2014-01-09

Glorifiering

Runtomkring i världen pågår en glorifiering av cannabis. Det är en trist trend att fler och länder och delstater vill göra cannabis lagligt. Av alla skadliga produkter som tillhandahålls så är cannabis en drog som försämrar närminnet, kognitiv förmåga samt immunförsvaret. Man vet också att den påverkar aptiten ,reproduktionen, rörelser, beteende och riskerar att utlösa psykisk ohälsa och schizofreni. Dessutom kan den som börjar att använda cannabis i tidig ålder också få en permanent lägre IQ-nivå.
Det här är uppgifter som jag saxat av NoraD.Volkow, hjärnforskare och chef för NIDA.
http://www.drugabuse.gov/  NIDA betyder National Institute on DrugAbuse. Det är alltså i USA som den forskningen tagits fram men det betyder i sig inte någon skillnad var kunskapen tas fram.

I Europa skrivs redan 60.000 personer in för narkotikavård varje år för att få hjälp med sitt cannabisberoende. Alltså måste vi som ser de här höga siffrorna larma och se till att prata med ungdomar om farorna.

När jag själv var ung fanns drogerna inte i samma omfattning som nu, men de fanns och det var speciellt vid ett tillfälle som en klasskamrat fick mig att tänka till.
Jag och mina kompisar hade varit och handlat godis efter en lunch och den här tjejen fanns också med i gruppen. På väg tillbaka till skolan började hon vifta och skrika, hon sprang åt sidan och var paniskt dödsförskräckt, medan vi andra stod helt frågande. Vad sjutton var det som hände?
Det visade sig att hon framför sig på stigen såg spindlar lika stora som hästar, spindlar som kom mot henne för att tugga i sig henne.  Den upplevelsen av hennes totala paniska skräck och de syner som hon uppenbarligen hade fick mig att förstå att det i vart fall inte kan vara nyttigt att knarka.

Det är trist och alarmerande med den legaliseringstrend som nu går genom vårt samhälle.

2014-01-07

Malmö

Imorgon ska vi börja lägga planer för en mässa som kommer att hållas i Malmö i juni.
Vi kommer att åka till Malmö och visa det arbete Linköping lagt ned och arbetar med i jämställdhetsfrågan.
Upplägget kommer att bygga på seminarier där vi berättar om erfarenheter under de många program som kommunen genomfört under årens lopp.
Nuvarande arbete kommer också att redovisas, det är omfattande och genomgripande arbete som sker i alla nämnder och förvaltningar. Väntar bara på att få berättas om på mässan.


Nordiskt forum 12-15 juni 

Nytt år

Nu börjar vi nytt verksamhetsår och dessutom valår i stora mått. Den största frågan nu är hur vi ska klara av alla frågor runt demokratin, hur ska vi kunna inkludera så många som möjligt i den kommunala demokratin.  Den nuvarande modellen ifrågasätts där 11 geografiska utskott haft och har en roll att företräda så många som möjligt, vara ögon och öron ut mot medborgarna för att sedan dels föra frågor vidare men också kalla till offentliga möten.
 Ledamöterna i utskotten hämtas från kommunfullmäktige som i sin tur helst ska bo i de stadsdelar där de ska vara verksamma. Mer och mer ser vi hur den funktionen är svår att få till. Vi kan tala om en segregering här, våra ledamöter bor inte så spridda över kommunen. I Ljungsbro har vi sedan länge ett pågående projekt där även företrädare för Ljungsbro som inte är politiskt tillsatta medverkar.
Den modellen vill även andra förorda medan andra inte.

Bloggarkiv