2010-06-14

Svar på debattinlägg

Torbjörn Gustavsson skriver onsdagen den 9 juni i Corren under sin egen spalt att Kommunfullmäktiges ordförande vägrade ta medhandlingar till fullmäktigemötet 8 juni från Kristina Edlund och Eva Lindh. Handlingen som paret ville sända med kallades för ett ”inlägg”.
I Linköpings kommuns arbetsordning eller i kommunallagen finns inget sådant ”inläggsinstrument” omnämnt att använda.
Kommunallagen reglerar mycket noggrant de förtroendevaldas initiativrätt och vilka handlingar som kan läggas på bordet vid ett sammanträde .
Ledamöterna får väcka motioner, de får ställa interpellationer och frågor. Alla dessa olika vägar använder sig ledamöterna av i Linköpings Kommunfullmäktige.
Dessutom får ledamöterna yttra sig, ställa yrkanden, reservera sig och lämna röstförklaring och protokollsanteckning.
Under motionsdebatten är motionären och även övriga fullmäktigeledamöter fria att debattera, visa bilder, visa handlingar etc. för att åskådliggöra motionens bakgrund och intentioner, statistik eller annat som kan motivera och mer bildligt berätta om orsak och önskad effekt av motionen.
Här är motionären fri att i princip använda sin fantasi.
Det finns alltså gott om sätt att meddela sig med de övriga ledamöterna, tittare och lyssnare.
I Kommunfullmäktigehandlingarna för sammanträdet finns alltid motionen bifogad och även kommunstyrelsens svar på motionen. Så var det även i det här fallet.
Censur använder vi oss inte av i fullmäktige utan vi använder de spelregler som finns oss till hands.
Kristina Edlund (s), är en av motionärerna, hon är också valledare för socialdemokraterna i Linköping. Jag förutsätter att en valledare och tillika kommunfullmäktigeledamot vet vilka handlingar kommunfullmäktige använder. Naturligtvis kan en journalist också ta reda på fakta.
Motionen som sådan är lovvärd och jag har inget att invända mot den i sak. Den tar fram flera bra initiativ. Kommunstyrelsen inklusive undertecknad fick veta om dess existens bara 2 veckor innan kommunfullmäktigemötet. Det är i sig inget ovanligt, motioner ställs hela tiden löpande och sänds vidare till beredning i olika nämnder som redovisar sina svar till kommunstyrelsen.
Det som skiljer den här motionen från andra är att det snart är valdatum och motionen avsåg att bredda valdeltagandet. Visst hade det varit önskvärt med en beredning av motionen hos valnämnden i ett snabbare tempo.
Och det finns inget att mörka eller dölja.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv