2010-06-19

Brasilien


Imorgon åker jag och 2:e vice ordförande i Kommunfullmäktige, Birgitta STåhl-Öckinger till Brasilien. Vi åker på ett borgmästarbesök, med oss följer kommunalråd Paul Lindvall.
Syftet är att ge företrädare för Sao Bernardo do Campo, en grannstad till Sao Paulo, en bild av vad Linköping kan samarbeta om vid en ev. affär med Saab och ett köp av Gripen.
Ska försöka blogga från hotellet i Sao Paulo.

Trasig dator

Min dator är för tredje gången inlämnad till LK-data. Jag har fått ett riktigt "måndagsexemplar". Just nu idag får jag låna min sambos dator för att kunna skriva på bloggen.

Bröllopsträd

De sista dagarna har varit väldigt intensiva, ja hela veckan som gått, Förra veckan dominerades av flyget och firandet av 100 års jubileumet på Malmen. Innan firandet avslutades satt jag i samspråk med Åke Svensson oc Michael Bydén, båda var otroligt mycket inne på att 2012 återigen fira 100år, men då just för det faktum att flygskolan 2012 fyller 100 år.

Nu i veckan har fokus varit på Kronprinsessan Victoria och från idag hennes egen prins Daniel. Igår åkte 290 kommuners företrädare till Stockholm tillsammans med 21 landstings företrädare, Regeringen stod som inbjudare och uppvaktningen tillägnades förstås kronprinsessparet.
Vi fick bege oss till Stadshuset och där blev vi kontrollerade och registrerade av säkerhetsvakter. Sedan fick man gå till nästa kontroll som bestod i att identifiera sin kommun och överlämna gåvan.
Vår gåva från Linköping blev slutligen att överlämna ett "bröllopsträd", en äkta valnöt. Trädet är nu planterat i Trädgårdsföreningen i Linköping. Samtidigt har Cityföreningen i Linköping samlat sina krafter och skänkt ett likadant träd till Haga slott i Stockholm.
Igår fick vi alltså tillfälle att överlämna båda dessa gåvor till kronprinsessan och prinsen.
Vi fick också tillfälle att hälsa på både prinsessan och prinsen, kungen och drottningen, statsministern och hans hustru.
Prins Daniel hade ett riktigt handfast handslag, ch en blick som var lika deltagande och intresserad som Victorias. Den känsla jag fick var att det kommer gå RIKTIGT bra för dem deras roller och deras gemensamma framtid. Idag planterades också trädet som alltså är en gåva från alla Linköpingsbor Invigen skedde i Linköpings Trädgårdsförening, trädet står nära Joanne Hoffstens kärlekstempel.

2010-06-14

Årets flyghuvudstad

Tack alla Linköpingsbor och andra hitresta som gjorde söndagen till en folkfest utan dess like. Malmen blev överfull med nyfikna och glada människor. Flygplatschef Urban Wahlberg räknade vid 13.00 tiden till ca 70.000 människor. Inte vet jag om han räknade rätt men nog är hans bedömning värd att ta på allvar.
2012 fyller flygskolan 100 år på Malmen, hoppas vi kan ordna en flygdag på samma sätt då........

Svar på debattinlägg

Torbjörn Gustavsson skriver onsdagen den 9 juni i Corren under sin egen spalt att Kommunfullmäktiges ordförande vägrade ta medhandlingar till fullmäktigemötet 8 juni från Kristina Edlund och Eva Lindh. Handlingen som paret ville sända med kallades för ett ”inlägg”.
I Linköpings kommuns arbetsordning eller i kommunallagen finns inget sådant ”inläggsinstrument” omnämnt att använda.
Kommunallagen reglerar mycket noggrant de förtroendevaldas initiativrätt och vilka handlingar som kan läggas på bordet vid ett sammanträde .
Ledamöterna får väcka motioner, de får ställa interpellationer och frågor. Alla dessa olika vägar använder sig ledamöterna av i Linköpings Kommunfullmäktige.
Dessutom får ledamöterna yttra sig, ställa yrkanden, reservera sig och lämna röstförklaring och protokollsanteckning.
Under motionsdebatten är motionären och även övriga fullmäktigeledamöter fria att debattera, visa bilder, visa handlingar etc. för att åskådliggöra motionens bakgrund och intentioner, statistik eller annat som kan motivera och mer bildligt berätta om orsak och önskad effekt av motionen.
Här är motionären fri att i princip använda sin fantasi.
Det finns alltså gott om sätt att meddela sig med de övriga ledamöterna, tittare och lyssnare.
I Kommunfullmäktigehandlingarna för sammanträdet finns alltid motionen bifogad och även kommunstyrelsens svar på motionen. Så var det även i det här fallet.
Censur använder vi oss inte av i fullmäktige utan vi använder de spelregler som finns oss till hands.
Kristina Edlund (s), är en av motionärerna, hon är också valledare för socialdemokraterna i Linköping. Jag förutsätter att en valledare och tillika kommunfullmäktigeledamot vet vilka handlingar kommunfullmäktige använder. Naturligtvis kan en journalist också ta reda på fakta.
Motionen som sådan är lovvärd och jag har inget att invända mot den i sak. Den tar fram flera bra initiativ. Kommunstyrelsen inklusive undertecknad fick veta om dess existens bara 2 veckor innan kommunfullmäktigemötet. Det är i sig inget ovanligt, motioner ställs hela tiden löpande och sänds vidare till beredning i olika nämnder som redovisar sina svar till kommunstyrelsen.
Det som skiljer den här motionen från andra är att det snart är valdatum och motionen avsåg att bredda valdeltagandet. Visst hade det varit önskvärt med en beredning av motionen hos valnämnden i ett snabbare tempo.
Och det finns inget att mörka eller dölja.

Bloggarkiv