2009-10-08

Röster 2010

Sveriges Kommuner och Landsting ordnar möten landet över så att man får diskutera med politker och tjänstemän angående det sjunkande valdeltagandet i Sverige.
Många valkretsar i Sverige uppvisar också stora skillnader (omkring 30-40%) mellan de distrikt där man haft många som deltagit i valet och de inte röstat i lika hög grad (2006) . I Linköping var skillnaderna störst mellan ett distrikt i Kärna och ett distrikt i Skäggetorp (ca 27%).
Samma sak i Norrköping, Stockholm, Malmö och andra större städer.
På landsbygden visar det sig vara bättre, inte lika stora skillnader i röstdeltagande alltså.

Orsakerna till lågt valdeltagande verkar vara lika landet över, låg utbildning, unga människor, arbetslöshet och utlandsfödda hade det sämsta valdeltagandet.

Vad ska man göra då? Ja ,kankse ordna så att föreningar ute i bostadsområden kan informera om vikten av att rösta, att 1 röst faktiskt kan göra skillnad. Informera på skolor, mobila valbussar, ungdomsinformation via tidningar, Facebook etc.
Fler ideer kommer så småningom att presenteras för kommunerna, partierna har ju också en skyldighet att informera förstås - så är det alltid.
De flesta partier ligger i startgroparna just nu, filar på sina ideer och gör nya program.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Hade man inte kunnat annordna valkretsar även på dygnet runt verksamheter? Tex alla landets sjukhus och många företag som arbetar helger??

Hälsningar
Suzane

Unknown sa...

Hej
Ett bra förslag, kanske dyrt , men bra. Mobila valbussar är ett sätt man prövade förra valet (EU-valet). Fungerade sådär i Linköping eftersom att den som röstade var tvungen att ta med sitt röstkort. Några kommuner ordnade däremot så att man kunde skriva ut röstkortet i valbussen.
Det är ett alternativ jag tycker vi ska pröva i Linköping.

Bloggarkiv