2008-04-16

Borgmästarkedjan

Imorgon plockar jag fram borgmästarkedjan för första gången, det gör man vid högtidliga tillfällen såsom imorgon vid statsbesöket. Kedjan är en symbol förstås, läs mer här:
Borgmästarkedjor - ett kortare PM
Människan har i alla tider haft en drift att pryda sig på olika sätt. Ofta har detta också haft en symbolisk innebörd genom att prydnaden också angett en maktposition eller värdighet. Kungakrona är exempel på denna typ av ”prydnad” liksom andra regalier som spira, äpple mm.

Halskedjor i olika former har också kommit till användning i samma syfte. Dessa återkommer inom ordensväsende – kedja för serafimerordern, kedja för stormästaren inom Frimurarordern osv. Att pryda sig med en kedja för att markera värdighet har också varit vanligt inom t ex skråväsendet, universitet (rektorskedja) och i stadshistoriska miljöer där ”ledaren” för en stad – borgmästaren - i officiella sammanhang uppträde iförd borgmästarkedja. .

Seden att pryda sig med borgmästarkedja kan ledas tillbaka till åtminstone sen medeltid och där en del uppgifter tyder på att bruket kan förknippas med Hansans kulturmönster men bruket kan vara betydligt äldre.

En borgmästarkedja liksom andra liknande kedjor har i historisk tid haft en traditionell uppbyggnad. Längst ner på kedjan och i en framträdande framställning finns som regel stadens vapen eller liknande symbol. Resten av kedjan kan bestå av en ren utsmyckning (borgmästarkedja Zürich från 1400-tal) men ibland kan i kedjan ingå länkar där man kan ta upp olika stadstypiska motiv (Malmö borgmästarkedja).

Litteratur: Thomas Romberg 1998 ”Malmö stads borgmästarkedja” uppslagsordet ”Halsprydnad” Nordisk familjebok upplaga 2.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv