2009-08-25

Dagens fullmäktige

Dagens fullmäktige präglades av två debatter som visar på de skillnader som finns i synen på den människan och det fria valet.
Det gällde dels de personers rätt som varje dag har rätt till något som kallas "Daglig verksamhet". Det innebär rätten för den som har ett utvecklingshandikapp att själv välja sin sysselsättning. Dagens system med endast få utförare ger inte alltid den stimulans som kan behövas i ett långt liv.
Här stod borgeligheten tillsammans med socialdemokraterna upp för individernas rätt medan vänsterpartiet och miljöpartiet inte ville låta människor göra sina egna val.

Den andra frågan gällde kollektivavtalen där vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna genom ett förslag vill tvinga de företag som ska göra affärer med kommunen att ha kollektivavtal. Ordet föreningsfrihet finns inte med tankegången och resultatet av en sådan motion skulle alltså tvingat anställda i ett företag som t.ex. säljer en vara till kommunen att behöva ansluta sig till facket.

I båda dessa fall står borgligheten alltså bakom individens rätt medan vänsterpartiet och miljöpartiet definitivt inte värnar den lilla människan utan ser mer till systemens bevarande.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv