2008-04-26

Idag skriver Åsa Chrisoffersson

Idag skriver Åsa Christoffersson om skräp i Domkyrkoparken, det kan låta lite konstigt att så många skriver om skräp, man faktiskt betyder skräp att imagebilden av Linköping får sig en verklig törn. Ungdomar köper glass i bägare och struntar i att plocka upp efter sig, ganska löjligt faktiskt, är det ett sätt att "impa" på varandra? När de som sedan fått ett sommarbete ska betala skatt kommer en del av deras skattepengar gå åt till att plocka upp efter dem själva och andra kompisar. Undrar om de reflekterat över det?

Småföretagarlunch

Betty Malmberg (m), riksdagsledamot, talade igår inför småföretagare i Näringslivets Hus. Betty redovisade för de nya regler som kommer under hösten och det nya lärlingssystemet som träder i kraft.
Arbetsförmedlingen var på plats för att berätta om den hjälp en företagare kan få för att hitta rätt personal. Rolf Eklund, Företagarna, berättade om det stöd hans förening kan ge en småföretagare och värdet av medlemskap. Nätverksbyggandet och kontaktytor betonades samt vikten av att kunna stötta varandra.

2008-04-24

Ediths döttrar

Kvinnor Kan nätverket som en gång ordnade kvinnor Kan mässan i Norrköping-Linköping 1998, hade idag en träff i Norrköping. Det är alltså 10 år sedan mässan ägde rum. Jag var inbjuden av Ediths döttrar, en grupp kvinnor som vill fortsätta där de en gång slutade. Kvinnor Kan mässan var början på det samarbete mellan Norrköping-Linköping som nu fått sin form i Fjärde Storstadsregionen. Efter mötet stod det klart, alla ville stötta en fortsättning på arbetet med att lyfta fram kvinnors kunskap. Vi var några som gärna också ville ansöka om medlemskap i Ediths döttrar. Edith= Edith Södergran.

Träff med KF ordföranden

Idag träffades flera av Kommunfullmäktiges ordförande i Norrköpings Stadhus för att utbyta erfarenheter mellan kommunerna. Varje fullmäktige i Östergötland fungerar i princip på olika sätt. En del har många ledamöter, Linköping 79 personer, medan andra har mkt. små fullmäktigeförsamlingar. Man "sitter olika" i olika fullmäktige, en del sitter partivis andra mixat mellan partierna i stolsraderna, osv. En del har allmänhetens frågestund och medborgarförslag, andra inte.
Att försöka prata sig samman så att allt blir lika i alla kommuner är inte meningen, men att pröva på något nytt eller få råd när man vill ändra annat tror jag blir mycket bra.
Vi ska ses igen senare i år.

2008-04-23

Palo Alto

Systerortföreningen för Palo Alto, Kalifornien hade ikväll ett styrelsemöte. Föreningen planerar för sitt 20-årsjubileúm i juni nästa år. Nu gäller det att få många fler intresserade att delta i firandet. Vill du veta mer hör av dig så att du också kan delta.
http://www.city.palo-alto.ca.us/

Demonstrator

Saab visade upp Gripen idag , en sk. Demonstrator. Det betyder att man uppgraderat Gripen så att 3.500 nya komponeneter finns i planet. Det var en spektakulär föreställning som föregick själva visningen av planet. Föreställningen kan beskrivas så att den utfördes av artister som var utklädda som fantasifigurer, liksom de man sett vid flera OS-invigningar. Ljus, ljud och musikeffekter var väldigt intensiva och artisterna utspelade ett drama på scenen, som slutade med att godheten segrar.
Sedan var det en uppvisning av 6 Gripenplan med piloter som skickligt kan hantera dessa kolosser med ofattbar lätthet. Gripen ser verkligen enkel ut att svänga åt alla håll och både rusa fram med såväl upp som ned.
Norska Aftenposten besökte mig senare i Stadshuset för att få veta vad Saab betyder för Linköping. En fråga som inte är så svår att besvara - eller hur?

2008-04-22

Ikväll Saab

Det är dagen innan Saab kommer att visa en typ av Gripen för tillresta besökare, en sk. Roll Out. Ikväll bjöd Saab på en "informell middag" för sin gäster. Det var ungefär 150 personer som slöt upp i flygvapenmuseéts lokaler på Malmen. Koncernchef Åke Svensson var värd för kvällen och bl.a. andra satt jag vid hans bord. Stoltheten och glädjen gick inte ta miste på hos koncernchefen. Som gäster fanns indier, sydafrikaner och fransmän, engelsmän, ungrare m.fl. nationaliteter..
Tron på företaget och Gripen är stark, det märks väl både hos koncernchef liksom hos de samarbetspartner som fanns på plats. Åke Svensson är en mycket positiv person som dessutom utstrålar glädje över utmaningarna han och koncernen ser framför sig. Koncernen är stor och mångfacetterad, det gäller att välja rätta vägar för att säkra koncernens framtid.
Imorgon kommer han alltså att visa en av koncernens starka kort. Kanske får vi också en flyguppvisning, så kolla upp mot skyn!

PS. Försvarsminister Sten Tolgfors kommer också till Saab. DS

Igår LHC - Ikväll Saab

Igår firade kommunen LHC:s storartade bravad att ta sig hela vägen till silvermedalj för andra året i rad. Resan som LHC gjort under kanske 10 års tid med flera delmål för att på sikt sega sig fram till dagens position är lovvärd. Bland några i det omgivande nätet som färgar LHC mer än vad vi tror finns sådan personligheter som Mike Helber och Christer Mård. Det finns fler att nämna och ingen är egentligen glömd, det behövs det här omgivande gänget för att matcha fram spelarna på olika sätt till de framgångar de nååt. Vid middagen igår var väl inte stämningen på allra hösta topp, det ska man väl säga. Inget annat är väl egentligen att vänta för dem som så starkt siktat mot ett guld i år. Jag är övertygad om att de kommer igen, inget tyder på motsatsen! Nu ska killarna ha 5 veckors välbehövlig semester, hoppas de kommer njuta av vilan tillsammans med sina familjer. Kommunen bugar och bockar och gratulerar sina silvermedaljörer.

2008-04-20

Förbundstämman i Borensberg

Moderaternas förbundstämma i lördags bjöd på en del motioner som diskuterades livligt. Många MUF:are fanns på plats och bidrog till debatten på ett stimulerande sätt. MUF i Östergötland växer rejält nu och är därmed 3:e största förening i landet.

Bloggarkiv