2010-12-18

Vietnam

Staden Thai Nguyen City i norra Vietnam är intresserade av ett samarbete med Linköping, intresset gäller flera områden, men fredagens besök i Linköping av ambassadör Nguyen Duc Hoa med sällskap, kretsade mest runt miljöteknik. Man är intresserad av att göra affärer med svenska miljöföretag och därutöver kommer den Vietnamnesiska staten att satsa åtskilliga miljoner under kommande 5 år på miljöteknik och förbättringar för att reducera CO2 halten.
Vietnam har inte skrivit under någon handling som förbinder dem att reducera CO2 halten men man är angelägen att arbeta med förbättringar.
Utöver det finns det åtskilligt att göra i det långsmala landet berättar ambassadör Nguyen Duc Hoa, Hanoi i norr översvämmas numera regelbundet p.g.a. av att staden expanderat i forna våtmarker.
Man behöver också komma tillrätta med de stora soptippar (sk. landfills) som växer mer och mer.
Och när Tekniska Verken berättar om Linköpings vattenkvalitet och att man kan dricka kranvatten här ser vi ett förvånat vietnamesiskt sällskap.
Dagen avslutas på Linköpings slott där Magnus Holgersson för dagen är värd, och vi bestämmer att återigen ta upp en ny kontakt under våren. Båda parter har en stor insikt och förståelse för viljan av att skapa lönsamma affärer mellan länderna.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv