2008-09-25

Ing-Marie Irhede - Tryggvestipendiat

Ing-Marie fick idag motta ett pris från Stångåstaden för insatser i frivilligt trygghetsarbete genom att hon nattvandrar på Linköpings gator. Ing-Marie är en eldsjäl som genom fotarbete visar att hon gör vad hon vill. Hon säger också att hon får så mycket tillbaka av ungdomarna hon träffar och det är värt all uppoffring. Även Per Lundström fick motta samma pris och så Christer Carlsson som fick HedersTryggve. Som ansvarigt kommunalråd för trygghetsfrågor vill jag särskilt rikta ett tack till alla tre och önska dem allt gott inför kommande nattvandringar.

Läs mer på http://www.stangastaden.se/omstangastaden/Pressrum/Pressmeddelanden/Pages/Tryggve2008.aspx

Tryggvepriset

Idag ska vi dela ut Tryggvepriset till ..............................som gjort sig känd för sitt enorma engagemang att helt ideellt arbeta med trygghetsfrågor.
Personen i fråga vet inget om det här, så än så länge är det hemligt.

2008-09-24

Get together

Ikväll var ungefär ett hundratal utländska studenter på besök hos oss i Stadshuset. De fick lite snittar och tilltugg och sedan information från både kommun, universitetet, föreningen International Visitors och studentprästen.
International Visitors är en förening som ordnar värdfamiljer åt utländska studenter, det handlar om att ha någon här i Sverige som studenten kan ta kontakt med och som kan ge inblickar i vårt dagliga svenska liv.

Företagsmässan

Företagsmässan i Cloetta Center som jag besökte idag gladde mig mycket. Det var så många utställare där, det kändes att besökarna fick möjlighet att se ett väldigt brett spektra av vad hela regionen har att bjuda. Förutom många Linköpingsföretag fanns förstås Norrköpingsföretag och extra kul var att se både Vadstena och Finspång på plats!

Naim Terbunja

Naim Terbunja, 24 år, utnämndes till årets boxare tillsammans med en lagkompis. LINKÖPINGS KOMMUN uppvaktade honom med en gåva och vi fick några kort tagna av Linköpings Tidning som hade sänt en journalist till utdelningen.
Naim och flera andra Linköpingsidrottare har stora framgångar och östgötarna var 9 st berättar Naim när man träffades i Peking för OS.
Naim är en förebild för ungdomar som vill boxas, han uppmuntrar andra att komma och börja boxas. -Man lär sig respekt för andra, säger Naim. Boxningen fungerar så.

2008-09-23

Människor tycker

Det är sällan några åhörare på våra styrelsemöten, trots att de är öppna för alla. Ibland kommer enstaka medborgare när något rör dem personligen. Men visst vill människor delta i samhällsbyggandet, det visade sig idag när vi fick en stor bunt av papper (10 cm hög) med åsikter från olika föreningar, företag och privatpersoner angående den nya översiktsplanen.
Än är vägen lång innan översiktsplanen ska antas i fullmäktige. Den slutgiltiga handlingen kommer i slutet av nästa år.
Översiktsplanen ska sedan gälla i en lång tid av år, så lång som 20-30 år.

Parlamentarisk överenskommelse

Budgeten som gavs offentlighet igår beskriver hur de allra sämst ställda pensionärererna får ett höjt grundavdrag samtidigt som deras garantipension höjs. Detta sammataget, medför en höjning med ca 500 kronor per månad. I en av tidningarna idag beskrivs insatserna som knappt märkbara av pensionärsorganisationerna , om det inte skulle i märkas i plånboken är det i sig lite märkligt.
När dagens pensionssystem spikades gjordes det i enig parlamentarisk överenskommelse mellan partierna, detta för att systemet skulle "hålla över tiden" eller genom åren skulle man också kunna säga. Dagens verksamma/arbetstagare betalar in till de som är pensionärer idag, så var överenskommelsen upplagd och så fungerar den fortfarande.
Det är inte någon uppskjuten lön som pensionärsorganisationerna vill framhålla. Att nu garantipensionen höjs nästa år är helt enkelt en produkt av att fler svenskar arbetar och på så sät påverkar vår totala inkomst, vilket i sin tur gör att mer kan sättas av till dagens pensionärer.

2008-09-22

Budgeten

Idag lägger regeringen sin budget och jag lyssnar på direktsändningen från riksdagen. Det är en budget som presenterats pö om pö under flera dagar nu, men det är alltid intressant att höra de enskilda ledamöternas inlägg. Budgeten är ansvarsfull utifrån flera ståndpunkter, inte minst utifrån det ekonomiska tillstånd som råder i omvärlden.
När bankerna nu troligtvis räddats av en kraftfull insats från USA:s regering är det viktigt att vi ändå har koll på våra finanser. Samma surdeg som vi fått gå igenom under den svenska bankkkrisen på nittiotalet kommer nu att gälla för många amerikaner. Det finns bara ett sätt att gå vidare, nämligen hålla koll på utgifter och kostnader och inte låta dem skena, men samtidigt se till så att hjulen fortsätter rulla. Dels med en del morötter genom sänkningen av inkomstskatten och dels genom att tillföra kommuner, myndigheter och företag lättnader eller nya pengar i en tid då stimulansen behövs.
Nästa års budget ger både och, en ansvarfull finansminister har stakat ut vägen.

22 september - Bilfri dag

Bilfri dag i hela EU gäller under den 22 september.
Jag tog tillfället idag att cykla, det blir inte så varje dag tyvärr, och jag tänkte då på att jag såg världen med andra ögon när jag cyklar än när jag åker bil.
Vi som bor i Linköping kan ju faktiskt utan att passera allför många trafikleder ta sig oss till jobbet eller centrum på ett mycket bra sätt.
Vi har 400 kilometer cycelvägar i Linköping! 40 mil!
Nu ska man ju ha hjälm vid cykling, jag är inte så bra på att alltid ha det själv, men visst är det bra när man använder den.
Fast ibland kan jag undra om en del ser hjälmen som en garanti för att få köra så fort som möjligt, kanske man tror man är osårbar? Eller är så många alltid försenade på väg till jobbet?
Tur att det finns skolpoliser som har ögon och öron öppna för sina kompisars säkerhet.
Bortsett från det lilla orosmomentet är det så att så många använder cykleln att de utgör ungefär 30% av all trafik.
Andra ögon får man som sagt och en och annan naturupplevelse. Första hösttecknet såg jag när ett gulrött löv föll alldeles framför mig, trastarna tjattrade i träden och efter ett tag hörde jag mig själv börja nynna på en melodi.
När jag börjar nynna vet jag med mig att jag är ganska nöjd. Alltså, även jag borde cykla mer.

Bloggarkiv