2008-04-30

Valborgsmässoafton

Om några timmar tänds eldarna i stan för att fira vårens ankomst. Det är så härligt med värmen från elden och man upplever att man verkligen varit med om att öppna dörren på riktigt för våren. Välkommen hit fantastiska årstid!
Jag ska tala inför en publik i Vikingstad, det får bli ett kort tal, jag vet hur gärna man vill komma igång med bålets tändning och med vårsångerna. Men först ska vi hurra för våren!

2008-04-29

Fullmäktiges möte sänds på webben

Man kan titta på webben och följa fullmäktiges möte om man har lust och tid.
Man kan också ställa frågor direkt. Frågorna bör handla om det som står på fullmäktiges dagordning.
Klicka på länken http://www.linkoping.se/_konfiguration/mailform.htm?poId={784F0E9C-E9EE-4A7C-ACB9-2E32DE33E393}&mailLinkID=HtmlPlaceholderControl31

2008-04-28

SuperJAS, Gripen-uppgraderad

Idag överlämmar både USA och Sverige sina offerter till Norge angående två olika superflyg.
För Linköpings del skulle en order på 48 plan från Norge naturligtvis vara en riktig fullträff.
Trond Lydersen från Aftenposten, Norge, besökte mig i förra veckan. Han ville veta vad Saab betyder för Linköping. Mitt svar var enkelt, det betyder en hel del och har gjort ända sedan 1937. Igår skrev Trond i Svenska Dagbladet att det förmodligen inte är troligt att Norge slutligen väljer Gripen. Han påminner om både Norge och USA.s Natomedlemskap och om det samarbetet man haft under 60 år.
Visst är det så, men när två systernationer nu ändå har gemensamma områden att försvara samt när försvaret går ett tydligare insatsförsvar är luftherraväldet det allra viktigaste. Har man inte kontrollen över det, har man ingen chans alls. Det finns trots allt en viktig faktor som Trond bortsett från, och det är närheten, det är också det faktum att det förmodligen går att dela på utvecklingskostnader på ett mer enkelt och hanterbart sätt två systernationer emellan.
Man ska aldrig underskatta det enkla, det är något jag lärt mig.

Bloggarkiv