2008-02-08

Schlagerfestivalen

Linköpings Kommun kommer att bjuda några utvalda grupper på schlagerfestivalens generalrepetition nästa fredag. Inbjudna kommer ungdomar och handikappföreträdare att bli.
Ungdomarna kommer att få tävla om sina biljetter, det finns ca 160 biljetter som lottas ut till lyckliga vinnare. Kultur och fritidsnämnden kommer sköta om arrangemanget runt denna tävling.
Handikappföreningarna får också möjlighet att "sända några" de tycker sig ha gjort förtjänta av lite uppmärksamhet. Det här är två grupper som inte så ofta kommer ifråga för glamortillfällen, nu ändrar vi på det!

I morse - Östgötasamlingen - Årets Linköpingsbo - Case Swedish Open Squash - Affären

I morse sjöng koltrasten när jag hämtade tidningen fast det var alldeles mörkt. Det finns stort hopp om våren och dess ankomst! Kastade nyss ut en del julblommor, visst är det mysigt med att köpa tulpaner istället.



Besökte ännu en gång biblioteket och fick en visning av vår fina östgötasamling, stiftsbibliotekets samlingar m.m. Mathias von Wachenfeldt är vår kunnige bibliotikare som gärna visar allt vad vårt bibliotek har i bokskatter. Hur ska vi lyfta fram Linköping bland alla dessa samlingar?

Mathias har en del ideer om hur man kan göra biblioteket än mer intressant för Linköpingsborna och besökare. Det tål att tänka på........



Idag besökte jag till Årets Linköpingsbo, Birgitta Andersson, som bor en bit utanför stan. Överlämnade ett vackert glasfat som gåva från Linköpings Kommun. Hon bjöd på kaffe och hade förstås bakat en massa goda kakor och saffransbröd. Jag fick också höra om hennes arbete och hur hon lockar fram ord , rörelser och blickar hos människor som är dementa. Tyvärr är det få som arbetar som Birgitta med musik som hjälpmedel. Hela äldrenämnden borde möta henne för att få höra samma saker som jag fick.



Case Swedish Open Squash startar idag i Sporthallen. Jag hann inte riktigt med som jag tänkt mig, blev fast hos Årets Linköpingsbo istället. Birgitta Ståhl-Öckinger vicer ordf i fullmäktige tog över och hälsade spelarna välkomna. Fredrik Johnson gör ett storartat arbete som kan locka en så stor tävling till Linköping. Kanske kan han vinna priset nästa år som den Linköpingsbo vi då vill hylla.



Det var som vanligt trångt ikväll i "min matvaruaffär" , det är det alltid på fredagskvällar. Kul trots allt att handla och trängs, då man träffar många bekanta och får prata lite om både det ena och andra.

2008-02-07

Begravning och Fair Trade

Anders Hill begravdes igår i Vårdsbergs kyrka. Kyrkan var full med släkt och vänner.
Anders livsgärning avspeglades i hans politiska roll, som eldsjäl för Garnisonsmuseét och som musiker. Inte undra på att många var där för att visa honom och familjen sin respekt och ta avsked. Jag var där som representant för kommunen och för att samtidigt tacka för Anders insats som politker.

På kvällen deltog jag liksom ett stort antal studenter vid utrikespolitiska studentföreningen igår.
Handeln med Fair trade produkter diskuterades, det finns ju många andra etikmärkta märken att köpa menar kritikerna. Det är alltså viktigt för oss som kommun, att inte binda oss vid ett märke (något vi inte heller får i vår kommunroll).

2008-02-05

Hedersrelaterat våld

Kommunerna och andra offentliga aktörer kommer att arbeta samman mot organiserad brottslighet, det är nödvändigt och ett måste.
Vi måste också ta tag i det hedersrelaterade våldet, jag läser med fasa hur en 16-årig flicka misstänks ha knuffats från en balkong. Jag skulle vilja byta ordet heder mot något annat som bättre stämmer mot den feghet som sådana förövare visar som ger sig på försvarslösa unga flickor (ibland även unga pojkar).

http://www.bris.se/

Sällskapet Tage Danielssons Vänner

Idag skulle Tage Danielsson fyllt 80 år. Det uppmärksammades av
Sällskapet Tage Danielssons Vänner idag klockan 11.00 när en skylt överlämnades av ordförande Sune Lindgren till fastighetsägaren för Valkebogatan 10, kommunen fick också ta emot skylten (fast mer symboliskt). Den förra skylten som satt på huset stals i slutet av förra året. Skylten beskriver Tages liv här i Linköping och just det faktum att han också bodde på Valkebogatan 10.

Sune Lindgren hade dagen till ära skrivet en dikt dedikerad till Tage.

Som borgmästare är jag hedersmedlem i Sällskapet Tage Danielssons Vänner, vilket naturligtvis gör mig extra glad en dag som denna. Ett stort pressuppbåd fanns också på plats!
http://www.corren.se/archive/2006/1/18/iivahofsljp0sdi.xml?category1=1096984640-4&category2=1096984640-7

2008-02-04

Fair trade

Lunchade och åt fairtrade-mat idag. En intressant diskussion pågår om rättvisemärkta varor. På onsdag den 6 februari anordnar utrikespolitiska studentföreningen en debatt; Hur rättvist är rättvisemärkt.
Jag tänker gå dit.
Klockan 17,30 Sal C1, Campus Valla

Måndag

Vi diskuterar under förmiddagen hur vårt nästa kommunstyrelsemöte kommer att se ut.

Det avhandlas med hjälp av tjänstemännen i god tid före att varje kommunstyrelsehandlingsutskick ska ske.

Linköpings Vision för Besöksnäringen är ett av de ärenden som planeras att komma upp på nästa kommunstyrelse den 12 februari.

Vittnen

I lördags anordnade Linköpings Stadsmission en konsert där två tidigare alkoholmissbrukare berättade om sina liv i missbruk och förtvivlan. Hur livet kan vända när kroppen och själen inte längre hittar någon väg framåt.
Ett fantstiskt mod och en fantastisk vilja att fortfarande betyda något för andra men inte minst för själv, visade de här personerna inför alla som ville lyssna.
Jag vill tacka er båda för den stunden ni gav till oss under Lördagskvällen.

Bloggarkiv