2009-07-06

Frysen och frusen

Tog en tur till city för ett ärende, men det regnade så mycket att lusten att stanna för en runda helt avtog. Sålunda åkte jag hem och plockade ut ur frysen så länge för att avfrosta den, svarade på några mail och nu ska snart varorna in i frysen igen. De ligger lite svalare ute på altan, ja det är ju nästan kylskåpskallt där idag.
Nu återstår att åka till Stadshuset och faxa iväg några brev, ja faktiskt behövs faxen ännu idag, det är en del som fortfarande vill ha ett fax istället för ett mail. Namnunderskriften är väl den som man oftast då behöver få se antar jag.
Ett av faxen gäller flaggning. Jag pratade med kommunens heraldiker häromdagen om EU-flaggan och den svenska.
Det gäller att veta hur man ska flagga rätt, ja alltså när man vill "blanda" olika flaggor med varandra.

Modern heraldik , källa Wikipedia

Heraldiska vapens funktion kan idag jämföras med såväl
namn, flaggor som varumärken. Vem som helst får ta ett eget vapen, även om det finns vissa attribut som är förbehållna staten, kungahuset respektive adeln. Ett nytt vapen skall heller inte vara för likt något redan existerande, eftersom det medför risk för sammanblandning.
Någon central organisation finns inte i Sverige för granskning eller godkännande av nya vapen, utan den som önskar rådgivning får vända sig till någon heraldiker eller intresseorganisation. Något fullgott
juridiskt skydd för vapen liknande det varumärkesrättsliga finns inte heller; endast innehavarna av de gamla adelsvapnen har praktisk möjlighet att bestrida intrång, och även för dessa är möjligheterna små. I tvistefall har statsheraldikern möjlighet att ingripa, vilket också har skett, men verkan av dennes yttranden är beroende på domstolens inställning. Nyantagna vapen offentliggöres i Norden genom på privat väg utgivna s.k. vapenrullor, främst genom Skandinavisk vapenrulla.
För ett säkrare juridiskt skydd krävs registrering av vapnet som varumärke. Det är den enda möjligheten som ges i Sverige och större delen av
EU för närvarande, vilket är olyckligt, eftersom det immateriella värdet hos ett vapen (som är fastställt till sitt innehåll men kan variera i konstnärligt utförande) inte är detsamma som hos ett ordinärt varumärke (som alltid fastställs till sin form, sitt exakta utseende).
Liknande situationer råder i andra länder. Endast i
Skottland finns en juridisk instans (Lord Lyon) som kan registrera vapen och ingripa mot obehörigas vapenintrång.

2009-07-05

Hemma igen

Hemma igen i Linköping, något utspel kom inte i Almedalen av Fredrik Reinfeldt.

Har varit på en tripp till Loftahammar i helgen, där finns alla Linköpingsbor som saknas i stan. Så många har ett sommarboende i Loftahammar att det känns som att gå en tur på Linköpings gator, man träffar många bekanta.

Bloggarkiv