av Oslo. Det var som ett tack för hjälpen eftersom Sverige stöttade Norge vid tyskbelägringen under andra världskriget men även de första åren efter kriget.

Gåvan var ämnad att stärka förståelsen mellan våra länder och gåvan utgjordes av 24.000 kvm landområde som efter hand bebyggts med olika byggnader och som alla har en härlig och ljus funkisstil.

Konferenser och utställningar, företagsarrangemang är en del av verksamheten på Voksenaasen, men här möts också många ungdomar, både svenska och norska förstås.

Jag och min mor fick en visning av Voksenaasen vid ett besök i Oslo förra veckan. Mikael Klingberg visade oss runt i lokalerna som har fått namn efter många kända svenskar, såsom Dag Hammarskjöld. Här finns också många byster, t.ex. av Folke Bernadotte och av ledarskribenter som inte vek undan för tyskarnas antisemitiska åsikter.

Ett larm gick igång i byggnaden då vi var där,Voksenaasen var egentligen var stängd under helgen men Mikael visade oss runt ändå, tack för det!
Idag har Svenska staten ansvaret för Voksenaasen, Norge har alltså överlämnat både drift och ansvar till Sverige. Nästa år kommer överlämnadet att firas med ett 50 års kalas, då väntas både det svenska kungaparet och det norska kungaparet dit.



http://www.voksenaasen.no/

Bloggarkiv