2009-02-19

Saab

Bilföretaget Saab är i fokus just nu och besked väntas på rekonstruktion eller ej.
Idag besökte jag Saab i Linköping där man förstås blir ihopblandad med bilföretaget och igår såg jag ett kuvert från Scania som också bär Gripen i sin logga. Jag förstår att det blir lite komplicerat när vi har besök från utlandet, de vet ofta inte om att vi utvecklar flygplan här i Linköping utan tror det handlar om bilar.
Hur som helst var Indiens ambassadör, H E mr Balkrishna Setty, på plats idag på Saab samt ett tiotal andra indier. De tio ska arbeta här i 6 månader tillsammans med svenska ingenjörer för att utveckla lösningar och tjänster till bl.a. Airbus och Boeing.
Det var ambassadörens första trip utanför Stockholm och han verkade förtjust över att göra ett besök här. Förmodligen kommer han tillbaka till Linköping för att göra ytterligare bekantskap lite längre fram.

2009-02-18

Frimurarelogen

Besökte Frimurarna i Linköping idag och berättade lite om mitt arbete som borgmästare och var titlen kommer ifrån. Det är egentligen en riktigt gammal titel som bars av en jurist, chefsdomare vid Rådhusrätten och senare även av lagmän. Titeln försvann mellan 50 talet och 70 talet då man gjorde en mängd kommunsammanslagningar och en del andra ändringar hos domstolarna.

Nu är titeln tillbaka igen i Linköping, men finns inte på så många andra orter i Sverige.
Jag har en anfader på min mors sida som var borgmästare i Borgå, Finland (Finland var svenskt då), året var 1598, tänkte resa dit vid tillfälle för att följa släkten genom de århundraden som passerat.

Frimurarna i Linköping kunde berätta en del för mig också så det var ett lyckat besök.

2009-02-17

Christina Axén Ohlin

En partikamrat och medlem av partistyrelsen slutar och har hittat annat att göra. Tyvärr är det så att det ofta är kvinnorna som slutar och i många ålderskullar finns bara grabbarna kvar.
Jag har upplevt samma sak både lokalt men också fascinerat lyssnat på unga tjejer när de står inför en kommande karriär och hört dem bedyra att -Jag ska ta för mig och -Jag klarar mig själv!
Som den lite äldre person jag är vet jag att det inte fungerar så, har man inte vänner som kan stötta och pusha är det inte alltid så lätt att vara kvinna i politiken. Kraven på att ansvar för familjen och hinna med alla uppdrag knäcker lätt den bästa.
Kvinnoförbunden är viktiga och behövs för att de bildar nätverk mellan kvinnorna och när man minst anar det kan nätverket vara livsviktigt för att kunna gå vidare och ta nya tag.
Nu vet jag inte om Christina saknat ett nätverk, hon har ju haft en del problem med att få livet att gå ihop som ensamstående mamman med småbarn.
Christina har hursomhelst varit en fin förebild för engagemang och frimodighet!

2009-02-16

Felciterad/feltolkad i Linköpings Tidning

Jag har blivit felciterad i Linköpings Tidning i förra veckan. Reportaget gällde det nya marknadsbolaget som kommer bildas mellan Linköping och Norrköping. Journalisten utgick från att jag var ordförande i Marknadsbolaget i Linköping idag men ställde ingen fråga om det utan skrev utifrån egen tro att så var fallet. På så sätt fick läsarna uppfattningen att jag hållit i skapandet av det nya marknadsbolaget och att i fortsättningen ska en kristdemokrat hålla i ordförandeklubban istället för mig. Detta är FELAKTIGT.

Så här blir det sannolikt (inget beslut är taget ännu och för att förverkliga det nya marknadsbolaget krävs ännu några steg):
Näringslivet kommer hålla i ordförandeklubban och representanten för kristdemokraterna blir ordinare ledamot, inget annat!

Bloggarkiv