2009-11-18

2:a dagen i Guangzhou

Jag fick äran att vid en öppningscermoni tala inför alla 23 systerorters företrädare samt flera 100 deltagare i Guangzhou Fair 2009. Utöver dem deltog Guangzhous borgmästare tillsammans med många andra kinesiska politiker.
Konfetti och pompa i en stor mässhall! Mitt tal översattes till kinesiska, förstås strök man en del av det jag ville säga, bl.a. det om att ungdomar bör mötas mer mellan våra länder.
Man kan undra varför, kanske är man rädd för för mycket kontakter? Å andra sidan finns flera kinesiska ungdomar här i Sverige, speciellt i Linköping på Universitetet. Det är lite svårt att förstå det de inte vill ska sägas.
Därefter en resa till Nansha District, ett område som tagit 8 år att bygga för Guangzhou, ett enormt område som står redo att ta emot både företag och invånare.
Det här området är ett prov på kinesisk beslutsamhet, man beslutar helt enkelt att riva ned det gamla (säkert kör man bort de som redan bor där, men idag får de faktiskt en ekonomisk ersättning till skillnad för några år sedan) och bygga helt nytt.
http://www.gzns.gov.cn/
Här finns hamn, här finns fåglar och våtmark, industrimöjligheter, här finns redan en mängd företag etablerade. Man vill ha dit turister, arbetare och även boende.

Efter besöket tillbaka till hotellet och därefter till en stor Idrottshall där flera tusen besökare fanns. Det var nedräkningen på ettårsdagen inför Asian Games 2010 som firades med ännu mer pompa, glitter , musik och artister.
http://www.gz2010.cn/special/00780083/videos09.html

Inga kommentarer:

Bloggarkiv