2008-05-08

Den 9 maj

Idag firar vi Europadagen.Europadagen har haft som syfte att fira det som binder oss samman på vår kontinent., att se nyttan och glädjen av varandra, den fred vi uppnått och våra samfällda traditioner men även våra olikheter. Vi har i Sverige levt i fred under långa tider och vårt minne av krig har bleknat för länge sedan. Kanske är det därför vi inte heller uppmärksammat Europadagen?
Jean Monnet som skrev de inledande orden i Schumandeklarationen, det som sedan blev embryot till Europeiska Unionen, beskrev sin idé så här: "Vi kan bara värna om världsfreden genom kreativa ansträngningar i samma storleksordning som de faror som hotar denna fred."Att ambitionerna fick grogrund vet vi och nu är 27 länder medlemmar i Unionen.
Tillströmnigen de senare åren har varit intensiv och särskilt från de länder som fram till 1989 befann sig i det sovjetiska maktblocket.
Utgångspunkten för ett enat Europa var den fara för ett tredje världskrig man såg på 50-talet. Målet är uppnått, i all fall till delar.Välståndsutveckling och demokratiutveckling är två andra mycket påtagliga fakta. Men inte fullt ut och vad återstår att göra och vem ska engagera sig.
Demokratibegreppet är något som har många dimensioner. Vi har idag val vart fjärde år nationellt, och Europaval vart sjätte år. Medborgarna ställer upp med sin kunskap och sina erfarenheter föra att i val föra fram sitt ansvarstagande för landet och även för Europa. Kan vi från Norden särskilt påverka hur utvecklingen i Europa fortskrider? Ja, om vi sköter våra kort rätt skulle jag säga att vi har stora chanser att föra fram våra demokratiska traditioner och idéer på ett framgångsrikt sätt. Vi har inom Norden inte helt samma politiska system men de liknar varandra till anda och yttring. Tyvärr säger en del att det finns en oerhörd tröghet i det politiska systemet och lämnar sina uppdrag. Det är sant att det finns en tröghet medan världen runt rusar på i en fantastisk hastighet med avregleringar och ny teknik. Men samtalen mellan politiker och medborgare måste fortsätta trots trögheten, så att aktiva insiktsfulla människor och de politiska ledarnas samtal kan mynna ut i kloka beslut. Trots allt är det här kärnan i vår demokratitradition. När främlingsfientligheten kryper fram på olika ställen både här hemma och i övriga Europa, då behövs samtalen och kunskapen än mer för att förståelsen och insikten om våra olikheter ändå ska bli så berikande som de kan vara.
Idag firar vi alltså Europadagen, vi hissar den Europeiska flaggan och förhoppningsvis känner många att vi är en del i något mycket större, men som vi ska påverka genom att vara aktiva i.
2009 kommer Sverige att under hösten vara ordförandeland, med samtal och diskussioner om miljö, näringslivsfrågor såsom småföretagande, jämställdhet och inte minst Östersjöstrategi samt jordbrukspolitik ska vi påverka med svenska värderingar hämtade ur den nordiska traditionen.

2008-05-06

Utmanarrätt

Kommunstyrelsen röstade idag igenom något som kallas Utmanarrätt. Det innebär i korthet att vem som vill, anställd, kooperativ eller annat företag får utmana kommunen eller annan uppdragstagare åt kommunen. Utmaningen ska prövas när ordinarie tid för upphandling ska ske, och syftar till att få fram nya verksamhetsideer och/eller om någon tror sig kunna utföra samma tjänster som idag men till bättre kvalitet.
Nämnden får/ska pröva inkomna förslag efter hand de kommer in, men kan inte göra ngn ny upphandling direkt, utan måste alltså vänta till ordinarie tillfälle.

2008-05-04

Louisiana

Besökte Louisiana i Vedbaek, Danmark under helgen. För den som inte ännu hunnit dit och som gillar Cezanne och Giacometti eller 1800 -1900 tals konst kan jag rekommendera en tur dit under sommaren.
http://www.louisiana.dk/page.asp?contentsection=contentsection.dk&objectid=2E04AD28DB72465888F48DBFDAA05B13&zcs=&framecheck=true

Bloggarkiv