2008-11-29

Kapade hus

När jag härom veckan hade telefontid för att svara på frågor från allmänheten, ringde en bekymrad dam och frågade om vad vi gjorde för att förhindra att någon kapade huset man bor i för att försälja det vidare utan den rättmätige ägarens vetskap.
Jag ställde frågan till Andreas Norlén som är riksdagsledamot och sitter på Östgötabänken .
Han svarar mig ett långt mail om att man är medveten om problemet, att det inte handlar om så många fall per år, men att det naturligtvis ska förhindras.

Regeringen har gett Lantmäteriet i uppdrag att utreda omfattningen av problemet och lämna förslag på vad som kan göras för att minska riskerna. Lantmäteriet ska lämna sin rapport under november månad i år. Det står en del om saken på Lantmäteriets hemsida: http://www.lantmateriet.se/templates/LMV_GranssnittArtikel.aspx?id=14676

2008-11-28

Nya utmärkelser

http://www.linkoping.se/InformationTill/_news/honnor.htm

Middagsbordet

Vid middagsbordet ikväll fanns både Fredrik Reinfeldt, Filippa Reinfeldt och Anders Borg, Maria Corazza Bildt och andra mer eller mindre kända moderater.
Säkerhetspådraget är fullständigt när dessa personer är i huset, men det är skönt och roligt att se så många, för landet viktiga personer, så pass avslappnade och glada.

Vi moderater är just nu i Sollentuna City på vårt framtidskonvent som ska lägga grund för vår fortsatta politik. Det är flera områden som behandlas, alla är inte färdigbehandlade men kommer vara klara till vår Rikskonferens i Örebro som hålls i april 2009.
Det allra mest innovativa och kontroversiella är kapitlet om integration, det tycker nog både hitresta moderater liksom pressen.
Jag bor i ett rum precis ovanför matsalen och så här dags dundrar basen genom golvet så att fönsterrutorna darrar. Imorgon bitti klockan 08.30 måste jag vara beredd att stå i talarstolen.
Jag ska prata om att vara en god arbetsgivare för kommunanställda och vad som måste vässas för att vi ska bli det för varje anställd och framför allt i ungdomars medvetande.
Vi står inför en massiv generationsväxling framöver.

2008-11-27

Hektiska dagar

Det har nu varit några hektiska dagar med dels budgetmöte i fullmäktige där vi klubbade skattekronan för nästa år och budgeten för två år. Skattekronan blir oförändrad 20,40 kr, det är alltså den del som belöper på kommunen.

Dels träffade jag igår EU-parlamentariker vid järnvägsstationen tillsammans med kommunalråd både från Linköping och Norrköping. Vi åkte till Gärstadverket och senare Biogasanläggningen. På eftermiddagen besökte parlamentarikerna Saab för att höra om verksamheten där. Parlamentarikerna tillhör ett av EU:s utskott och är extremt viktiga att få visa allt vad vi kan erbjuda i Linköping av miljöarbete och det arbete som pågår på Saab, där ett utvecklingssamararbete pågår för att nå bättre en miljö i luften.

Samma eftermiddag överlämnades också till FMV från Saab det sista exemplaret i en serie av 204 flygplan. Överlämnadet genomfördes i en cermoni där många Saab-anknutna personer deltog. Bl.a. höll fd. ordförande Sten Gustafsson ett intressant tal där han berättade om hur Gripenaffären med FMV tillkom för cirka 30 år sedan.
Till sist ett medlemsmöte med moderater i Askeby-Åkerbo.

2008-11-24

Budget för 2009 och 2010

Imorgon tar vi budgeten för de två nästkommande åren i fullmäktige. Två partier föreslår 1 krona i höjning av skatten nästa år. Resterande partier tänker sig att arbeta med oförändrad
skattekrona 20,40.
Partierna prioriterar olika och några budgetar stora summor på olika satsningar och spar inte mycket i buffert.
Det blir en lång dag i Stadshusets fullmäktigesal.

2008-11-23

Moderaternas Konvent i Sollentuna och rapporten Fler vägar in

Konventet föreslår i rapporten, Fler vägar in, att en asylsökande ska få ett konkret erbjudande om ett anläggningsboende. I vissa fall är kommunerna överetablerade av asylsökande och ibland kan det vara svårt att på egen hand forma sin framtid, att utvecklas och få arbete.
Som det ser ut idag är ibland lägenheter överbelagda och trånga.
Vi minns, en del av oss i alla fall, den tid då Sverige tog sig från trångboddhet till det Sverige vi har idag och att det inte alltid förde goda ting med sig att bo väldigt trångt.
Balansgången mellan att anvisa ett boende och mellan att den asylsökande själv kan välja kommer bli knepig.
Vem kan säga när det är för trångt och vem kan säga när det är Ok att flytta till en viss del av Sverige ?
Jag tror i grund och botten på individens fria val.
Men ibland ger inte samhällen som Södertälje eller stadsdelar som Rosengård någon vidare utveckling för dem som trängs där. Slutsatsen blir att jag tror konventet kommer att bifalla förslaget under punkt 4.

Bloggarkiv