2011-03-18

Koreas ambassad

Vid en mottagning på SydKoreas ambassad i onsdags träffade jag flera personer och ambassadörer. Bl.a. var USA:s ambassadör på plats, Matthew Barzun heter han. Nästa vecka kommer han på besök till Linköping för en Road-show, ja han kallar besöket själv så. Han kommer bl.a. besöka Universitetet och CMIV, naturligtvis kommer han också träffa landshövdningen under de två dagar han är på plats.
Filippinernas ambassadör var en annan av de jag träffade och hon är en av de kvinnliga ambassadörerna,   H.E. MARIA ZENEIDA ANGARA-COLLINSON. Tillsammans med övriga kvinnor är de kvinnliga totalt 19 personer som företräder olika länder i Sverige. De 19 är intresserade av att komma till Linköping och Östergötland så småningom. Det är roligt att höra att förslaget om ett besök hos de gröna näringarna och miljöteknikföretagen fallit i god jord.
Japans ambassadör, en mycket nedstämd person för tillfället, var också på plats.
Alla de närvarande inklusive jag själv var där för att träffa Koreas ambassadör som nu slutar sitt uppdrag i Sverige.
Vid 38.e breddgraden som delar Korea i två delar finns den demilitariserade zonen DMZ som på plats är 4 kilometer bred och skiljer de båda länderna alltsedan 1950 talets början. Fred råder inte utan ett vapenstilleståndsavtal är det enda som avhåller från strid. Men inte för så länge sedan inträffade en allvarlig incident då NordKorea sköt på Syd, tur är att det stannde vid det och att inte SydKorea svarade med samma mynt. Jag tror inte så många vet att  Sverige har 5 officerare på plats för att bevaka vapenstilleståndsavtalet. En nyhet för mig tills en god vän, Hans Zettby, berättade om det. Hans har själv tjänstgjort i den demilitariserade zonen under 13 månader.

Sundbergska stiftelsen

Sundbergska stiftelsen delar ut pengar till behövande gymnasieungdomar ur avkastningen av det kapital som finns i stiftelsen.
Vi har upptäckt, med hjälp av Gunnar Elfström, att den grav som instiftaren vilar i är i ett dåligt skick. Vår tanke i styrelsen blir förstås att vi måste se till att graven kan underhållas och bli i ett bättre skick. Men nej, efter undersökningar hos länsstyrelsen visar det sig att man inte får ta pengar från stiftelsen för annat än vad instiftaren avsett, alltså kan inte underhåll av graven komma på tal.
Men, det här är väl en konstig ordning. Den som ville så väl och gav till efterkommande får inte själv ta emot något från de efterkommande.
Samma problem har Linköpings Kommun också, det gäller då Anders Ljungstdts grav i Macau. Graven är sliten och behöver tvättas, bokstäverna i behöver målas i med ny färg etc.
Nu ligger ju graven i Macau, Kina. Så här blir det förstås ännu svårare. Att föra ut skattepengar till Kina går inte alls och nu kvarstår frågan hur man ska göra.
Gamla välgörare står sig slätt mot regler i nutid.

