2009-03-20

Socialtjänst hos polis

Det beskrivs i dagens tidning att kommunen inte vill vara med när det är polisförhör med barn/unga. Det är helt fel och min uppfattning är en helt annan.
Resurserna brister säger socialkontoret, de måste fyllas på. Visst så kan det vara, men meningen är att ungdomarnas bästa ska stå i fokus, inget annat är egentligen viktigt.

Ett samhälle sparar så mycket pengar på att lyckas få en bra kontakt och mota "ungdomar i grind" mot att undandra sig sitt ansvar och sin vuxenpositionen.
Jag träffade igår ett flertal människor som just jobbar med nu vuxna som ingen "tog tag i" i ett tidigt stadium. Många av deras klienter fick aldrig ett "vanligt liv" och nu när många är över 50 år har kostnaden adderats med miljontals kronor. Dessutom är deras liv ganska trasiga och de mår förstås väldigt dåligt.
Det här kan vi med rätt metoder försöka förhindra och resultat från bl.a Skärholmen som arbetat med att låta polis och socialtjänst träffa ungdomen inom 24 timmar visar ett gott resultat.
Därför kommer jag arbeta för att socialtjänsten ska samarbeta med polisen.

2009-03-19

Linköpings Stadsmission

Vid dagens besök i verksamheter som utförs av Linköpings Stadsmission mötte jag en mycket engagerad personal som alla säger sig älska sitt arbete. De säger själva att det arbetar bara människor där som verkligen älskar att arbeta med andra människor, och att kontakten ger så mycket tillbaka.
Att det ibland uppfattas som om alla är frivilligarbetare när de anställda i själva verket har en mycket gedigen utbildning bakom sig och att de ständigt fortbildar sig.
De här och andra mycket värdefulla erfarenheter som jag drog vid besöken kommer att sammanställas och användas i moderaternas kommande framtidsarbete. Jag kommer även att besöka alla arbetsplatser som jag nu besöker igen och det om cirka ett år. Då ska jag återrapportera vad deras åsikter utmynnat i.

2009-03-18

Jordbrukardagen

Handelsministern och Jordbruksministern var talare idag på det seminarium som hölls för moderata jordbrukare. Den nya klimatpropositionen avhandlades och det kom upp en mängd frågor runt diselskatten och hur det ska gå att konkurrera med övriga länder inom EU när skatten införs.
Lösningen är att en skatteväxling kommer ske, alltså lättnader inom andra områden som rör jordbrukaren. Inget är färdigt idag men det finns ännu tid för att noga tänka igenom olika alternativ till lösningar var beskedet.
Jordbrukspolitiken med dess nuvarande stödformer kommer på sikt att avvecklas , det handlar mycket om att primärt göra om stöden så de inte får snedvridande konkurrens på priser utan istället lägga dem som miljöstöd och som andra jämförbara icke konkurrensvridande stödåtgärder.
Miljövården sköts av bönder idag och måste skötas så även i framtiden. Det är ett sätt att få hela Sverige levande.

2009-03-17

Vuxenutbildningskonferens i Linköping

Idag besökte Jan Björklund Linköping för att inleda dagens konferens för de som arbetar med vuxenutbildning. Klart är att förstås skolan och därmed också vuxenutbildningen kommer att kvarstå, men att vi får vänta oss en del ändringar framöver.
Björklund aviserade den kommande ändrade skollagen samt översynen av hur och i vad en lärare bör kunna undervisa. Dagens lärare har en bred undervisningsmöjlighet, men behöver kunna ge mer djup i framtiden.
Likaså var en speciallärare bäst behövs. Det blev helt klart att Björklund menar att speciallärare behövs allra bäst i de lägre årsklasserna, det tidigare lågstadiet,som idag kallas F--3, förskola till årskurs 3.
Förändringar att vänta alltså och det känns bra med de förändringar som kommer elverna tillgodo och som kan förändra bilden av att Sverige hamnar på efterkälken i utbildningssammanhang.

2009-03-16

På halster

LHC håller oss på halster , just nu, femte perioden och fortfarande 2-2. Heja på grabbar , det här är mer eller mindre tortyr för en borgmästare, kom till avslut nu!

En dag i Schönfeldtska praktsalen

Har varit en dag i praktsalen på Schönfeldts gränd in Gamla Stan. Kandidatutbildning inför EU-valet, valplan och valplattform har lyfts fram.
Man kan spå vilka frågor som kommer upp i en valrörelse men det är aldrig mer än så, det kommer alltid dyka upp något eller några frågor som man inte räknat med.
Nästa vecka fortsätter jag min EU-runda bland östgötska företag och i slutet på den här veckan bllir det Linköpingsföretag.

Bloggarkiv