2010-03-27

Heltid eller inte

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin uppmanar landets kommuner att arbeta för att de som vill ska kunna få ett heltidsarbete istället för att som idag jobba halvtid eller deltid.
Det är naturligtvis vårt mål att inom Linköpings Kommun erbjuda heltidsarbete för dem som vill ha det. Vi kommer att följa upp de projekt som gjorts under årens lopp för att möjliggöra ett heltidsarbete.
Emellertid har vi sett i personalenkäter som gjorts att alla inte vill ha ett heltidsarbete.
Och att som socialdemokraterna vilja lagstifta om heltid verkar närmast som ett sätt att tvinga fram något som människor inte vill ha.
Det vore helt fel väg att gå tror jag, som moderat tror jag på invividens egen kraft att kunna bestämma över sin tillvaro. Vad som däremot måste informeras om väldigt noga är hur ett sådant val att arbeta mindre än 100% är hur det påverkar den framtida pensionen.
Alla val vi gör i livet får konsekvenser av olika slag, har du rätt information kan du också göra dig ett ställningstagande.
Hur som helst kommer vi förnyat att se över vad som gjorts och se vad som kan göras där det finns låsningar idag.
Att våra medarbetare ska ha möjlighet att påverka sina arbetstider är jag den första att hålla med om.

2010-03-23

Borgmästaren: Seven

Borgmästaren: Seven

Seven

I samband med utställningen Pushing the Limits sätter Kvinna till kvinna och Riksteatern
imorgon upp en pjäs på länsmuseet i Linköping.
Jag ska vara en av de som deltar och agerar på scenen eftersom jag nyligen fick en fråga om att ställa upp och delta i en pjäs som handlar om 7 kvinnorättsaktivsters berättelser.

En del av mitt engagemang i politiken grundar sig på min övertygelse om att vi ska kunna leva i en värld och ett samhälle för alla och där alla har samma rättigheter oavsett kön, etnicitet och annat som kan skilja oss åt.
Den här pjäsen och det som utspelas visar att det inte fungerar så. Den visar på olika kulturer där flickor och kvinnor behandlas sämre än smutsen under skorna.
Mitt mål med att delta är att få fler förstå hur mkt det finns att göra för en värld som lever efter FN:s konvention om mänskliga rättigheter.
Jag anser att det egentligen är det enda verktyg som behövs för att bekämpa mörka krafter som inte vill se att alla människor har rätt till likabehandling.
Sedan måste den förstås omsättas i lagstiftning för att få rättslig verkan.
Pjäsen tar också upp möjligheten att ge upprättelse och få upprättelse av övergrepp som sker.
Pjäsen visar också att det finns goda krafter både hos män och kvinnor världen över som jobbar mot målet att inte särbehandla flickor och kvinnor.
Plats: Länsmuseét klockan 18.00 den 24 mars

http://www.linkoping.se/?newsarticle=22105

2010-03-21

Nima Dervish - försvarar sig

Efter mitt inlägg tidgare i år om Nima Dervish, fick jag nyligen ett mail från Nima Dervish där ha erkänner att han sagt dumma saker vid ett gräl.

Det är som han själv skriver förstås inget ovanligt, jag menar att man säger saker som man senare ångrar. Nima ber mig ge honom en chans att förklara sig.
Här är en länk till hans egen sida där han skriver om händelsen.
http://nordicdervish.wordpress.com/cirkus-realtid/
Ni får själva bilda er en uppfattning om saken genom att läsa vad Nima skriver.

En sak bara, världen behöver modiga män och kvinnor för att komma åt de allvarliga saker som Nimas och Güngörs bok handlar om. Jag tror att Nima fortfarande kan göra en insats, men att han nu får förklara sig vid varje fortsatt debatt han deltar i kommer göra vägen snårigare för honom.

Bloggarkiv