2008-05-17

Manhattan och Long Island

Igår vid lunchtid invigdes ett nytt område på Södra Ekällan som ska bli vårt nya Amerika. Istället för att utvandra till USA och New York kan man nu bara flytta till området som kommer inrymma fastigheter vid namn som Long Island (HSB) och Manhattan (NCC).
Redan 1953 tog vår dåvarande fastighetsdirektör och stadsarkitekt en tripp till New York , Los Angeles och Washington för att studera modern stadsplanering och trafiklösning. De var män med visioner, men redan på 1900-talets början byggde man en sk. skyskrapare, byggnaden finns fortfarande kvar, adressen är Ågatan 4. Ordet är rätt härligt, skyskrapare, det är ju just det man ville illustrera och det beskrivs väl i ordet skyskrapare.


källa: Stadsantikvarie Gunnar Elfström, (naturligtvis!)

2008-05-15

Ta emot nya svenskar

Imorgon ska jag träffa länstyrelseföreträdare för att diskutera hur vi bäst tar emot dem som blir nya svenska medborgare i Östergötland och Linköping. Vi kommer ha någon form av kort cermoni eller mottagande den 6 juni.

Rebeccalogen i Odd Fellow

Rebeccorna var ungefär 75 till antalet när jag träffade dem ikväll. De brukar ha besök vid en sk. arbetsloge, och det var det ikväll. Vet inte riktigt vad en sådan går ut på, men det är väl meningen när man inte är invigd, att man inte får veta.........
Jag förstår tanken på att de utgör ett nätverk som tar varandra på stort allvar och som också ska hjälpa varandra när det behövs. Frivillignätverk utan betalning, bara kamratskap och några att samlas med i lugn och ro.
Fint att det fungerar och att vi har flera sådana organisationer i Linköping.
Det här undrar jag om det kommer finnas i "morgondagens" Linköping, kanske, men lite tveksam är jag om nästa generation vill fortsätta på den här inslagna vägen.

Budgetförutsättningar

I två dagar har vi i Stadshuset nu pratat budgetförutsättningar, alla nämnder har redovisat sina olika utmaningar inför nästa år. Prognoserna för ekonomin framöver ser ok för något år framöver , men sedan blir det kärvare. Jag tror vi måste börja berätta för våra medborgare om de prioriteringar som måste göras. Det kan gälla skolnedläggelser eller annat, för behöver man inte skollokaler beroende på att årskullarna krymper, måste det också kommuniceras med dem det berör.
Egentligen är det inte värre än när en familj krymper pga av att barnen flyttar ut, då byter många bostad, eller när hushållsbudgeten måste bantas för att man sparar till något speciellt under en tid.
Vi ska göra det enklare för folk att förstå kommunens ekonomi men också berätta vad man får för skattepengarna.

2008-05-13

Igår flera latinamerikaner - idag flera banker

Igår besöktes stadshuset av flera latinamerikaner, besökare från olika länder med en massa frågor om vårt politiska system och frågor om verksamheten gentemot våra medborgare. Idag träffar de våra tjänstemän och får en bild av hur förvaltningarna styrs.
Idag träffar vi i Stadshuset företrädare för några storbankerna i Linköping, bankerna som är viktiga aktörer och motorer för hur samhället utvecklas. Nu liksom förr och när Linköping står inför stora förändringar och perspektivet förändras på hur Linköping bäst kan växa, är det förstås av värde att gå hand i hand med näringslivet och även med banksystemet.

Bloggarkiv