2009-01-17

Brysselresan över

Hemma igen från kommunsstyrelsens resa till Bryssel, vi har gjort en kunskapsresa tillsammans med våra tjänstemän som arbetar nära styrelsen och som också sitter i kommunledningen.
För många var det en jungrufresa och för mig och andra ytterligare ett besök som fyller på insikten i hur EU fungerar. Jag tror de flesta var mycket nöjda, bland alla föreläsningar tycker jag bla att vårt besök på Saabs lobbykontor där Irene Svensson är chef, var bland det mest intressanta. Saabs många verksamhetsområden och vetskapen om att EU numera arbetar för att i mesta möjliga mån göra offentliga upphandlingar av försvarsmaterial, kräver att koncernen bevakar sina intressen på plats. Det betyder stora fördelar för Linköping.

Jag och Maria Kreese som är personaldirektör i kommunen, besökte en intresse organsiation som arbetar med det som jag ser som en livsviktig fråga. Hur ska en bra arbetsgivare handla och verka på arbetsmarknaden och vilket socialt ansvar kan man kräva av ett företag eller kommun? Det kan handla om miljöfrågor eller etiska frågor. Linköpings Kommun har som mål att vara den mest attraktiva arbetsgivaren i regionen. Det ska vi på sikt infria.
Vi besökte också regerings ständiga representation i Bryssel och blev därmed mer förberedda på EU-ambassadörernas ankomst till Linköping i juli månad. En bra resa som ger oss alla styrka för att delta i diskussioner inför Sveriges Ordförandeskapsår som börjar 1 juli 2009.

2009-01-13

Nazistflaggor och brännande av Israels flagga

läste i Svenska Dagbladet imorse att socialdemokrater runt om landet, däribland socialdemokrater i Norrköping, demonstrerat mot kriget i Gaza tillsammans med Hamas och Hizbollah och dessutom tillsammans med nazister samt deras flaggor.
Man häpnar och blir mycket undrande över hur något sådant kan hända.
Bara för 2 månader sedan bedyrade socialdemokrater runtom i landet sin övertygelse om att de ville minnas Kristallnatten och starten av judeförföljelsen.
Kristallnattens ihågkommande här i Linköping i november månad genomfördes utan att någon flagga fanns med i demonstrationståget. Alla partier i fullmäktige tågade tillsammans och budskapet var att vi inte vill ha någon främlingsfientlighet i vår stad ej heller någon annanstans.
Utan några flaggor alltså, dock var budskapet tydligt, genom den banderoll som berättade att alla i tåget var emot främlingsfientlighet.
Samma förfaringssätt skulle kunna ha praktiserats i demonstrationerna mot det just nu pågående kriget, man kunde valt en banderoll som berättat att man kräver att kriget i Gaza avslutas. Istället väljer (s) att med öppna ögon tåga tillsammans med nazister och de företrädare som vill utplåna Israel .

2009-01-12

Banverket på besök

Idag var banverket på besök hos Kommunstyrelsens planeringsutskott. Besöket handlade förstås om Ostlänken och de olika korridorer, dvs möjliga spårdragningar som föreslås och som nu ställs ut på biblioteket i Linköping samt efter den sträckning som banan föreslås ha. www.banverket.se/ostlanken
En sak som kan låta bra ur pendlingssynpunkt men som också leder till eftertanke är att man vill ha 3 minuter för förflyttningar som behöver göras mellan t.ex. cykel och tåg eller buss och tåg. Syftet är att skapa en rund och lätttillgänglig bytespunkt.
Det ställer stora krav på utformandet av dels byggnaden, dels att handikapporganisationer och andra som för övrigt inte är så snabba (mammor och pappor med barnvagn eller äldre personer) verkligen kan ta sig fram. Det vore rent ut sagt dåligt om planeringen slutade i att det bara är unga snabba människor som kan tillgodogöra sig bytesattraktiviteten.

Bloggarkiv