Macau, Kina

STUDENTRÅDET

Vi som är kommunalråd träffar Linköpings Universitets och Linköpings Tekniska Högskolas studentkårer med viss regelbundenthet under terminerna. Varje år väljs nya företrädare för de tre studentkårerna, Consensus, Stuff och för Teknisterna. Under hösten upptog valet alla vår tid och något möte blev inte av när terminen startade. Därför var det extra trevligt att nu möta de nya företrädarena.
Vi brukar ta upp eventuella problem med studenterna eller kanske ska man säga tvärtom. Studenterna lyfter angelägna frågor med oss. Nu gällder frågorna som vanligt kan man säga , studenternas boendesituation (som förväntas bli värre nästa termin). Boendesituationen brukar vara som värst vid terminsstart men sedan plana ut vid årskiftet. Ännu besvärligare har man det på de andra stora studieorterna Lund och Uppsala.
En annan fråga gällde möjligheten för Linköpings gymnasieskolor att få hjälp med nollningsråd och hur man genomför en nollningsperiod. En anledning till att man från studenternas sida vill hjälpa till är att folk i Linköping ibland tror att det är Universitetets elever som far fram på stan när det i själva verket har varit gymnasieelever. Studentkårerna har under många år arbetat fram en modell för mottagande av studenter, nu vill de också alltså lära ut det till gymnasieskolans elever.
Kårobligatoriets försvinnande gör att kårerna måste kämpa för att nå ut till studenterna och för att locka dem betala sin kåravgift och fortsätta som medlemmar i kåren. Såklart måste man också kunna erbjuda studenterna bra rabatter och bra medlemsaktiviteter.
För övrigt har studenterna en del ekonomiska frågor som de också vill diskutera med oss.
Vi kommer att träffas igen under våren och då blir en träff på Universitetet. Vi kommer också f¨å måla kommunens loga i märkesbacken på vägen från Ryd mot Universitetsområdet.

ÄNNU ETT KLIPP FRÅN PRESSTJÄNSTEN

2011-03-18


Linköpings kommun följer utvecklingen efter jordbävningen och tsunamin i Stillahavsområdet. För eventuellt hemvändande med behov av psykiskt eller socialt stöd finns möjlighet att kontakta kommunens socialkontor.

Under kontorstid 8-12 och 13-17 är telefonnumret 20 61 88 , IFO-mottagningen, Socialkontoret. Efter kontorstid är telefonnumret 013-20 75 26, Sociala jouren. Då Sociala jouren är ute på uppdrag finns möjlighet att tala in meddelande på röstbrevlåda. Sociala jouren ringer då upp vid återkomst.
Utvecklingen i Japan följs av POSOM-ledningsgruppen*, som är en operativ ledningsgrupp i kommunen vid olyckor och kriser underställd säkerhetschefen och kan kallas in om behov av insatser uppstår.
I POSOM-ledningsgruppen samverkar representanter från Socialkontoret, Råd & Stöd, Omsorgskontoret, Räddningstjänsten Östra Götaland, Svenska kyrkan. Till POSOM-ledningsgruppen finns olika resursgrupper knutna som kan kallas in efter behov.
Aktuell information om läget i de drabbade områdena och länkar till andra viktiga informationskällor finns på exempelvis www.krisinformation.se.
* Förkortningen POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande vid större olyckor och kriser. Benämningen omfattar krisberedskap inom socialtjänstens område. Ytterligare information kan ges av säkerhetschef Kenneth Andersson

2011-03-13

Tsunamin - ett urklipp från Linköpings Kommuns presstjänst

2011-03-11


Linköpings kommun följer utvecklingen efter jordbävningen och tsunamin i Stillahavsområdet.

– Vi vet inte om det finns några linköpingsbor i de områden som drabbats eller som kan komma att drabbas av efterskalv, men vi har en viss beredskap för att kunna vidta åtgärder och ge det stöd som behövs om det skulle inträffa, säger Linköpings kommuns säkerhetschef Kenneth Andersson.
POSOM-ledningsgruppen* är en operativ ledningsgrupp i kommunen vid olyckor och kriser underställd säkerhetschefen och kan kallas in om behov av insatser uppstår.
I POSOM-ledningsgruppen samverkar representanter från Socialkontoret, Råd & Stöd, Omsorgskontoret, Räddningstjänsten Östra Götaland, Svenska kyrkan. Till POSOM-ledningsgruppen finns olika resursgrupper knutna som kan kallas in efter behov.

Aktuell information om läget i de drabbade områdena och länkar till andra viktiga informationskällor finns på exempelvis www.krisinformation.se.

Ytterligare information kan ges av säkerhetschef Kenneth Andersson, 070-552 95 71.
Vid behov uppdateras informationen. Se Linköping Kommuns hemsida http://www.linkoping.se/

* Förkortningen POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande vid större olyckor och kriser. Benämningen omfattar krisberedskap inom socialtjänstens område.
Presstjänsten

Bloggarkiv