2011-05-18

Invigt

Center of Innovation and Research i Sao Bernardo do Campo är nu invigt. Ett enormt mediauppbåd bevakade invigningen tillsammans 200 intresserade tillresta.
Dilma Rouseff pratade idag på morgonen med borgmästare Marinho om Saabs satsning om 50 milj USD som ska sättas in i centret under en period av 5 år. Likaså kommenterade hon satsningen igår när hon mötte statsminister Fredrik Reinfeldt.
Saab AB kommer också att satsa pengar på att få till stånd ett studentutbyte mellan Sverige och Brasilien.
Imorgon träffar jag borgmästare Marinho igen för att diskutera vår fortsatta samverkan våra båda städer (kommuner) emellan.

2011-05-17

Reinfeldt

Om några timmar kommer vi kunna lyssna till Fredrik Reinfeldt här i Sao Paolo. Han är här i samband med sitt Brasilienbesök och kommer prata inför en stor församling av både svenskar och brasilianare.

2011-05-16

Forskningscenter i Brasilien

I övermorgon inviger SAAB AB, med Vd Håkan Buskhe, ett nytt forskningscenter i Sao Bernardo do Campo. Linköpings kommun är delaktig i forskningscentret med två utvecklingsprojekt. Tillsammans med borgmästare Luis Marinho kommer jag att delta i invigningen.
Linköping ska utveckla ett sk. 3D system, tredimensionellt system, där man kan se en gata, ett kvarter och en hel stad, och kommun. Vitsen är att kunna göra förbättringar och kunna förutse hur förändringar påverkar stadsbilden eller hur man kan göra staden säkrare.
Den andra delen består i ett miljöprojekt där biogas är kärnan.

European Cities against drugs

Under några dagar träffades företrädare för 32 länder i Europa i Bulgarien. Bulgarien är ett land där polisen har ett stort arbete att spåra knarkamugglare, transit mellan Afganistan- Iran - Turkiet och vidare till Bulgarien gör att polissamarbetet är oerhört viktigt. Utöver det här samarbetet som går ut på att stoppa knarkinförsel och handel diskuterar ECAD också och lär olika behandlingsmetoder av varandra. Ca 150 europeiska kommuner ingår i nätverket och får genom att tillhöra nätverket en samlad gedigen bild och erfarenhet av den enorma kamp som förs mot knarket.
I Linköping har vi två vägar att möta ungdomar som fallit i fällan att fastna i drogberoende, dels är det myndighetsvägen, dels den frivilliga vägen som förstås är mycket bättre för den enskilde. BSTF kallas dem metod som framgångsrikt utvecklats i Miami, och som nu också används av oss . Den springande punkten här är att hela familjen involveras i arbetet och att man försöker ge föräldrarna tillbaka sitt ansvar och föräldraskap.

Bloggarkiv