2009-05-02

Milan i skogen

I Olstorp mitt i skogen ovan Berg och Ljungsbro tändes idag en mila byggd av Vreta hembygdsförenig och Vreta Skid och motion.
Innan jag fick äran att tända på "damen" i fråga dansade älvor och näcken spelade.
Milan är en "dam" och hon ska ha ett namn på bokstaven L, eftersom att man döper henne efter alfabetet och det är nu 12e gången man bygger en mila, alltså bokstaven 12.
En tävling pågår om att ge henne ett namn.
Besök gärna Olstorp under de kommande veckorna då milan brinner och det alltid finns någon där som kan berätta om hur kolningen går till.

Kunskapen om att bygga milor har funnits sedan 1300 talet men då var det liggmilor, numera och sedan 1500 -talet i sk. resmilor.

2009-05-01

Björn Eriksssons scen överlämnades

Bild: Göran Billesson


Igår fick jag möjlighet att överlämna en gåva till Björn Eriksson från Linköpings Kommun som tack för allt han gjort för Östergötland och för Linköping under sina 13 ÅR!!! här.
Gåvan är en egen scen till Björn som nu alltså bär hans namn. Scenen ska invigas lite senare i vår, själva invigningen ska förstås Björn själv få göra.
Det bästa av allt var att han inte visste ett dyft om det i förväg ,han blev alltså rejält överraskad.
Scenen är bekostad med pengar från Westman Wernerska stiftelsen.

2009-04-28

Jobba inom den organsierade brottsligheten

Ett riktigt jobb i mångas ögon. Rekryteringsbasen finns överallt, det finns ingen som inte får jobb hos organiserade brottsligheten. Det är vad vi vet. Alltså måste vi minimera deras rekryteringsbas, jag menar då förstås ungdomarna som är i största farozonen.
I Linköping kommer vi snart att gemensamt mellan skola polis och socialtjänst gå igång med ett systematiskt samarbete som ska förhindra ungdomar som begått brott att inte återfalla, men också att förhindra brott.
Vi håller på att gemensamt lägga en kartbild och strategi för att göra allt vad vi kan för att inte låta barnen och ungdomarna bli "gratispersonal" åt organsierad brottslighet.

2009-04-27

Fullmäktige

Imorgon har vi vårens näst sista fullmäktigemöte, det kommer bli ett långdraget möte då alla nämnderna ska redovisa årets verksamhet. Ofta blir det också diskussioner då oppositionspartierna förstås ibland har en annan mening om hur man borde gjort eller om resultatet av verksamheten blivit på ett sätt man inte gillar.
2008 års bokslut kommer också redovisas.
Allra först ska vi ha en information om det allmänna ekonomiska läget som sakta men säkert drar åt snaran för landets alla kommuner. Vi får kompensation från regeringen till vissa delar men gapet finns där.
Imorgon fattas inga beslut om åtgärder, men det är väsentligt att alla har samma information om det ekonomiska läget inför de kommande diskussionerna om ekonomin.

2009-04-26

NTF och VTI

Idag följde jag med NTF som hade sin kongress för 2009 i Linköping, till VTI på ett studiebesök.
Det var faktiskt mitt första besök på VTI, fast de funnits här i Linköping sedan 1975 har jag inte besökt dem tidigare.
Vi fick se en maskin som provade asfalters hållfasthet och avgivande av partiklar i luften, när olika däck passerar på dem. För närvarande har man lagt asfalt som är identisk med Hornsgatan i Stockholm under de däck som passerar i hög hastighet.
Dessutom fanns en stor lastbil där som också med högt tryck på ett däck kör på ett underlag som är helt identiskt med det som Vägverket lägger ut på våra vägar. Flera andra länder står i tur att prova på samma sätt , man har ju olika underlag på vägarna i olika länder.
En barnstolskrockbil fanns där också, och efter att ha sett skillnaden på att sätta sitt barn framvänt mot att sitta bakvänt vill jag varna alla föräldrar för att sätta sitt barn framvänt.
Många föräldrar tror att barnet får ont i benen av att sitta bakvänt, men man ska motstå frestelsen att vända sitt barn framåt. Konsekvensen är katastrofal, det gick lätt att se på de demonstrationsfilmer vi fick se. Dels åker barnet ur säkerhetsbältet vid den ena axeln, om det är ett trepunktsbälte, och kastas framåt i en omänsklig ställning, barns huvud är ju väldigt tunga, och det gäller faktiskt även lite äldre barn. Och huvudrörelsen kommer man inte ifrån även om man har ett fyrpunktbälte. http://www.vti.se/templates/Page____2653.aspx

I damrummet

När jag gick med i moderaterna i mitten på nittiotalet var flertalet av dem man träffade på damrummet i samband med våra rikskonferenser väldigt välklädda, vi var då ett nischparti skulle man kunna säga. Jag kände mig ofta lite enklare klädd och säkert gjorde en del andra det också.
I lördags kväll när jag var på samma typ av rikskonferens såg jag en helt annan trend när jag besökte damrummet. Den enorma tillväxt vi sett i vårt parti under de senaste åren gör att känslan helt försvunnit av att elegans skulle behövas för att platsa.
Där var en blandning av stilar och människotyper, riktigt modemedvetna kvinnor blandade med tatuerade tjejer, alla hårfärger som kan tänkas i en skön blandning, skarpa färger blandade med mer traditionella. Det är så intressant och kul att se hur mitt parti utvecklas, det kan alltså också avläsas i klädvalet, vi blir än mer friare och vågar mera.
Vi har fortfarande mycket att vinna och slåss för politiskt, men en sak är klar, vi är idag ett breddparti som också tydligt visar upp sin rikedom på mångfald. I allfall gör tjejerna det !
Men till herrtoaletten för att göra en studie................, nej, dit vågar jag mig inte!

Bloggarkiv