2008-04-19

Bästa pizzan

Mozarella på Snickaregatan har absolut stans bästa pizza! Efter vår förbundsstämma idag, som slutade vid 18.30 tiden var det dags att få något i magen. Mozarella blev det naturliga valet, man får alltid ett trevligt bemötande av krogens ägare, vilket också betyder en stor del av upplevelsen med maten.

2008-04-18

Silver


Jag gratulerar LHC till silvret, det är oerhört bra gjort och en kanonprestation som våra killar gjort ännu en gång! Vi ses på Folkungavallen på måndag för att fira dem! Klockan 17.30 -18.30 möter de sina fans!

Strejk i Vårdförbundet

Vår kommun är inte uttagna till strejk, inget strejkvarsel som direkt gäller kommunen som arbetsgivare alltså. Däremot är landstinget uttaget, man har plockat ut olika avdelningar och oika sjukhus i länet. Hur det påverkar Linköping vet vi inte ännu utan det kommer förstås visa sig på ett eller annat sätt. Vårdförbundet begär i runda tal 15% löneökning på 2 år.

De Witt

De Witt, guldsmed i Linköping har gjort kedjan, vilket jag glömde tillägga i förra inlägget!

2008-04-17

Statsbesöket i Linköping

http://www.linkoping.se/InformationTill/_news/kungligtbesok.htmSå har de rest hem till sina huvudstäder. Statsbesöket avlöpte enligt alla planer och våra besökare fick både intressanta upplevelser och god mat. Kronprinsessa Victoria var mycket intresserad av allt hon såg och hörde, hon blir en verkligt god representant för Sverige så småningom och man märker att hon redan nu verkligen tjänstgör i allt hon företar sig.
Storhertiginnan av Luxemburgs intensiva egagemang för utsatta barn märkets tydligt vid besöket på Barnahus på förmiddagen. På Saab visades Gripen och Skeldar, två helt olika farkoster som båda står för den enorma tekniska kompetens vi har i Linköping.
Anders Wall, numera konsul i Luxemburg, var mycket intresserad liksom vårt kungapar och Storhertigen av Luxemburg. Allt under överinseende av vår kära landhövding som höll i arrangemanget och var dagens värd, både bildligt och bokstavligt.
Borgmästarkedjan blev mycket uppmärksammad, lejonet som smyckar kedjan kan ses nedan på min hemsida (till höger), det är en avbild av ett sigill från år 1344.
Det fanns en borgmästarkedja till i Linköping idag , nämligen den buren av Norrköpings ordförande i fullmäktige, den nytillträdda Li Teske.

Axén Olin

Kristina Axén Olin avgår från sin post som finansborgarråd i Stockholm och det är med besvikelse jag ännu en gång får erfara hur kvinnor måste prioritera bort politiken för att orka med. Jag tror att en debatt behövs inom partierna för att lyfta fram alla den måsten som läggs på axlarna när man blir politiker. Det gäller både dem som arbetar och har vissa förtroendeuppdrag men förstås främst dem som har politik som yrke.
Efter 1 år och snart 4 månader i min roll förstår jag nu, det finns ingen fritid över. Knappt ej heller någon arbetstid för hemmet och de vanliga ärenden man behöver uträtta. Arbetet pågår ständigt, mail, telefonsamtal, allt från högt till lågt blandas i en enda stor informationsström samtidigt som man avkrävs besked och svar. Att då vara 3-barnsmamma och ha en sådan post som Kristina hade fungerar inte alls. Men det ska väl ändå inte vara meningen att man måste vara medleålders med utflugna barn för att kunna fungera? Eller att man inte ens hunnit skaffa barn. Jag tror inte att det är en slump att man i många länder ändå stöttar sina politiker med "marktjänst". Vi kan tycka att det ser väldigt krystat och tillrättalagt ut och att man bara glider omkring som politiker, men nej, faktum är att det behövs stöttning för att kunna utföra sitt jobb väl och ändå hinna med sitt liv på det privata planet. Ändrar vi inte synsättet på den här frågan kommer utvecklingen för främst kvinnor inom politiken att fortsätta gå på tvären mot vad vi egentligen önskar uppnå av jämställdhet och med ungefär samma förutsättningar att klara av arbetslivet.

