2009-11-18

4:e dagen






Vi letar efter billiga saker att köpa och åker runt med våra två volontärer. In på en marknad och i ett varuhus. Visst hittar man billiga saker men det är mest kopior på alla flotta märkesvaror.




Vi hittar t.e.x. inte billiga pärlor så som vi önskat.




Men vi hade en trevlig dag på egen hand, vi blev förstås skjutsade till och från vår shoppingtur. Vi hade hela tiden den allra bästa service man kan tänka sig. Gästfriheten är enorm.
På kvällen åker vi båt på Pearl River (vi borde alltså hittat billiga pärlor?!) Vi träffar en kvinnlig f.d. borgmästare!! och går ned i kajutan för att titta på en mindre utställning. Där hittar vi den svenska båten "Göteborgh" som modell.



Vi åker sedan tillbaka till vårt hotell och somnar gott. Morgonen därpå ringer klockan 06.00 och vi ger oss av.Kvar står våra värdar och vinkar av oss.
Jag kommer inte att glömma den här resan i första taget.
När vi åker så bestämmer vi att våra värdar ska komma till Linköping. Vår miljöteknik är ntressant för dem att ta del av. Mitt
intryck är att Kina på alla tänkbara sätt måste men också är beredda att nu komma ifatt västvärlden. De har också insett att man inte kan förgifta sin natur och miljö. De har bestämt sig för att göra livet drägligt för sina medborgare. De senaste besluten i den 5-årsplan som ligger framför har fastställt en sådan linje.
Jag är väldigt glad för alla kinesiska ungdomars skull. De är värda att ta del av teknikutvecklingen mot en renare värld och en värld som mer ser till individen.
Det är förstås en lång väg att gå för Kina, individualism är inget man ropar efter eller ens förstår hos de äldre generationerna. Men ungdomarna har sett och är mer medvetna om att det finns flera sätt att leva ett liv.
För Ellens och Rogers skull (våra volontärer) önskar jag att utvecklingen tar en snabb vändning.


Inga kommentarer:

Bloggarkiv