2011-04-04

Sissela Kyle - igen

Ikväll var Sissela Kyle åter i Linköping. I augusti förra året tilldelades hon Tage Danielssonpriset av enig jury.
Ikväll kom hon alltså tillbaka för att tacka och ge en "stå-uppföreställning" och gav flera monologer från scenen.
Sune Lindgren, ordförande i Tages vänner och eldsjälen som aldrig tröttnar på Tage Danielsson hade för kvällen också bjudit in Märta-Stina Danielsson, Tages hustru.
Jag tror Märta -Stina blev djupt imponerad av hur stor Tage fortfarande är i Linköping, han är förstås mycket populär i hela landet, men Linköping tar förmodligen priset. Missionskyrkan var fullpackad när föreställningen gick av stapeln.
Tages ordspråk: "Utan tvivel är man inte klok" är en så bra mening som man kan ta med sig varje dag, och visst är det bra att ifrågasätta för att få andra och nya svar än de gamla.
Sissela
Här får Sissela Kyle blommor och applåder tillsammans med kören. Sune Lindgren står främst i bilden.

Besök från Israels ambassad

Israel
Idag har Linköping haft besök av Israels ambassadör Benny Dagan. Besöken började på Mjärdevi Science Park, därefter till Sectra för att träffa Torbjörn Kronander. Vidare till MTC , vilket betyder Miljötekniskt Centrum och ligger på Gelbjutaregatan nära Linköpings Station. Där finns Gert Kindgren som VD i ett samägt bolag mellan kommun och Universitetet. Professor Mats Eklund och professor Ulf Nilsson berättade om  Universitetet.  Nästa stopp blev till Gärstadverken och den imponerande förbränningsanläggningen med sin enorma kapacitet.    
Gärstadverken,  Linköping
Gärstadverken producerar både el och värme, något som är ett annorlunda användningssätt gentemot många elproducerande kraftverk världen över. De allra flesta kyler ned sin överskottsvärme i stora kyltorn medan   Gärstadverken och Kraftvärmeverket leder ut värmen i fjärrvärmesystemet, inget konstigt för en Linköpings bo, men annorlunda med många utlänningars ögon.
Benny Dagan berättar att Israel står inför många olika utmaningar, såsom att vattneresurserna är ändliga och att man faktiskt arbetar samman med Palestina om de få vattenresurser man har. Likaså har de senaste somrarna varit väldigt varma i Israel varför man behöver kyla på sommaren, vilket Mjärdevi lyckligtvis kan ge oss Linköpingsbor genom att vi också kan få fjärrkyla likaväl som vi kan få fjärrvärme.   
Efter dagens besök och diskussioner tror jag att vi kan finna en del utbyten med Israel såväl inom handel som inom forskningen. Hittills har inte utbytet varit det allra största men klart blev att Sectra arbetar inom Israel genom 5 olika sjukhus som köper Sectras tjänster.
Dagen avslutades på Linköpings Slott och en träff med Landshövding Elisabeth Nilsson. Benny Dagan bevakades omsorgsfullt av polisen vid sitt besök hos oss, med tanke på all turbulens som varit och fortfarande pågår i länderna runt Israel tar SÄPO det säkra före det osäkra och ser till att skyddet för ambassadören är tillförlitligt.

Bloggarkiv