2010-12-18

Vietnam

Staden Thai Nguyen City i norra Vietnam är intresserade av ett samarbete med Linköping, intresset gäller flera områden, men fredagens besök i Linköping av ambassadör Nguyen Duc Hoa med sällskap, kretsade mest runt miljöteknik. Man är intresserad av att göra affärer med svenska miljöföretag och därutöver kommer den Vietnamnesiska staten att satsa åtskilliga miljoner under kommande 5 år på miljöteknik och förbättringar för att reducera CO2 halten.
Vietnam har inte skrivit under någon handling som förbinder dem att reducera CO2 halten men man är angelägen att arbeta med förbättringar.
Utöver det finns det åtskilligt att göra i det långsmala landet berättar ambassadör Nguyen Duc Hoa, Hanoi i norr översvämmas numera regelbundet p.g.a. av att staden expanderat i forna våtmarker.
Man behöver också komma tillrätta med de stora soptippar (sk. landfills) som växer mer och mer.
Och när Tekniska Verken berättar om Linköpings vattenkvalitet och att man kan dricka kranvatten här ser vi ett förvånat vietnamesiskt sällskap.
Dagen avslutas på Linköpings slott där Magnus Holgersson för dagen är värd, och vi bestämmer att återigen ta upp en ny kontakt under våren. Båda parter har en stor insikt och förståelse för viljan av att skapa lönsamma affärer mellan länderna.

2010-12-15

Politisk sekreterare

Moderaterna i Linköping söker en politisk sekreterare

Vi söker dig med moderata värderingar som vill vara med och utveckla och bedriva moderat politik i en av Sveriges mest expansiva och attraktiva städer. Linköping har senaste mandatperioden styrts av Alliansen - Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna - som fick egen majoritet och förnyat förtroende i valet i september.
Som politisk sekreterare kommer du att rapportera till och arbeta nära kommunstyrelsens ordförande. I arbetsuppgifterna ingår också att ge stöd och service till de övriga moderata kommunalråd, nämnordförande samt fullmäktigegruppen.
I arbetet ingår att ta fram underlag för beslut, kommunikation med allmänheten, artiklar och pressinformation samt fungera som servicefunktion gentemot våra förtroendevalda och partiorganisation. Omvärldsbevakning i form av att granska, bevaka, och sammanfatta utredningar, remisser och förslag samt mediebevakning.

Arbetet som politisk sekreterare är stimulerande, omväxlande och utmanande. Det ställer krav på snabbhet, lyhördhet, flexibilitet och initiativförmåga. God organisationsförmåga och förmåga att prioritera, sammanfatta och analysera är en förutsättning likaså god samarbetsförmåga och ett gott omdöme.
Du skall ha god stilistisk förmåga, god allmänbildning, kännedom om politiskt arbete och politiskt styrda organisationer samt stort intresse för och engagemang i de politiska frågorna.
Uppdraget avser mandatperioden 2011 till 2014. Tjänsten är på heltid. Tillträde efter överenskommelse.

För frågor om arbetets innehåll hänvisas till kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall tel 013-20 62 96. För frågor av formell karaktär kring anställningsvillkor etc. hänvisas till personalchef Hans Larsson, hans.larsson@linkoping.se alternativt 013-20 59 56.
Vi vill ha din ansökan senast den 21 januari 2011. Ansökan skickas med rubriken ”Politisk sekreterare” till inger.thorstensson@linkoping.se.

2010-12-13

Lördagens händelser

Mot bakgrund till lördagens händelser i Stockholm finns all anledning att gå vidare i arbetet som regeringen inledde under 2008, arbetet för att stärka människors relation till frågor om demokrati och mänskliga rättigheter. Med det sagt vill jag också beklaga att människor varit i närheten av de båda explosionerna i Stockholm. Jag hoppas att de kan gå vidare i sina liv utan alltför stora sår i själ och kropp och att de får ett professionellt stöd för att bearbeta det trauma de upplevt.
Frågorna om demokrati och mänskliga rättigheter ställer sig alltmer viktiga idag och framför allt behöver vi svaren på hur vi ska kunna förhindra liknande händelser i framtiden.
Hur ska vi uppnå en samhällsutveckling där ömsesidig respekt för varandras olikheter råder. Hur ska vi förhindra att ungdomar värvas till uppdrag i religionens namn, uppdrag som troligen styrs av vuxna män men som utförs av unga.
För att citera statsministern ”Sverige är ett öppet samhälle” och visst är det Sverige vi vill leva i.
För att kunna fortsätta göra det måste det förebyggande arbetet vara minst lika stort som insatssidans.
Arbetet går idag via våra demokratiska organisationer och föreningar och är ett långsiktigt sådant. Förståelse och respekt för vad dina kamrater tycker och tänker när du är barn eller ung är ett första steg i människans utveckling till en hel insiktsfull människa.Det är det målet som vi måste sträva efter.
I ett öppet demokratiskt samhälle kan det aldrig anses legitimt att använda hot eller våld för att göra sin röst hörd.
Lars Nicander, chef för CATS på Försvarshögskolan skriver på Brännpunkt i måndagens SvD: ”Behovet av mer samlad forskning och ny kunskap kring förebyggande åtgärder med koppling till svenska förhållanden är därför uppenbart” Han syftar på att även händelser som inte är brottsliga också anses oproblematiska, vilket leder till att samhället sätter in motåtgärder för sent.
Vi behöver fortsätta och intensifiera arbetet för att stärka demokratin på kommunal nivå. Jag har goda förhoppningar för att arbetet ska kunna fördjupas här i Linköping och att vi tillsammans med organisationer, även de religiösa, ska kunna hitta vägar framåt.
På onsdag den 15 dec. kommer SÄPO att delge demokratiminister Birgitta Olsson sina synpunkter på ”Våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige”. Jag ser fram mot att höra vad man har att säga när det gäller vilka verktyg och strategier de anser kan användas för att motverka radikalisering. En del av svaren tror jag dock redan finns här mitt bland oss och vi behöver dessutom göra egna strategier i Linköping.
Jag vill med det sagt inbjuda till fortsatt gott samarbete mellan de religiösa samfunden, föreningar, organisationer och Linköpings Kommun.

Ann-Cathrine Hjerdt
Kommunalråd med ansvar för
Demokrati- och Trygghetsfrågor

(insändare till Corren 20101213)

Bloggarkiv