2008-09-23

Parlamentarisk överenskommelse

Budgeten som gavs offentlighet igår beskriver hur de allra sämst ställda pensionärererna får ett höjt grundavdrag samtidigt som deras garantipension höjs. Detta sammataget, medför en höjning med ca 500 kronor per månad. I en av tidningarna idag beskrivs insatserna som knappt märkbara av pensionärsorganisationerna , om det inte skulle i märkas i plånboken är det i sig lite märkligt.
När dagens pensionssystem spikades gjordes det i enig parlamentarisk överenskommelse mellan partierna, detta för att systemet skulle "hålla över tiden" eller genom åren skulle man också kunna säga. Dagens verksamma/arbetstagare betalar in till de som är pensionärer idag, så var överenskommelsen upplagd och så fungerar den fortfarande.
Det är inte någon uppskjuten lön som pensionärsorganisationerna vill framhålla. Att nu garantipensionen höjs nästa år är helt enkelt en produkt av att fler svenskar arbetar och på så sät påverkar vår totala inkomst, vilket i sin tur gör att mer kan sättas av till dagens pensionärer.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv