2009-11-21

Naim och Caroline

Jag är så glad att det blev Naim Terbunja och Caroline Seger som fick priset som Årets idrottsman respektive årets idrottskvinna.
Ingen av dem var på plats för att ta emot sina priser, men båda har nya engagemang som de just står beredda att anta, så de fanns på andra orter och fanns med på telefonnätet.
Båda två är väldigt uppe i sina respektive karriärer. Utöver det så är de väldigt bra förebilder för alla, både ungdomar och äldre människor. Det är så härligt att se ungdomar med den livsglädjen de här båda idrottspersonlighterna alltid visar. Omtanken om andra är också framträdande hos dem. Det karaktärsdraget ger en signal om att man inte att bara kan vara helt egenorienterad om man vill bli respekterad och nå framgång. Hjärtat måste vara med också!


Stort Grattis Naim och Caroline från mig och Linköping!!

2009-11-20

Topp 100

Årets idrottsgala går av stapeln ikväll i Konsert & Kongress.
Här utses bl.a. Årets Idrottskvinna och Årets Idrottsman med Linköpings anknytning.Roger Ossmin i Sponsorklubben Top 100 är den som är värd för kvällens aktiviteter.

2009-11-19

16 mars invigs det nya Medborgarkontoret


På biblioteket pågår planerna på den ombyggnad som ska ske där och den 16 mars ska ombyggnaden vara klar. Medborgarkontoret med bla samhällsvägledare, konsumentvägledare och äldrelotsar ska då ta plats i huset.
Polisen kommer även att få en lokal som de kan disponera, främst efter kontorstid. Det kommer att bli en utvecklingsplats för samarbetet mellan kommun och polis.
Utöver det här så kommer våra samhällsvägledare även att kunna hjälpa till med en del frågor som rör försäkringskassan och skatteverket. Främst kommer de göra det genom att de blir bra på att veta vad som finns på samarbetspartnernas hemsidor.

Mentor till mentor

Ikväll avslutades ett halvårs långt utvecklingsprogram för 8 st anställda inom Linköping Kommun. Tillsammans har de deltagit i ett Mångfald och Jämställdhetsprogram som kallas "Mentor till Mentor".
Vid avslutningen delades diplom ut.
Meningen är att man ska lära känna mönster och orsaker samt förstå hur vi kan bredda oss inom kommunen och bli landets bästa kommun på mångfald och jämställdhet.
Det verkar onekligen som vi har en lång väg att gå innan vi når dit. Trots allt bygger de här deltagarna så sakta upp broar mellan varandra och spinner ett finmaskigt nät av intresserade och utvecklingsmöjlighter. Möjligheter som vi ska utnyttja i både utveckling- men också i konkurrenssyfte.
Gunilla Thurfjell har lett programmet tillsammans med Faiz Jaber.
Vill du veta mer om programmet ring Faiz Jaber 013-206000

Jag önskar att jag hade en egen tidning

Ibland skulle man önska att man hade en egen tidning man kunde ge ut. Idag skriver Corren att man frågat mig om personalutskottet inte har egna pengar at skjuta till för de omställningskostnader som Barn och Ungdomsnämnden behöver i samband med sitt omställningsprogram.
Kan inte påminna mig att journalist Åbom ställde frågan , men svaret är det rätta ändå.

Personalutskottet har inga egna medel att skjuta till omställningen.
Personalutskottets årliga budget syftar främst till att arbeta med Ledarskap och medarbetarskap, Jämställdhet och mångfald, Arbetsmiljö, Personal och kompetensförsörjning samt Anställningsvillkor.
En övergripande samordning styrning och ledning av det personalstrategiska arbetet är huvuduppgiften för personalutskottet.
För det ändamålet finns en uppdragsfinansierad HR avdelning (human resources) som ska ge stöd åt verksamheten med sina (nästan 8.000) anställda-
Den totala budgeten för 2009 ligger på 27 miljoner.

2009-11-18

4:e dagen






Vi letar efter billiga saker att köpa och åker runt med våra två volontärer. In på en marknad och i ett varuhus. Visst hittar man billiga saker men det är mest kopior på alla flotta märkesvaror.




