2009-02-25

Kelowna

Idag väntas snö här i British Columbia, det kommer in arktiska vindar och lite längre upp i bergen blir det -32 grader C. Efter lunchtid ska jag upp i talarstolen och berätta om Linköpings arbete med att bli en klimatsmart kommun. Men inte bara det utan om allt arbete som lagts ned under årens lopp , det var över 50 år sedan fjärrvärmenätet började läggas i Linköping! Jag ska också berätta om hur vi kommit att gå från koleldning och olja till att idag använda avfall = solid waste, som vår främsta energikälla i Gärstadverket.
Klimatsmarta lösningar som att vi cyklar betydligt mer idag än tidigare, våra cykelbanor som hålls rena från snö och slask, biogasen som driver alla bussarna och 2/3 av alla taxibilar samt skoltransporter och äldretransporter och hur vi är på väg in i att kunna erbjuda hela regionen samma biogas när det gäller busstrafiken.
Usitall AB, kommer att via sin VD , Stellan Jacobsson berätta mer i detalj om förbränning och om processer som leder till de höga energiuttagen och mycket mer som jag med intresse liksom säkert flera av de ca 450 deltagarna kommer att lyssna till. Det märks att det finns en global längtan att ta till sig goda exempel men som också kan innebära att man kan tjäna pengar på att ändra livsstil eller val av energislag.

2009-02-23

Vancouver

Den här veckan kommer jag att vara i Canada för att tillsammans med ett av Tekniska Verkens dotterbolag, Usitall AB. Målet med besöket är att besöka Mayor Richard Walton i North Vancouver och även företrädare för den större regionen, Metro Vancouver, som består av ett tjugotal kommuner ytterligare samt att delta på en större konferens i Kelowna som talare.
Alla kommunerna i den här delen av Canada är oerhört intresserade av att få veta hur vi i Sverige under många decennier arbetat med en politisk consensus för att stödja arbetet med att tillhandahålla både fjärrvärme och el via vårt allmännyttiga bolag till Linköpingsborna.
Usitall AB, vars VD heter Stellan Jacobsson, http://www.usitall.se/usitall/ arbetar med att exportera kunskapen om avfallshantering och energiutvinning. Usitall AB ägs färutom av Tekniska Verken även av Saab AB till 30%.
Linköpings miljömässiga profil har blivit ett välkänt faktum runtom i världen och våra duktiga ingenjörer har redan nått längre än andra när det gäller att krama ut mesta möjlig energi ur varje tillfört ton avfall och även när det gäller energimängden som kommer ur biogasen.

2009-02-22

I dagens tidning står det "He is back"

"He is back" , det är Mats Sundin man menar i dagens tidning här i Vancouver. Han har tidigare spelat i Toronto och är tillbaka i sitt gamla lag igen. Just nu pågår lördagens match här på TV och Toronto leder med 2 mål. Matchen annonseras här som Vanocuver -Toronto, vilket fick mig att tro att det var en hemmamatch, men så var det inte, men man är väl artig här och sätter gästerna först, och matchen spelas alltså i Toronto.

En annan nyhet i tidningen handlar om Foppa och hans fot!

Bloggarkiv