2008-05-23

Elisabeth Sundin & Claes Borgström

Besökte oss idag då kommunen anordnade ett jämställdhetsseminarium i Linköpings Konsert & Kongress. Elisabeths Sundin arbetar med genusfrågor vid Ekonomiska inst. LiU och Claes Borgström som är tidigare JÄMO och idag försvarsadvokat funderade runt rubrikerna jämställdhet och mänskliga rättigheter.
Är det en mänsklig kränkning att inte bli behandlad jämställt, Ja, menar Claes Borgström och Elisabeth Sundin. Jämlikhetsfrågan, när det gäller olika handikapp eller mångfald, så ryms de också i de frågor som kommunen har att hantera. Det kan naturligtvis också kan uppkomma situtationer som göra att människor känner sig annorlunda behandlade i andra situationer.

Kommunen kommer att arbeta samman med Byrån mot diskriminering för att upptäcka och hantera frågor som rör diskriminering på ett lokalt plan och ett regionalt plan.
Alla kanske inte kan eller vill driva frågan så långt som till JÄMO, mycket kan säkert lösas lokalt. http://www.diskriminering.se/

2008-05-22

Regeringens utredare

Lars Högdahl, regeringens utredare om servicekontor (med vilket menas att kommuner och myndigheter ska samverka) besökte idag Medborgarkontoret i Linköping. Han fick då samtidigt veta att kommunen beviljats pengar från Europeiska Socialfonden för att tillsammans med Norrköping utveckla områden som Skäggetorp och Navestad.
Lars Högdahl har utsett Linköpings försök till ett pilotprojekt som nu jobbar vidare med att underlätta för medborgarna att få information från flera aktörer på en och samma gång. Servicekontoren/medborgarkontorens syfte är att underlätta för människor att få info på ett ställe och slippa slussas runt till flera.

Ostindienfararen till Norrköping

Skeppet Götheborg anlöpte idag till hamnen i Fjärde Storstadregionen, Norrköping. Båda borgmästarna i Linköping och Norrköping var där och välkomnade skeppet som tjusade både stora och små. I 4 dagar kommer hon och hennes besättning att ligga i hamnen. När skeppet seglade mot Asien på 1700-talets slut landade hon i Macau och Kanton. Superkargör Anders Ljungstedt från Linköping var en av dem som stannade i Macau men även kom ihåg sin hemstad. Nästa år fyller Anders Ljungstedt 250 år, något att firam både här hemma och i Macau.

2008-05-21

Kvinnofrid känns angeläget att påminna om

http://www.kvinnofridslinjen.se/pressrum/index.php När diskussionerna går heta i pressen vill jag påminna om att kvinnomisshandel finns i alla kretsar och alla samhällsgrupper. Du som vill prata kan ta kontakt via länken ovan.

2008-05-20

Norrköping kulturhuvudstad 2014?

Om Linköping kommer att ansöka att till delar ansvara för värdskapet kulturåret 2014 står fortfarande oklart.
Läget är detta, man kan inte söka som två tvillingstäder med både Linköping och Norrköpings namn som sökande. Det går endast att välja ett namn, sedan kan förstås den andra staden bidra med pengar och stå bakom gemensamma arrangemang men också naturligtvis egna.
Klart är dock att flera städer/kommuner som tidigare anmält intresse nu hoppar av eller ställer in en fortsatt hantering. Kostnaden för att genomdriva ett sådant år är betydande, man får förstås ett mervärde, men kan det mätas mot insatsen?

2008-05-18

Många nya doktorer i Linköping

På professorsinstallationen och doktorspromotionen igår i Konsert & Kongress fördes många över den symboliska bron av promotor (den som utför själva invigningen av var och en av de nya professorerna och doktorerna). Stoltheten hos de utnämnda gick inte att ta miste på, en väninna till mig, Madeleine Cocozza, som disputerade tidigare i år, var synnerligen allvarlig och tagen av stundens storhet. Det hon naturligtvis bortsåg från då var att hennes eget arbete var det som egentligen var det stora! Allt arbete som hon och de andra lagt ned under åratal, det slit som både de och deras familjer fått känna av, det är storhet i allra hösta grad.
Landvinningar som uppnås och de nya insikter en avhandling ändå kan föra med med sig, utvecklar både de som arbetar med frågorna men även oss andra som står bredvid.
Jag skulle önska att våra lokala journalister alltmer tog upp avhandlingar för att intressera en större allmänhet och även inspirera andra till att ta samma initiativ och våga tro på en forskningsbana.
Grattis Madde och övriga!

Bloggarkiv