Vi hittar t.e.x. inte billiga pärlor så som vi önskat.




Men vi hade en trevlig dag på egen hand, vi blev förstås skjutsade till och från vår shoppingtur. Vi hade hela tiden den allra bästa service man kan tänka sig. Gästfriheten är enorm.
På kvällen åker vi båt på Pearl River (vi borde alltså hittat billiga pärlor?!) Vi träffar en kvinnlig f.d. borgmästare!! och går ned i kajutan för att titta på en mindre utställning. Där hittar vi den svenska båten "Göteborgh" som modell.



Vi åker sedan tillbaka till vårt hotell och somnar gott. Morgonen därpå ringer klockan 06.00 och vi ger oss av.Kvar står våra värdar och vinkar av oss.
Jag kommer inte att glömma den här resan i första taget.
När vi åker så bestämmer vi att våra värdar ska komma till Linköping. Vår miljöteknik är ntressant för dem att ta del av. Mitt
intryck är att Kina på alla tänkbara sätt måste men också är beredda att nu komma ifatt västvärlden. De har också insett att man inte kan förgifta sin natur och miljö. De har bestämt sig för att göra livet drägligt för sina medborgare. De senaste besluten i den 5-årsplan som ligger framför har fastställt en sådan linje.
Jag är väldigt glad för alla kinesiska ungdomars skull. De är värda att ta del av teknikutvecklingen mot en renare värld och en värld som mer ser till individen.
Det är förstås en lång väg att gå för Kina, individualism är inget man ropar efter eller ens förstår hos de äldre generationerna. Men ungdomarna har sett och är mer medvetna om att det finns flera sätt att leva ett liv.
För Ellens och Rogers skull (våra volontärer) önskar jag att utvecklingen tar en snabb vändning.


3:e dagen i Guangzhou



Först en öppningscermoni då vi tillsammans med UCLG United Cities and Local Governments hade en gemensam förmiddag.


Kinas vicepresident Xi Jinping deltog och Paris borgmästare Bertrand DeLange som är president i UCLG.

Paris Borgmästare manade alla länder att åka till Köpenhamnsmötet för en samling kring miljömålet.


På kvällen en bankett på hotellet som heter China Hotel.
Förstås en fotografering av deltagarna, alla är nog inte med på bilden tyvärr.

2:a dagen i Guangzhou

Jag fick äran att vid en öppningscermoni tala inför alla 23 systerorters företrädare samt flera 100 deltagare i Guangzhou Fair 2009. Utöver dem deltog Guangzhous borgmästare tillsammans med många andra kinesiska politiker.
Konfetti och pompa i en stor mässhall! Mitt tal översattes till kinesiska, förstås strök man en del av det jag ville säga, bl.a. det om att ungdomar bör mötas mer mellan våra länder.
Man kan undra varför, kanske är man rädd för för mycket kontakter? Å andra sidan finns flera kinesiska ungdomar här i Sverige, speciellt i Linköping på Universitetet. Det är lite svårt att förstå det de inte vill ska sägas.
Därefter en resa till Nansha District, ett område som tagit 8 år att bygga för Guangzhou, ett enormt område som står redo att ta emot både företag och invånare.
Det här området är ett prov på kinesisk beslutsamhet, man beslutar helt enkelt att riva ned det gamla (säkert kör man bort de som redan bor där, men idag får de faktiskt en ekonomisk ersättning till skillnad för några år sedan) och bygga helt nytt.
http://www.gzns.gov.cn/
Här finns hamn, här finns fåglar och våtmark, industrimöjligheter, här finns redan en mängd företag etablerade. Man vill ha dit turister, arbetare och även boende.

