2008-11-08

Lunnevad 140 år

Idag firar Lunnevads folkhögskola 140 år. Kommunen uppvaktar förstås. Lunnevad är en landstingsanknuten folkhögskola vars verksamhet idag mycket knyter an till estetiska ämnen.http://www.lio.se/templates/Substart.aspx?id=17456

2008-11-07

ThiChi chuan

Om några timmar ska jag inviga Europamästerskapen i Thi Chi Chuan, en kampsport, där tävlingar alltså anordnas i Linköping och som ska gå av stapeln i Racketcenter. Det ska bli mycket intressant att se lite av deras uppvisning i samband med invigningen.
Jag blir mer och mer imponerad av alla duktiga idrottsutövare som lyckas dra till sig stora evenemang till vår stad.

Piolltello

I veckan har vi haft besök från Pioltello som ligger i Lombardiet, Italien. Gruppen som besökte Linköping skulle främst studera vår svenska barnomsorg. Området som besöktes var Ryd, vilken i många delar stämmer med staden Pioltellos egen befolkningssammansättning i vissa områden. I Linköpin ghar vi ca 14 % av utomnordiskt födda, men i Pioltello ligger motsvarande siffra för utomitalieniensk och utomeuropeiska invandrare till och med på ca 20%.

Områden med stora inslag av invandring och dålig integrering stöter förr eller senare på problem. I Ryd har vi som tur ett boende som består av både hyres-bostadsrätt och villor. Den här sammansättningen är ett måste, tror jag , för att utsikterna att lyckas med integrationen, ska vara någorlunda överkomliga. Jag har arbetat i Ryd under några år i mitt civila yrke. Det finns ingen stadsdel i Linköping som är så stimulerande att möta som Ryd, och det beror som jag ser det alltså på mångfalden. Linköpings Kommun gör ett väldigt bra arbete genom det utbud vi har med föräldracentralen och annat arbete inom förskole- och skolverksamheten.

Borgmästare Antonello Concas blev eld och lågor när han fick höra om vår satsning på fjärrvärme och biogas, varför han fick en guidad visning både på Gärstadverket och Biogasanläggningen. Det skulle inte förvåna mig om han återvänder tillsammans med några andra kommuner som liksom Pioltello ligger som förorter till Milano. Problemen med nedmutsning och höga CO2 halter är enorma i Milanotrakten enligt Mayor Antonello Concas.

2008-11-04

Kommunstyrelsen idag

Vår kommunstyrelsemöten är helt öppna för allmänheten. Idag var allmänheten på plats, ja det var förstås bara en person, men det är en person mer än vanligt. Journalisterna träffar vi före våra styrelsemöten så de dyker inte heller upp i själva sammanträdessalen.
Vi bor i världens mest öppna samhälle vill jag nog påstå, men få tycks vilja ta del av bakomliggande resonemang och hur vi politiker inbördes agerar eller interagerar.
Bara att konstatera.

Nästan som landshövdingen

Den närmaste tiden är det ganska många invigningar och tal som ska förberedas. Jag har märkt att det under vissa perioder blir intensivt med att öppna och inviga möten och tävlingar. Nu tillhör det här ju en borgmästares uppgifter varför jag inte kan klaga. Det gäller att ligga i och ha något vettigt att säga förstås.

2008-11-02

Dom gjorde det!

LFC vann igår över Umeå när cupen avslutades på Folkungavallen. När jag träffade tjejerna i laget var de övertygade och trosvissa i att de skulle segra i cupfinalen. Det visade sig stämma, vilket lag vi har i Linköping. Urstarka tjejer som dels spelat en hel säsong i serien med 77% vinststatistik, samt nu denna seger.
Det bådar gott inför nästa säsong!

Bloggarkiv