2008-04-16

Borgmästarkedjan

Imorgon plockar jag fram borgmästarkedjan för första gången, det gör man vid högtidliga tillfällen såsom imorgon vid statsbesöket. Kedjan är en symbol förstås, läs mer här:
Borgmästarkedjor - ett kortare PM
Människan har i alla tider haft en drift att pryda sig på olika sätt. Ofta har detta också haft en symbolisk innebörd genom att prydnaden också angett en maktposition eller värdighet. Kungakrona är exempel på denna typ av ”prydnad” liksom andra regalier som spira, äpple mm.

Halskedjor i olika former har också kommit till användning i samma syfte. Dessa återkommer inom ordensväsende – kedja för serafimerordern, kedja för stormästaren inom Frimurarordern osv. Att pryda sig med en kedja för att markera värdighet har också varit vanligt inom t ex skråväsendet, universitet (rektorskedja) och i stadshistoriska miljöer där ”ledaren” för en stad – borgmästaren - i officiella sammanhang uppträde iförd borgmästarkedja. .

Seden att pryda sig med borgmästarkedja kan ledas tillbaka till åtminstone sen medeltid och där en del uppgifter tyder på att bruket kan förknippas med Hansans kulturmönster men bruket kan vara betydligt äldre.

En borgmästarkedja liksom andra liknande kedjor har i historisk tid haft en traditionell uppbyggnad. Längst ner på kedjan och i en framträdande framställning finns som regel stadens vapen eller liknande symbol. Resten av kedjan kan bestå av en ren utsmyckning (borgmästarkedja Zürich från 1400-tal) men ibland kan i kedjan ingå länkar där man kan ta upp olika stadstypiska motiv (Malmö borgmästarkedja).

Litteratur: Thomas Romberg 1998 ”Malmö stads borgmästarkedja” uppslagsordet ”Halsprydnad” Nordisk familjebok upplaga 2.

Ungdomsbrottsligheten

RBB , Resurscentrum för brottsprevention vid Universitetet, ordnade idag ett meeting för dem som arbetar med ungdomar. Där samlades skolpolitiker , vaktmästare, forskare, polis mfl. och utbytte kunskaper och erfarenheter inom området. Fler möten är att vänta eftersom att arbeta tvärsektoriellt måste var det bästa sättet att komma till rätta med problematiken med ungdomsbrottslighet på sikt. Det är lika många ungdomar som begår brott och som utsätts för brott.

2008-04-15

Sjukskrivning

Träffade igår några läkare och diskuterade hur sjuksskrivning går till idag och hur det kommer se ut imorgon. I framtiden kommer arbetsgivarens ansvar att vara större än idag, att sätta in tidiga insatser, att snabbare leta fram arbete för den tid man kan arbeta om den anställde har arbetsförmåga kvar till viss del.
Det här ställer krav på oss som arbetsgivare, vi tittar nu över vår egen organisation så att den bättre ska passa morgondagen och de förändringar som vi ser närma sig.

Valdeltagande

Jag reagerar på den dåliga beskrivningen av hur valdeltagandet i Italien förutspåddes bli av journalister som skulle bevaka valproceduren.
Man sa att det skulle bli ett lågt valdeltagande och att alla var trötta på de båda huvudkandidaterna. När valet väl var klart blev räknades fram att över 80% deltog i valet.
Det visar på ett engagemang för valutgången.
Ett så vinklat eller dåligt sätt att beskriva läget på, ger ingen trovärdighet inför kommande rapporter.
Varför ges inte en mer riktig bild?

2008-04-14

Statsbesöket

Statsbesöket är nu officiellt och vi förbereder oss på att ta emot kungaparet, kronprinsessan och deras gäster från Luxemburg. Vi förbereder flaggning och mottagande, samt hur vi på bästa kan presentera hela Östergötland. En näringslivdelegation följer med kungaparet till Linköping för att bl.a. få veta mer om miljöteknik.
Vill man veta mer om Luxemburg, läs här http://en.wikipedia.org/wiki/Luxembourg

Linköping Floorball Games

FC Linköping anordnade en turnering i helgen med innebandy och med över 190 anmälda lag. Turneringen spelades den 11 – 13 april och intresset var enormt med tillresande lag från hela Sverige. Även lag från Finland kom i år. Partille Innebandy kom med hela 9 lag vilket är en prestation värd att notera. Sammanlagt spelade man i 15 hallar och över 3 000 deltagare och ca 500 ledare från hela landet deltog. Finalspelen gick i Sporthallen och i Vasahallen. Mer finns att läsa om under http://www.floorballgames.se

Bloggarkiv