Efter besöket tillbaka till hotellet och därefter till en stor Idrottshall där flera tusen besökare fanns. Det var nedräkningen på ettårsdagen inför Asian Games 2010 som firades med ännu mer pompa, glitter , musik och artister.
http://www.gz2010.cn/special/00780083/videos09.html

Krishanteringsrådet i Linköping

I Linköping finns en sammanslutnng av offentlig och privat samverkan som ska hantera ev. krissituationer som kan uppstå.
Kommunen är ansvarig för samarbetet som alltså innebär att flera Linköpingsbaserade företag och offentliga sammanslutningar deltar.
Exempel på sådana som deltar är Landstinget, Tekniska Verken, ICA, Länsförsäkringar, Handelsbanken och Swedbank, Civilförsvarförbundet mfl, totalt ca 25 företag.
Idag hade Krishanteringsrådet sitt tredje möte det här året. "Den nya influensan" är anledningen till att man träffats flera gånger i år.
Landstinget berättade om vaccineringssituationen och insjuknandeläget just nu.

Fortsatt samarbete mellan aktörer som har "samhällsvitala" funktioner är oerhört viktiga för att Linköping ska kunna fungera även i kristid.

2009-11-17

Förmiddagsradion i Norrköping

Idag blev jag intervjuad i Radio Östergötland.
Studion i Norrköping var ganska stor och rymlig. Lokalerna lite trista och det behövdes en ommålning där.
Mathias Lindholm var en glad och trevlig journalist , kul erfarenhet att träffa honom.
Min önskemusik fick jag spelad utom en låt som vi inte hann med , Nisse Landgren, Funk Unit!
Tråkigt! Jag som gillar Nisse så mycket.
Mathias frågade förstås om konkurrensen mellan Linköping Norrköping så där som folk gör och undrar mycket om.
Är man borgmästare i en kommun så blir det inte sanningsenligt att säga att man älskar sin grannstad mest om man ska välja. Däremot arbetar Linköping och Norrköping bra tillsammans och vi försöker marknadsföra varandras fördelar.
Hela regionen, Åtvidaberg, Motala, Mjölby, ja alla städer i vårt län är värda att nämnas och lyftas fram för sina egna speciella fördelar. Gör vi inte det utan håller hårt på den egna staden så tror jag inte det är till fördel för någon.

2009-11-16

Guangzhou - En systerort







Resan till Kina blev en upplevelse på flera sätt, dels för att vi var där tillsammans med 22 andra systerorter, dels för att Linköping fick en så betydande plats på konferensen.

Dag 1:

Resa med båt på Pearl River och besök vid ett tempel där sjöfartens Gud tillbads i gamla tider. En enorm uppvisning med många deltagare, barn ungdomar och vuxna. Färger och flaggor, musik och ritualer.



Besök på ett statligt varuhus! En enorm uppställning när alla 23 länders företrädare skulle handla i varuhuset. Varje delegation hade minst 2 personer som följde efter och ville hjälpa till att handla!

På kvällen en teaterföreställning om hur Kina en gång blev kristet, och hur Biblen hämtades i västerlandet.Föreställningens namn: "Journey to the West".



Från Kina går inte att skriva i blogen


Det går inte att komma åt blogen från Kina, detsamma gäller Facebook. En strikt koll på vad man kan ta del av och vad man skriva fritt.

Hörde att Obama kritiserat Kina för det på sitt möte i Shanghai, det är bara att stämma in i den kritiken.

Alltså är det skälet till att jag inte kunnat skriva ned alla upplevelser jag och Linköpingsdelegationen varit med om under veckan som gått i Guangzhou. Censur och kontroll är ett faktum i Kina.


Jag återkommer med en dag för dag berättelse inom kort.


Vill först bara säga att något liknande har jag aldrig upplevt, storslagenhet, kontroll och oerhörd mänsklig vänlighet och generositet i en kollossal blandning!

Borgmästare Zhang Guangning genomförde en fantastisk systerortkonferens. En konferens som satte fokus på Kinas utvecklingsarbete.


Våra underbara studenter och volontärer, Ellen ( Chen) och Roger från Guangzhou, Kina bidrog till att göra konferensen och resan väldigt personlig.


De följde oss dagarna långa och ordnade allt till det bästa.


Ellen läser ett internationellt program på Universitetet och Roger ska bli polis så småningom.


Bloggarkiv