2009-08-29

Många invigningar

Igår invigde Landshövding Björn Eriksson sin sista byggnad, det var på Tornby och gällde Länsförsäkringars nya hus. Huset inrymmer bank och försäkring och bilprovning. Ett spännande koncept med ljusa fina lokaler som front mot kunderna.

Idag är det invigning av Tornet, Gunnar Sunbaums ide om ett levande Tornby med en hög byggnad ska uppmärksammas.

På tisdag kommer Flygets Hus att återinvigas , ja det verkar vara invigningstidernas säsong just nu.

Roligt att Linköping är så attraktivt för nybyggnation och att staden stadigt ändrar skepnad. Det är ett mått på hur människan alltid vill hitta nya vägar och lösningar på problem och gamla sanningar. Visst kan det vara omtumlande och det är inte alltid vi har lätt att ta till oss allt det nya.

Men utan ideér om framtiden vore Linköping hopplöst förlorad i en småstadsslummer.

2009-08-26

På bordet

På bordet låg små lila blommor utplacerade framför prinsessan Madeleine och därtill strån av gräs, ett vacker dekorerat bord.
Till bordet hade prinsessan Raymond Mankowitz, Ordf i Ronald McDonald Barnfonds styrelse och nordisk kommunikationsdirektör för McDonald’s.
På andra sidan satt landshövdingen och naturligtvis fanns Katarina Hågfeldt-Collin vid bordet, verksamhetschef på Ronald McDonald Hus i Linköping.
Katarina har funnits som chef där i ett år ca och har numera också fått flera medarbetare till sitt nya hus. Tillsammans är det 4 personer som arbetar där.
En gåva överlämnades till prinsessan, en gåva som var inköpt i en av prinsessans favoritaffärer.

Det serverades en kall östgötatallrik till lunch i det vackra allrummet en trappa upp.
Då och då susade den lilla flicka förbi i sin rullstol som är en av de patienter som redan bor där, tillsammans med sin pappa ska hon tillbringa ännu en tid i Ronald McDonalds-huset.
Många har bidragit med pengar till huset och även andra gåvor. Bla fanns PEAB.s grundare Mats Paulsson där med en generös check på 1 miljon till nästa hus.

Jag kommer att besöka verksamheten lite senare när den värsta yran lagt sig. När jag lämnade festligheterna dök det upp personal från "Sjukhusskolan" som gärna också ville ha ett besök.
Sjukhusskolan hjälper barn som är inskrivna på sjukhuset till en stunds inlärning, när tid och ork för det medges. Bara en liten stund av inlärning gör att barnen inte helt tappar kontakten och tron på en framtid förklarar lärarna för mig.

2009-08-25

Dagens fullmäktige

Dagens fullmäktige präglades av två debatter som visar på de skillnader som finns i synen på den människan och det fria valet.
Det gällde dels de personers rätt som varje dag har rätt till något som kallas "Daglig verksamhet". Det innebär rätten för den som har ett utvecklingshandikapp att själv välja sin sysselsättning. Dagens system med endast få utförare ger inte alltid den stimulans som kan behövas i ett långt liv.
Här stod borgeligheten tillsammans med socialdemokraterna upp för individernas rätt medan vänsterpartiet och miljöpartiet inte ville låta människor göra sina egna val.

Den andra frågan gällde kollektivavtalen där vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna genom ett förslag vill tvinga de företag som ska göra affärer med kommunen att ha kollektivavtal. Ordet föreningsfrihet finns inte med tankegången och resultatet av en sådan motion skulle alltså tvingat anställda i ett företag som t.ex. säljer en vara till kommunen att behöva ansluta sig till facket.

I båda dessa fall står borgligheten alltså bakom individens rätt medan vänsterpartiet och miljöpartiet definitivt inte värnar den lilla människan utan ser mer till systemens bevarande.

Bloggarkiv