2012-06-25

Mindre våld för pengarna

Björn Eriksson har lämnat ett delbetänkande av" Nationell Samordning mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang". Arbetet är så långt genomgånget med olika tyngd av de problem som finns i samband med dagens" läktarkultur". Det är en del företeelser och tillvägagångssätt som inte diskuteras så djupt i Björn Eriksssons delbetänkande,  man kan ha en viss förståelse för det eftersom att det krävs ett riktigt stort jobb i stora delar av den sk. kulturen. Ett jobb som inte lagar kan ändra på ,och det är först och främst inställningen till mötande lag.
Om man (del av supportrarna) fortsätter att ha som första och största mål för ögonen att hata motståndaren så finns det förstås lite att jobba på.... Istället för att älska sitt lag har alltså det för några blivit hatet som driver deras intresse för sporten. Den inställningen kommer inga lagar att kunna rätta till. Man kan ju fråga sig hur det blivit så och ursäkta, om man inte har ett motståndarlag att spela mot, hur ska man då kunna prestera något över huvud taget?
Den här inställningen att avsky sin motståndare kan förstås inte Björn Eriksson utredning komma till rätta med. Björn Eriksson har däremot tagit upp ung 35 punkter till diskussion, några som också föreslås innebära lagändringar. De flesta förslagen är intressanta och mycket bra.
Att se en arenasport kan vara så roligt och härligt, låt oss komma tillbaka till den känslan. Det ska kännas lika ofarligt att gå och se LFC:s damer i Linköping som att se ett derby mellan två Stockholmslag eller någon annan större ishockey- eller fotbollsmatch.
Just nu kan man njuta av härlig fotboll i TV, igår överraskades också säkert många av den fina matchen mellan Italien och England. Fotbollsspelarna var verkligen justa mot varandra och stora föredömen för unga människor, låt vara att det inte alltid varit på det viset, men det var underbart att se.       

Bloggarkiv