2009-04-26

NTF och VTI

Idag följde jag med NTF som hade sin kongress för 2009 i Linköping, till VTI på ett studiebesök.
Det var faktiskt mitt första besök på VTI, fast de funnits här i Linköping sedan 1975 har jag inte besökt dem tidigare.
Vi fick se en maskin som provade asfalters hållfasthet och avgivande av partiklar i luften, när olika däck passerar på dem. För närvarande har man lagt asfalt som är identisk med Hornsgatan i Stockholm under de däck som passerar i hög hastighet.
Dessutom fanns en stor lastbil där som också med högt tryck på ett däck kör på ett underlag som är helt identiskt med det som Vägverket lägger ut på våra vägar. Flera andra länder står i tur att prova på samma sätt , man har ju olika underlag på vägarna i olika länder.
En barnstolskrockbil fanns där också, och efter att ha sett skillnaden på att sätta sitt barn framvänt mot att sitta bakvänt vill jag varna alla föräldrar för att sätta sitt barn framvänt.
Många föräldrar tror att barnet får ont i benen av att sitta bakvänt, men man ska motstå frestelsen att vända sitt barn framåt. Konsekvensen är katastrofal, det gick lätt att se på de demonstrationsfilmer vi fick se. Dels åker barnet ur säkerhetsbältet vid den ena axeln, om det är ett trepunktsbälte, och kastas framåt i en omänsklig ställning, barns huvud är ju väldigt tunga, och det gäller faktiskt även lite äldre barn. Och huvudrörelsen kommer man inte ifrån även om man har ett fyrpunktbälte. http://www.vti.se/templates/Page____2653.aspx

Inga kommentarer:

Bloggarkiv